Katılımcı (Sepin Mimarlık), Bornova Çocuk Dünyası Mimari Proje Yarışması

Katılımcı (Sepin Mimarlık), Bornova Çocuk Dünyası Mimari Proje Yarışması

Mimari Proje Raporu

Tasarım ile başta Bornova ve İzmir olmak üzere bu bölgedeki tüm çocukların yaşamlarını zenginleştirici, çocuklar, okullar ve aileleri için keşfetmenin yanı sıra merak, yaratıcılık ve öğrenmeyi destekleyen katılımlı programlar ve sergiler sağlayan ve kent için alternatif cazibe noktası olması düşünülen bir merkez yaratılacağı hedeflenmektedir.

Çocuğun ‘dünyayı’ mekan üzerinden öğrenmesini mümkün kılan bu keşif ortamının tasarımında ‘mekan’, 4-12 yaş grubu çocuğun ‘bilişsel’, ‘fiziksel/motor’, ‘sosyal’, ‘duygusal’ becerilerinin gelişimini destekleyen, şekillendiren ve derinleştiren temel öğe olarak yer alır. Bununla birlikte önerilen mimari senaryo ile oyun aracılığıyla bilgilenme, deneyim ve eğlenme olanakları sunan mekan ve donatılar düşünülmüştür. Sınıf, ırk, renk ayırımı gözetmeksizin sadece insan odaklı barış içinde yaşayacakları bir dünya yaratmak, onların hayal dünyalarını renklendirmek amacı ile yapılan bu tasarımla, doğa ile bütünleşmeleri ön planda tutulmuştur. Bununla birlikte hem strüktürel kabuk hem de buna takılan diğer kitleleriz zemin katları tamamen sergi-bilgim ve deneyim alanları olarak düşünülmüştür.

Tasarım, çevre verileri de dikkate alınarak, topografya ile bütünleşmiş, dağ, tepe, yeşil, güneş ve tepe etrafında serpiştirilmiş özgürce renklendirilmiş kitlelerden oluşmaktadır. Topoğrafyanın kısmen yeşil kısmen geçirgen bir kabuğa dönüştüğü yapıda açık-kapalı mekanlar iç içe geçer. Kabuk peyzaj içinde adeta çözülür. Çocuklar birden çok noktadan girebildikleri yapıyı keşfederlerken de dış mekanı hissederler, açık alandaki oyun bahçelerine çıktıklarında ise dış mekanı deneyimlemeye başlarlar. Kabuğun doğal zeminle buluştuğu yerlerde; gridal bahçelerde farklı yer örtücü ve çalı türleri ile zenginleştirilmiş, çocuklar için eğlenceli ve merak uyandırıcı bahçeler olarak ele alınmıştır. Çocukların birebir bitkileri yakından öğrenebilecekleri duyusal bahçeler tasarlanmıştır. Duyusal bahçeler hem bitkisel bahçeler hem de farklı malzemelerden oluşmaktadır. Zehirli olmayan, zararsız, öğretici (Bornova’nın yerel bitkileri) ve ilgi uyandırabilecek bitki türleri; Lavandula sp. (lavanta türleri), Thymus serpyllum (kekik), Callistemoncitrinus (fırça çalısı), Stipa sp. (sorguç otu), Rubus sp. (dikensiz böğürtlen), Fragaria sp. (çilek), Mentha sp. (nane), Salix babylonica (salkım söğüt) gibi bitkiler kullanılmıştır. Kabuğun gezilemeyen (ekstensif) yeşil çatıya dönüştüğü noktalarda uygun katmanlaşmalar, toprak altı sulama sistemi, az bakım ve su isteyen bitki türleri önerilmiştir. Bu bitkiler succulent türlerden; Sedum acre, Sedum album, Sedum sempervoides, Sedum spectabile, Sedum spurium (Dam koruluğu), Lampranthus roseus (Acem halısı) gibi bitkiler kullanılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın