Açıklama Raporu
Şehir tarih boyunca bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, tarihî ipek yolu üzerinde bulunan Selçuklu devrinin Konya’dan sonra en çok önem verilen şehri olmuş ve kurtuluş meşalesinin yakılmasında çok büyük destekler vermiştir.
Şehirde inşa edilen Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii ve Eğri Köprü şehirde inşa edilen tarihi eserlerden bazılarıdır.
Proje alanı tarihi Sivas yerleşimi ile yeni yerleşim arasında bir ulaşım aksı olan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde, tarihî Eğri Köprü’ nün batısında ve Cumhuriyet Üniversitesi’nin kuzeyinde yer almaktadır. Yapılacak proje bu konumu açısından simgesel ve kamusal açıdan çok büyük potansiyeller taşımaktadır. Önerilen projenin amacı insanlara geleneklerini anımsatmak ve geleceğe uzanırken geçmişten kopuk olunamayacağını simgelemek, insanların sadece üzerinden geçip gittiği değil yapıyla bütünleşen sosyalleşme-eğlenme-dinlenme alanları sunmaktır.
Bu amaç doğrultusunda köprünün tasarımında geleneksel köprüden ilham alınan yarım kemer formunun yorumlanmasıyla elde edilen plastiğin Kızılırmak’ın kuzey çeperinden yani tarihî Sivas’ tan güç alarak ayakta durması ve tarihî Eğri Köprü’ ye öykünen yaya platformunu taşıması düşünülmüştür. Oluşturulan yaya köprüsü ırmağın kuzey kıyısında KIYI AMFİSİ ve güney kıyısında ETKİNLİK İSKELESİ ile insanlara duraklama – eğlenme – dinlenme alanları sunmakta, alışılageldik köprü tasarımında elde edilen sadece geçiş işlevinin dışında insanlara yaşama alanları oluşturmaktadır.
Taşıt köprüsü tasarlanırken ekonomik olması ve geri planda kalması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda demir ve karayolu tek platformda çözülmüş, beyaz kaplama ile görünürlüğü azaltılmıştır. Ayrıca taşıt köprüsünün yaya manzarasını kesmemesi için yaya köprüsünden kot olarak koparılmış daha yukarıda konumlandırılmış, bu sayede köprü üzerinde 360 derecelik görüş açısı sağlanmıştır.
Yaya platformu tasarlanırken tarihî Eğri Köprü’den ilham alınarak kırılmış bu sayede KIYI AMFİSİ’ne ETKİNLİK İSKELESİ’ne ve KIZILIRMAK’a bakan vistalar elde edilmiştir.
Kızılırmak’ın kuzey kıyısında köprü ayağında tasarlanan KIYI AMFİSİ bu alanın toplum için sosyalleşme ve eğlenme alanı olmasını sağlamaktadır. Doğuya ve batıya uzayan kıyı aksı ile güneyden gelen köprü yoğunluğunun kesişme noktası olan bu alanda amatör ve profesyonel grupların performanslarını sergileyebilecekleri öngörülmüştür.
Kızılırmak’ın güney kıyısından ırmağa doğru uzanan iskele bir aktivite alanı olmanın dışında açılı yerleşimi ile bir seyir terası görevi üstlenmektedir.