Katılımcı (Sinan Mimarlık), Sivas Kızılırmak Köprüsü Yarışması

Katılımcı (Sinan Mimarlık), Sivas Kızılırmak Köprüsü Yarışması

Sivas şehir merkezi ve kampüs arasında oluşturulacak olan bulvar ve köprü ile sağlanacak taşıt, raylı sistem, bisiklet ve yaya ulaşımı sayesinde şehir merkezi ile kampüs alanı arasında güçlü bir bağ kurulacaktır. Buna paralel olarak kentin yapılaşma anlamında genişlemesi güney istikametinde hızlanacaktır. Kızılırmak kıyıları boyunca oluşturulacak rekreasyon düzenlemeleri ile bölge şehrin yeni cazibe merkezlerinden birine dönüşecektir. Oluşturulacak olan bulvarın içerdiği 6 şerit, 21m genişliğinde taşıt yolu ve 8m genişliğindeki raylı sistem ile kuzey -güney yönünde güçlü bir ulaşım bağı kurulurken, doğu-batı yönünde rekreasyon alanının ikiye bölünmesi problemi ile karşılaşılacaktır. Proje alanında köprü inşası ile oluşacak Doğu-batı yönünde yaya-yeşil alan sürekliliği açısından sakıncalı sonuçlar ortaya çıkmasının önüne geçilecek çözümler üretilmesi amaçlanmıştır.

Öneri tasarım ile taşıt-raylı sistem ulaşımı ve yaya-bisiklet ulaşımı ayrı unsurlar olarak analiz edilmiş ve insan odaklı çözümler üretilmesi amaçlanmıştır.

Taşıt ve raylı ulaşımın rekreasyon alanını transit geçmesi, rekreasyon alanına eriştiği anda zeminden koparak, alana minimum oranda etki etmesi amaçlanmış böylelikle köprü altında doğu batı yönünde yeşil alanların ve yaya sürekliliğinin sağlanması rekreasyon alanının fiziksel bütünlüğünün korunması amaçlanmıştır.

Yaya ulaşımının yeşil alana erişimini, rekreasyon düzenlemeleri ile oluşturulacak alternatif gezi yollarına erişimini sağlayabilmesi amaçlanmış, yayanın Kızılırmak kıyılarına ve doğaya yakınlaşması çevreyi daha güçlü bir şekilde algılayabilmesi amaçlanmıştır.

Her iki ulaşım kesiti birlikte ele alındığında araç ulaşımı mümkün olduğunca yeşil alandan uzaklaştırılarak çevreye minimum olumsuz etki etmesi sağlanırken, yaya geçişinin alanla görsel ve fiziksel anlamda bütünleşmesi amaçlanmaktadır.

Ulaşım Türlerinin Plan Düzleminde Analizi

Yaya hareketi ile taşıt hareketi eylemsel olarak farklı özellikler ve gereklilikler taşımaktadır. Her iki ulaşım türünün de proje alanında gerçekleşme özellikleri plan ve kesit düzlemlerinde ayrı ayrı analiz edilerek ihtiyaç programı ve çevre verilerine uygun, yeriyle bütünleşen bir tasarımın elde edilmesi amaçlanmıştır.

Taşıt ve raylı ulaşım, süratli ve ekonomik olacak şekilde iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi kat etmelidir. Bu anlamda yolun lineer olması ideal olandır.

Yaya ve Bisiklet ulaşımı anlamında Kızılırmak kıyıları, manzara yeşil alan özellikleri ile keşfedilmeye açık sadece geçilecek bir yer olmayıp seyir ve dinlenme ihtiyacı gibi işlevlere de yer verilmelidir. Bu anlamda önerilen dairesel dolaşım ringi ile Kızılırmak kıyılarının panoramik olarak algılanması seyir ve duraklama işlevlerine yer verebilecek bir odağa dönüştürülmesi amaçlanmıştır.

Gezi-seyir ringi için önerilen dairesel form çevre algısının güçlü bir şekilde elde edilmesi bakımından ideal olmasına rağmen ırmağın iki yakası arasındaki mesafeyi artırması nedeni ile kullanışsız hale gelmektedir. Bu anlamda dairesel form optimize edilerek eliptik forma dönüştürülmüş çevrenin panoramik olarak algılanabilmesi sağlanırken ulaşım mesafelerinin gereğinden fazla uzatılmayarak tasarımın işlevsel hale dönüştürülmesi sağlanmıştır. Şartname de belirtilen nehir üzerinde maksimum 70m köprü genişliği şartı da dikkate alınmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın