Katılımcı, Sağlık Çalışanlarına Adanmış Bir Sanat Yapıtı Yarışması

Sağlıkçılar, uygarlık tarihininden beri, insanlığın en zor dönemlerinde insanlığa bir ‘’umut ışığı’’ olmuşlardır. Çeşitli hastalıkların, salgınların ve problemlerin olduğu dönemlerde medeniyetler sağlıkçılara umut bağlamıştır. İçinde bulunduğumuz zorlu dönemde, ön cephede, hiç tanımadığı insanlar için canını feda eden ve çeşitli araştırmalarda görev yaparak geleceğe dair bize umut veren sağlık çalışanlarının isimlerinin bu anıtla yaşatılması amaçlanmaktadır.

Anıt, bir merkez etrafında 120 derece dönen 3 adet heykelsi kütleden oluşmaktadır. Anıtı çevreleyen ve gökyüzüne doğru uzayan, üzerinde vefat eden sağlık çalışanlarımızın ve bu zorlu dönemde insanlığa yardım etmek için çeşitli araştırmalarda ve görevlerde bulunmuş bilim insanları ve sağlık çalışanlarının isimleri aydınlatılarak gökyüzüne doğru uzanacaktır.

Yapıt, asıl formunu ellerini gökyüzüne doğru açmış insan elinden almaktadır. Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu zor dönemde insanlığı elleriyle ayakta tutan sağlık çalışanlarına kavramsal bir gönderme yapılmıştır. Anıtı deneyimleyen insanları adeta “korurcasına” çevreleyen ve üzerinde isimlerin yazılı olduğu “koruma duvarı”, gökyüzüne doğru yükselir ve anıtın ortasında gökyüzünü aydınlatan ışık hüzmeleri oluşturmaktadır.

Yapıtın gün içinde çeşitli saatlerde çevresiyle dinamik bir ilişki kurması için, yansıtıcı ve çağdaş bir materyal olan paslanmaz çelik tercih edilmiştir. Birçok modern anıt yapılarında kullanılan paslanmaz metal, hafif, uzun ömürlü, dayanıklı ve kolay işlenebilir olması sebebiyle tercih edilmiştir.

Anıtın tam ortasına bir havuz konumlandırılmıştır. Bu havuz, tıp biliminde tarihsel ve mitolojik anlamda önemli bir yere sahip olan, kendini ve bulunduğu pis suyu arındıran, çeşitli medeniyetlerde “yeniden doğuşu” temsil eden nilüfer (lotus) çiçeği ile donatılmıştır. Nilüfer çiçeğinin tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise Nilüfer Belediyesi’nin kurumsal kimliğini oluşturan sembol olmasıdır. Bu havuzun ortasında konumlandırılacak olan 1000-2000W arası projektör ile gökyüzünü “umut ışığı” olarak tanımlanan ışık hüzmeleri aydınlatacaktır. Bu ışıklandırma sistemi, dünya çapında bir çok anıt yapısında uygulanmaktadır.

YERLEŞİM ÖNERİSİ

Anıtın çevresine ve parkı deneyimleyen insanlara daha güçlü bir etki uyandırması amacıyla Dr. Refik Saydam parkının merkezine konumlandırılması önerilmektedir. Bir merkez etrafında 120 derecelik açıyla konumlaşıp sarmal oluşturan anıta ulaşım için 3 farklı yol önerilmiştir. Bu yollar, güneş ışığının az olduğu saatlerde, vefat eden sağlık çalışanlarımızı anmak amacıyla çapraz şekilde aydınlatılan, “anma yolu” görevi gören bir aks önerilmiştir. Bu yolları bağlayan ve anıtı çevreleyen çeşitli alanlarla da park deneyimi önerilmiştir. Parkın çeşitli noktalarında farklı enstalasyonlar (açık hava sergi alanı gibi) önerilebilir.

*Yapıtın “tamamının” maketi jüri tarafından şartnamede zorunlu kılınan 1/10 ölçeğinde yapılmıştır.

Sağlık Çalışanlarına Adanmış Bir Sanat Yapıtı Yarışması

Sağlık Çalışanlarına Adanmış Bir Sanat Yapıtı Yarışması Sonuçlandı

Etiketler

Bir yanıt yazın