Katılımcı, Süleymanpaşa Belediye Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması

Rapor

PROJE-KONUM-KONU-AMAÇ

Süleymanpaşa Belediyesi kuzeyde D110 karayolu, güneyde Marmara Denizi ile sınırlandırılmış kıyıya paralel olarak yerleşmiş eski bir Trakya kentidir. Mevcut kent merkezi; Hükümet Konağı, Belediye Binası, Zübeyde Hanım Parkı ve Orta Camiinin arasında konumlanmakta olup kent yaşayanları için önemli bir yere sahiptir. Çünkü kent sakinleri her türlü ihtiyacını kent merkezi etrafında karşılamaktadır. Gelişen ve büyüyen bir kent olarak bu küçük odaklardan oluşan merkez yeterli gelememekte ve yeni odak noktaları gereksinimleri duyulmaktadır.

Tasarım aşamasında belediye hizmet binası fonksiyonunun yanında proje alanı olarak verilen alanın kent yaşayanları için yeni bir çekim merkezi yaratması amaçlanmıştır. Bu nedenle kentlinin kullanabileceği meydan-forum, etkileşim alanı, satış birimleri gibi fonksiyonlar eklenerek yaşayan bir belediye hizmet binası kurgulanmıştır.

Belediye giriş mekanı kentlilerin doğrudan hizmet alabileceği, arazinin güney cephesinde yer alan Şehit Yüzbaşı Mayadağlı Caddesi’nden ulaşılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Girişteki güvenlik noktalarından geçen kent halkını danışma-bilgi edinme-çözüm merkezi …vb. mekanlar karşılamaktadır. Yine aynı katta yer alan kolayca ulaşılabilen taahhuk-tahsilat servisleri bulunmaktadır. Tüm servisler için numaralı bekleme sistemi önerilmiş ve bunun için açık bekleme mekanları oluşturulmuştur.

İlk bakışta arazinin bulunduğu yerdeki kot farkı bir dezavantaj olarak görülse de belediye binasının içinden geçen ve kent halkının rahatlıkla kullanabildiği bir merdiven -amfi hattı bu bağlantıyı sağlamıştır. Böylelikle mevcutta yer alan atıl ve bakımsız haldeki merdivenler kaldırılmış ve mezarlığın batısındaki yol yapılabilir hale gelmiştir.

Öneri merdivenler sadece iki kotu bağlamayıp aynı zamanda bir sosyalleşme mekanı olarak da kullanılabilmektedir. Bu merdivenlerin ara sahanlığından belediye hizmet binasına giriş de yapılabilmektedir. İki kat yüksekliğindeki merdiven açıklığı aynı zamanda üst kottaki mahalle için ulaşım kolaylığı da sağlamaktadır.

Arazideki kotun kullanıldığı yerlerden biri de kreş olarak tasarlanan bölümdür. Kuzeydeki üst yoldan kreş ve yemek salonu olarak tasarlanan alana giriş yapılabilmektedir. Yemek salonuna aynı zamanda belediye binasının içinden de ulaşılabilmektedir.

Mevcuttaki durak batıya ötelenerek yeri korunmuştur. Tasarlanan meydandaki forum alanı kuzeydeki yol ile uyum içinde yükselerek yer yer yeşil doku yer yer oturma alanları ile kentlinin nefes alabileceği mekanlar olarak tasarlanmıştır. Forum alanında oturup güneye baktığınızda marinayı görebileceğiniz bir manzara oluşmaktadır.

Meydanda küçük satış birimleri düşünülmüştür. Bu birimler özel gün ve haftalarda halkın kullanımın yoğunluğuna göre artırılabilen ya da azaltılabilen modüler sistemde olacaktır.

Konferans Salonunun doğal ışık gereksiniminin az olmasından dolayı arazinin doğusundaki eğimi yüksek olan, diğer mekanlara oranla daha az ışık alan bölümde tasarımı yapılmıştır. Sahne arkası hizmet mekanları için giriş çıkış alanı da arsanın doğusundaki otopark alanının yanından sağlanmaktadır.

Belediye hizmet binası, kent halkının gereksinimlerini karşıladığı gibi, çalışanlar içinde mekanlar düşünülmüştür. Bu amaçla -5.00 kotunda yer alan 1. bodrum kat planındaki iki adet açık teras tasarlanmıştır. Bunlardan konferans salonu üzerinde düzenlenen teras belediye çalışanlarının hoby bahçesi olarak kullanılacaktır.

Ayrıca 2. katta yer alan kütüphane mekanı da uygun zamanlarda hem kent halkının hem de belediye çalışanlarının daha verimli zaman geçirmesi için tasarlanmıştır.

Binayı tasarlarken insan odaklı, estetik, ergonomik ve ekonomik olması göz önünde bulundurulmuştur. Oluşturulan iç avlu ile 3 kat boyunca iç koridorların da ışık alması ve havalandırılması sağlanmıştır. İç avlunun çevresinde yer alan mekanların koridora bakan bölücü cam duvarları ile gün ışığı tüm birimlere ulaşmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın