Mimari proje raporu:
SteelPRO 2017 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması alanı Samsun Atakum ilçesi içerisinde yer almaktadır.
Proje alanı kent belleğinde yer etmiş hali hazırda iskele olarak kullanılan (mevcut iskele gerek yapısal olarak gerek ise fonksiyon olarak gelen talebi karşılayamamaktadır.) ulaşım olarak hem yaya hem taşıt hem de bisiklet ile sağlanmaktadır. Alan Atatürk Bulvarına (Karadeniz sahil yolu) yakın konumdadır. Toplu taşıma araçları ile ulaşım çok rahat şekilde sağlanabilir. Alanın yakın çevresinde kullanım açısından oldukça aktif durumda olan yapılar bulunmaktadır. Örneğin; Atakum Gençlik Merkezi, Yeşilyurt AVM, Atakum Sanat Merkezi, çok sayı da kafe ve restoranlar, çeşitli kamu binaları (DSİ, Tarım ve Köy İşleri ek binası, Yedaş), KYK öğrenci yurdu bulunmaktadır. Alan yaz-kış sahilde yapılan etkinliklerin büyük kısmına ev sahipliği yapmaktadır. Samsun strateji belgesindeki araştırma ve bulgulara göre Atakum sahili rekreasyon amaçlı iskele yapımına fiziksel ve sosyal olarak imkân sağlamaktadır. Tasarım yapılırken referans alınan Çobanlı iskelesinden hareket eden Samsunum 1 Gezi Gemisi’ne bir durak daha eklenmesi planlanmıştır. İhtiyaç listesi gemi kapasitesi (400 kişi) baz alınarak oluşturulmuştur.
Samsun da yapılabilecek su sporları (kürek, dalış sporları, triatlon) araştırılmış ve satış ve tanıtım için kafenin zemin katında bir birim oluşturulmuş ve duş çözümleri yapılmıştır. Ayrıca bu sporların kullanılabilmesi için merdiven çözümü yapılmıştır.
Mevcut iskele de yerleşen balıkçılık kültürü ve sahildeki bisiklet yolu göz ardı edilmemiştir.
Kıyı çizgisinin sürekli değişen, yenilenen, dinamik yapısı projenin ilham kaynağı olmuştur. Bu devingen yapının iskele üzerinde hissettirilmesi amaçlanmıştır. Projede dikkat edilen diğer önemli hususlardan birisi de mevcut iskelenin gerek fiziksel gerekse sosyal olarak gereksinimleri karşılayamaması, kullanıcının en büyük hobilerinden olan balık tutma fonksiyonuna tam olarak cevap verememesi, bisikletli, kaykaylı kullanıcının iskeleyi kullanamaması, Samsun’da deniz sporları adına yüksek potansiyele sahip olmasına karşın herhangi bir girişimin olmaması proje gelişimini temelden etkilemiştir. Proje tasarlanırken referans alınan Çobanlı iskelesinin tek düze, yoğun betonarme, hantal yapısı büyük maliyetler harcanmasına karşın halkta kullanma isteği oluşturmamaktadır. Çobanlı iskelesindeki aktivitelerden birisi olan tekne gezisi imkanının tasarlanan yapıya da gelmesi öngörülmüştür ve gereksinimleri çözülmüştür. Proje hem devingen hem de insan ölçeğinden uzak olmayan, kullanıcıya farklı fonksiyonlar ve farklı keşifler yapma olanağı vermektedir. Şehrin farklı siluetlerinden manzara fotoğrafları çekme imkânı, balık tutma imkânı, “engelsiz” tasarım ve bisiklet, kaykay gibi araçlarla da kullanımına olanak sağlamaktadır. Proje yatay sahil bandına dikey şekilde oluşturulmuştur. Bunun başlıca sebebi bulunduğu alanda yazları insanların yüzme aktivitelerini gerçekleştiriyor olması ve denize uzanarak denizin verdiği huzuru ve özgürlüğü maksimum derece de hissettirmektir. Projede 3 ana aks oluşturulmuş ve bu akslar farklı kullanımlara olanak verecek şekilde düzenlenmiştir. Ortada bulunan aks yürüyüş, oturma, fotoğraf çektirme fonksiyonlarına hizmet etmektedir. Doğu yönündeki aks ise kaykay ve bisiklet kullanıcıları için düşünülmüştür. Batı yönündeki aks ise balıkçıların rahatça (çevre güvenliği açısından da) vakit geçirebilecekleri şekilde düzenlenmiştir. Bu 3 aksın birbirlerinin manzaralarını kesmemesi için engelsiz ulaşım da göz önüne alınarak kotlandırılmıştır. Projenin 3 boyutta da deviniminin sağlanması ve insanların güneşten korunmasını hem de geceleri aydınlatma elemanlarına zemin oluşturması için aksları birbirine bağlayan düzlem kafesten oluşan çelik strüktürler tasarlanmıştır. Sürdürülebilirlik açısından güneş panellerine de olanak sağlayan bu strüktürlerin sürekliliği sağlanmıştır. Bu strüktürlerden en baskın olanı iskelenin girişinden bitişine kadar devam eden strüktür renk ile de vurgulanmıştır ve kafenin üst örtüsünü oluşturmaktadır.