MİMARİ RAPOR
ÇAYCUMA HAKKINDA
Çaycuma, Zonguldak ilinde Filyos Çay’ının kenarında ve bereketli topraklar üzerinde kurulmuş olan bir ilçedir. Yakınında bulunan antik kent Çaycuma’nın tarihsel birikiminin zengin olduğunun kanıtlarından biridir.
Çaycuma doğal ve kültürel özelliklerinin yanında yüzü geleceğe dönük ve hoşgörülü bir halka sahiptir. İnsanları farklı kültürlere tahammülü yüksek, yeniliğe açık, espirili, üretim kültürüne sahip ve farklı kesimlerle bir arada yaşama iradesini güçlendiren niteliktedir. Maden ocakları ve kağıt fabrikası bulunması sebebiyle sanayi toplumu olması özelliğini de kazanmış, kirlenmemiş doğasıyla da organik tarım merkezi olma potansiyeliyle yöreye özgü zengin üretim biçimlerine ve birde havalimanına sahip bir ilçedir. Manda yoğurdu ve pelemet bezi gibi yöreye has üretimlere marka değeri kazandırmak, el yapımı sanat eserlerini korumak, geleneksel zanaatların değerini arttırmak ilçe hedeflerinden bazılarıdır. Bu hedef geçmişle gelecek arasındaki bağı sağlamlaştırmak adına önemli bir hedeftir.
Çaycuma Filyos Çayı ve bu çayın oluşturduğu vadi üzerine kuruludur. Dünyada en güzel şehirler ortasından nehir geçen şehirler gibi bir genelleme yapılması çokta yanlış değildir. Nehirler peyzaj özellikleri, görsel öğeleri ve oluşturdukları dinamiklikle rekreasyon alanlarının tasarlanması konusunda önemli yere sahiptir. Bu sebeple su insan hayatında bambaşka bir yaşam kültürü sunma özelliğini de içinde barındırır.
Suyla iç içe olan Çaycuma’nın su sporlarından uzak kalması pek düşünülemez. Kapalı yüzme havuzu ihtiyacının doğma sebeplerinden biride ilçede bir sosyal merkez oluşturmak ve halkı su sporlarına yönlendirmek, çevre düzenlemeleri ve sosyal donatılarıyla hoşça vakit geçirilecek kentsel bir mekan oluşturmaktır. Çaycuma’ya yeni bir aktivite alanı sunmak ve Filyos Çayı kenarında olacak bu tesis sayesinde ulusal düzeyde sporcular yetiştirmek oldukça önemlidir.
SPOR MERKEZİ HAKKINDA
Yapılması düşünülen spor merkezi parseli, ilçenin güney doğusunda açık ve kapalı spor alanlarının bulunduğu bir konumda ve Filyos Çayı’nın batısında yer almaktadır. Filyos Çay’ı kenarında ilçe boyunca devam edecek geniş bir bulvar düzenlenmekte olup, ilçenin önemli ulaşım akslarından birisi olması söz konusudur. Bu bulvar ve parselin kuzeyinde ve güneyinde bulunan yollar ilçenin farklı noktalarından parsele ulaşımı sağlamaktadır.
İlçe yerleşimi genel olarak parselin kuzeyinde kaldığı ve düzenlenmekte olan bu geniş bulvarın ulaşım yönleri dikkate alındığında araç yaklaşımının kuzeyden ve batıdan olacağı düşünülmüş, yapılacak tesise ait otopark parselin kuzey doğusunda konumlandırılmıştır. Burada 30 araçlık bir açık otopark yapılarak tesisin otopark ihtiyacı karşılanmıştır. Parselin batısında bulunan park alanı ile tesisin ilişkilendirilmesi konsept olarak proje bünyesinde tasarlanan yapay tepeciklerle sağlanmıştır. Bu yapay tepecikler kullanıcıların rahatça oturup nefes alabileceği, sohbetler edebileceği dinlenme alanları olarakta düşünülmüş ve bünyesinde oturma birimleri tasarlanmıştır. Ayrıca havuz alanının dış ortam ile ilişkisini koparmamak adına park ile direkt görsel bir ilişki kurulmuş ve kullanıcıların doğa ve yaşam ile ilişkileri de koparılmamıştır.
Tasarlanan spor merkezi binası bodrum kat, zemin kat ve 1. kat olmak üzere toplamda 3 kattan oluşmaktadır. Bodrum katta yüzme havuzları ve havuz etrafında yer alan teknik alanlar bulunmaktadır. Zemin katta idari alanlar, personel alanları, eğitim salonu, yüzme havuzlarına ait kullanıcı soyunma alanları, yeme içme satış alanı ve trafo ile jeneratör odaları bulunmaktadır. Birinci katta aletli aletsiz kondüsyon salonu, bu salon kullanıcıları ile masaj odaları kullanıcılarına hizmet edecek soyunma birimleri bulunmaktadır. Katlarda yapılan bu işlevsel dağılım havuz ve fitness-spa kullanıcılarını birbirinden ayırmış olumlu bir yaklaşımdır.
Ana giriş zemin katta ve parselin güney doğusunda, personel ve servis girişi parselin güneyindeki yoldan hizmet alacak şekilde güney batıda düşünülmüştür. Ana giriş ile bağlantılı geniş bir giriş holü ve bekleme salonu ile birlikte yeme içme satış işlevlerini de yüklenen ortak alanlar düşünülmüştür. Personel alanlarının tümü personel girişi ile ilişkilendirilerek bir bütünlük sağlanmıştır.
İşlevsel olarak havuz kullanıcıları için kuru ve ıslak zemin ayrımları çift koridor yapılarak sağlanmış ve ortak alanlar kuru tarafta bırakılmıştır. Böylelikle havuz için gelmeyen kullanıcıların gerekmediği müddetçe ıslak tarafa geçmeleri önlenmiştir. Ayrıca havuz alanında doğal ışık ve doğal hava almak adına pencereler düşünülmüş ve park ile olan görsel bütünlük kuvvetlendirilmiştir. Eğitim verileceği de ayrıca düşünüldüğünden havuza atlama platformları tasarlanmıştır. Soyunma alanlarında ihtiyaç programında istenildiği gibi engelli kullanıcılarında kullanımı düşünülmüş ve katlar arasındaki ulaşımlarını sağlamak adına ana merdiven ortasında bir adet asansör tasarlanmıştır. Yeme içme satış işlevleri de zemin katta tutularak hem havuz kullanıcılarının hem de fitness-spa kullanıcılarının rahat ulaşımı sağlanmıştır. Böylece ortak alanların tümü zemin katta toplanmış olmaktadır.
Birinci katta aletli aletsiz kondüsyon salonu dışında fitness yapmak için gelen kullanıcılara hizmet edecek soyunma alanları, masaj odaları, saunalar ve buhar odaları, duşlar ve wc’ler bulunmaktadır. Ayrıca Filyos Çay’ına hakim üst kotta tüm kullanıcıların hizmetine açık, zengin bakış açılarına ve vistalara sahip bir açık alan seyir terası düşünülmüştür.
Projede bodrum kat yüksekliği 3m, zemin kat yüksekliği 4m ve birinci kat yüksekliği 4m olarak tasarlanmıştır. Havuz bölümünde çatı döşemesi değil ama çatıdaki parapetler 2m olarak düşünülmüş, mekanik gereksinimler için dışarıda konumlandırılması gereken teknik ekipmanların ve dış ünitelerin çatıda konumlandırılması önerilmiştir. Ayrıca bu yüksek parapetler sayesinde kütlesel farklılıklar oluşturulmuş ve yapıya görsel bir zenginlik katılmıştır.
Taşıyıcı sistem olarak maliyetlerin daha düşük olması sebebiyle betonarme sistem düşünülmüş ve açıklıklar net ve küçük tutulmuştur. Büyüklük sırasına göre açıklıklar 4x8m, 6x8m ve havuz kısmında 4x18m’dir. Havuz kısmında döşeme sistemi kaset döşeme, diğer kısımlarda kirişli plak döşeme olarak düşünülmüştür. Malzeme olarak cephede tuğla kaplama, metal kaplama ve metal doğrama sistemleri önerilmiştir. Üst kotta korkuluklar genelde dolu malzeme tuğla olarak düşünülmüşken belli bir noktadan sonra şeffaflaştırılarak cam korkuluklar tasarlanmıştır. Havuz mekanında havuz tabanı, duvarları ve mekan duvarları karo mozaik, havuz çevresi zeminlerde ve ortak alanlarda kaydırmaz doğal taş, soyunma alanları ve ıslak hacimlerde kaydırmaz seramik malzemeler düşünülmüştür.