Katılımcı, Şehit Polis Fethi Sekin Ulusal Anıt Heykel Yarışması

Proje Raporu

OLAY

İzmir Adliyesi girişi günlük koşuşturması içinde olağan bir gününü geçirirken, bir bomba patladı. Orada görevi sadece trafiği düzenlemek olan Fethi Sekin, o anda ne yapılması gerekiyorsa yapmayı kendine vazife edindi. Kendini korumayı bir an bile düşünmeyerek duraksamadan harekete geçti; patlamanın etkisiyle donmuş bir çevrenin, bir resmin içinde ilerlercesine.

Çünkü o, her şeyin bir an’da olup biteceğini biliyordu. Bu bilinçle kendi hayatını feda etmeyi göze aldı. Kendinden öne koyarak, terörün gizli planını bozduğu için, bizlere umudu ve birliği miras bırakmıştır. Bütün Türkiye ona şükran borçlu hissetmiş ve cenaze töreni de dahil olmak üzere saygısını göstermek için adeta bir yarışa girmiştir. Fethi Sekin gönüllerin fethini gerçekleştirmiştir.

Düzenlenen heykel yarışması da ona karşı duyulan şükranın ifadelerinden biri olarak ele alınmıştır. Bu şükranı, onun yaptığı gibi hayatı kutsayarak göstermeye çalışmak da bizlerin vazifesidir.

YAKLAŞIM

Fethi Sekin an’ısına yapılması düşünülen heykelde an ile an’ı, an ile an’mak arasındaki ilişki sorgulanmıştır. An’da algılanan bir heykel konseptine varılmıştır. Aşikar olanın yaratacağı körleşme yerine; merak duygusunu uyandıran, görülmesi için çaba harcanan, insanların da heykelin “algısında” aktif rol oynadığı bir yaklaşım tercih edilmiştir. Mekandaki hareket de algılanmasında heykele ortaklık eder. Gerek taşıtla geçişte yavaşlatılması öngörülmüş trafikle, gerek yaratılan hareket rotalarıyla heykelle mekansal bir ilişki kurulmuş, böylelikle mekan da sanatsal olarak tasarıma dahil edilmiştir.

ANAMORFİZM

Sadece kurgulanan aks üzerinden algılanabilen anamorfik bir heykel önerilmiştir. Anamorfizm sadece optik / mekansal bir teknik olmaktan öte, Fethi Sekin’i an’manın zerafetini şiirsel / simgesel bir dille ifade etmenin aracıdır da. Anamorfizm, kentin mekansal perspektiflerinin içinde kendi bakış açılarını yerleştirerek zaman / mekan kavramlarını da sorgular.

KURGU

Tezahür eden olayda deneyimin yoğunluğu ve bu deneyimin kent hafızasındaki izleri önemsenmiştir. Heykel çalışması da bu izleri takip eden bir kurgudan hayat bulur.

Kent / Hafıza: Olayın gerçekleştiği rota, Fethi Sekin’in kullandığı kulübe ve heykelin algılandığı aks bu izleri takip eder.

Mekan / Obje İlişkisi: Mekan içinde algılanan somut bir obje yerine; mekanda çözünen, mekanın da obje içinde çözündüğü, böylelikle de Fethi Sekin an’ıt heykeli algısının kentsel ölçeğe yayıldığı bir ilişki kurgulanmıştır. Bununla birlikte, geometrisiyle çevresiyle bütünleşmiştir.

Mekan / Hareket İlişkisi: Heykel ve çevresi Adliye girişindeki dolaşımı düzenler; kullanıcıların dinlenme, zaman geçirme, bekleme gibi ihtiyaçlarını karşılar. Bu hareket, Fethi Sekin heykeli algısı çevresinde kurgulanmıştır.

Heykel / Zaman İlişkisi: Heykel an’da algılanabildiği için; geçmişin yani yaşanmış hazin kaybın şimdiki zamanla ilişkisini araştırır. Bir an görünüp bir an kaybolarak da Fethi Sekin’in imgesiyle onu algılayan kişi arasında derin bir ilişkiyi mümkün kılar.

Heykel / Fon İlişkisi: Geçirgenlik, kenti hem fiziksel hem de sosyo-kültürel bir fon olarak tanımlar. Gün ışığının ve gökyüzünün değişkenliği de heykelin her an’da farklı algılanmasını sağlar.

Heykel / Değişkenlik / Sürdürülebilirlik İlişkisi: Önerilen heykel sistemi değişkenliğe açıktır. Fethi Sekin imgesi ve ruhu kamu hafızasına işlenmiş bir imgedir. Bu yüzden onu anlatabilecek imgeler de çoktur. Anamorfizm yaklaşımı ve önerilen heykel altyapısı, birçok diğer imgelerle çakıştırılabilir, değiştirilebilir.

MEKANSAL ÖĞELER


Kontrollü Giriş / Çıkış:
Tasarım bir ara mekan yaratarak giriş ve çıkışların denetimini sağlar.

Duvarlar: Sergi için kullanılabilecek yüzeyler oluştururlar.

Rampa+Platform: Rampa heykelin bir üst kottan algısını sağlarken, aynı zamanda fotoğraf çekimleri için yaratılmış platforma çıkışı sağlar.

Yeşil alanlar: Hayata bağı ve doğanın yaşam/ölüm döngüsünü tanımlar. Doğanın huzuru Fethi Sekin anıt heykeli huzurunda yaşanır.

Su öğesi: Su öğesi deneyime açıktır, aynı zamanda akustik ve yansıtıcı bir yüzeydir. Hayatın akışını simgeler.

Oturma: Kentlinin bu alanda hem zaruri durumlarda hem de keyfen zaman geçirmesi öngörülmüştür.

+

Musa Can Sokağı

İzmir Adliyesi önündeki saldırının Fethi Sekin önlemeseydi gerçekleşmesi durumunda, olası kaybın boyutları çok büyük olacaktı. Bu yüzden, heykel çevresinde önerilen yaşamın, Adliye Binası’nın önündeki yaşama da taşması önerilmektedir. Otoparkın yer altına alınmasıyla Musa Can Sokağı’nın da canlandırılmasını yine kendi çizgileriyle yaratan tasarım, bir yarı kamusal mekanın Adliye Binası’nın günlük stresi içinde zaten duyulan bir ihtiyacı karşılayacağı öngörülmüştür. Bu sokakta, olay sırasında hayatını yitiren Musa Can için de aynı tasarım anlayışıyla bir heykel kurgulanabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın