AÇIKLAMA RAPORU
Sağlık uğruna bir araya gelmiş yüzlerce kalp, tek bir amaç… Nefes aldırmak, hayatta tutmak. Bu amaç iş yapmak değil; savaş vermek, kaldıramayacağı yükü korkusuzca taşımak ve belki de bunu yaparken kendini, ailesini, eşini, çocuğunu unutmak. Onlar bir taraftan bizler gibi tehlikeden kaçarken bir taraftan da kahraman gibi olayın tam da içinde, dimdik durup yükün en ağırını üstlendiler. Eskiden rahatlıkla yaptığımız her şeyi şimdi de devam ettirelim, en basiti sevdiklerimize korkusuzca sarılalım diye onlar düşünmeden sanki bir ateşe sarıldılar.
Hakkınız ödenmez. Bu zorlu mücadelede üzerimize düşen görevleri tam yapsaydık da yükünüzü hafifletseydik keşke. Belki de bu kadar parçalanmazdık. Şimdi ise yapmamız gereken savaşınızı, savaşımızı unutmamak. Sürekli hatırlamak ve hatırlatmak.
İnsanlar doğası gereği kendisi için değerli olan şeyleri unutmak istemez. Bu sebeple de onu sürekli hatırlamak için çeşitli simgelere başvurur. Simgelerden birisi de anıttır. Anıtla birlikte olayın asıl kahramanı günümüze iz bırakır, kendini bize hatırlatır.
Tasarıma yaklaşırken ilk kaygı sağlık çalışanlarının kahramanlıklarını ve mücadeledeki yükünü hatırlatmak oldu. Anıtı tasarlarken insanlar dışarıdan bir gözlemci olarak baktığında geçmişin özetini görmeli diyerek ilerlenip, yapıt incelendiğinde sadelik ön planda olarak simgeselliği güçlü kılmak hedeflenmiştir.
Anıt üç ayrı kurgudan oluşmaktadır. Yükü omuzlanma, mücadele ve maalesef bazen de kaybediş. Tasarıma ilk aşamada beton bir kaide ile başlanmıştır. Kaidenin üzerine farklı boyutlarda akrilik plaka bulunmaktadır. Bu plaklar kahramanlarımızın yıkılmadan dimdik durmalarını ve gerektiğinde insanlık hayatı için kendilerinden verdikleri ödünü simgeler. Plaklara ayrı ayrı bakıldığında hepsi de ışığı bizlere farklı yansıtır, bazen boyutları farklılık gösterir, bazen rüzgâr birine değerken diğerine hiç ulaşmaz. Fakat genele bakıldığında hepsi yan yana durmakta ve ana formu taşımaktadırlar. Kahramanlarımızın mücadelesine de bakıldığında her bir kahraman farklı deneyimlere, farklı karakterlere, farklı yaşantılara sahip fakat bir araya gelip insanlık hayatını taşımakta ve gerektiğinde kendi hayatında değişikliğe gitmektedirler.
Plaklara takılı çelik korten levha malzemeden yapılmış ritim formu bulunmaktadır. Bu form insanlık hayatını simgelemektedir. Formun üzerinde akrilik levhadan oluşan plaklar ve ritmin başlangıçtan sonuna kadar birbirine bağlantılı olması da sağlık çalışanlarının hayatın başından sonuna hep insanlıkla bir arada olduğunu temsil etmektedir.
Tasarlanan anıt, yarışma alanının merkezine konumlandırılıp insanlar için toparlayıcı bir alan oluşturması ve simgeselliği güçlendirmek hedeflenmiştir. Proje alanına, mevcut ağaç dokusuna en az müdahale edilecek şekilde yaklaşılmıştır.