Katılımcı (Taha Hacıfazlıoğlu), Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Yarışması

MİMARİ RAPOR

Dikkat! Bu tasarım kamusal alan kavramını düşey-meydancıkları/terasları ile iç sokakları ve diş mekan merdivenleri ile yapıyı üzerine çıkılabilir ulaşılabilir/dokunulabilir/sadece öyle uzakta kütlesel varlığı ile durmayan; farklı fonksiyonları(çalışma, eğlenme, öğrenme, dinlenme, idari yönetim, kültür, ticaret vs.) karşılamak için gruplanmış tüm kapalı, açık, yarı açık mekanları ile kentliye kaliteli alan sunması; geleneksel kapalı giydirme cepheli yüzlerce küçük odalı çalışanların birbiriyle, kentliyle, doğa ile iletişim kuramadığı bir çalışma ortamına anti-tez nitelikte olacaktır bulunduğu bölgenin topografyasına, iklimine, çevresel yapılaşmasına, tarihine uyum sağlayıp karşılık verebilecek nitelikte olmasına dikkat edildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi binası mevcut kent merkezinin kuzeyinde kalan ve yeni gelişmekte olan 2. Sakarya olarak adlandırılan bölgeye kaydırılması planlanmaktadır. Bu bağlamda yeni planlanan bu bölgenin sosyo-kültürel/kamusal bir çekim alanı olması sağlanmalıdır.

TASARIM STRATEJİLERİ

Balıkesir yüzyıllarca onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklar mitolojilere dahi ilham kaynağı olmuş kaz dağlarını bünyesinde barındırır bu yüzdendir ki tasarım için motivasyon kaynağını fazla uzaklarda aramaya gerek yoktur.

Araziye ulaşım çevre yolu tarafından geçen ve arazinin batısından devam eden yol merkezden gelen ana ulaşım aksı olarak ele alınmıştır. Arazi aslında tam olarak batıdan gelen bir yeşil aks üzerinde konumlanmış durumda bu aksın devamlılığını sağlamak ve arazinin hemen güneyindeki park ile araziyi birlikte kullanmak adına arazi kuzey hattı boyunca yapılandırıldı. Bu hatta arazinin kuzeyinden geçen yola tali olarak bağlanan yoldan itibaren bir yerleşim düşünüldü. Böylelikle arazinin kuzeybatı köşesi boşaltılarak yeni kent meydanı/etkinlik alanı elde edildi ve bu meydan yapıdan önce bizi hazırlaması ve karşılaması sağlanmıştır. Aynı zamanda hemen karşı parselde bulunan ilköğretim alanı olarak düşünülen alanın güney tarafından kesintisiz güneş ve manzara almasına olanak sağlanmıştır. Bu noktadan sonra meydan tarafından gelenler için ana girişten yapıya girilebilir yada girişin bir tarafındaki iç sokağı kullanabilir yada merdivenlerle seyir platformlarına/teraslara çıkılabilir veyahut yeşil aksı takip edip arazinin güneyindeki parkla birlikte arazinin güney tarafındaki zeytin ağaçları arasında vakit geçirebilir. Kütle 2 ana parça olarak düşünülmüştür. Bu parçalanma meydan tarafından bakıldığında kuzeydeki yolu karşılayan bu yüksek katlı ticaret+konut olarak düşünülen parsel ileride bölgenin ticaret aksı olarak öngörülmüştür ve belediyede bu cadde üzerinde küçük ölçekli ticari mekanlar oluşturulmuştur. Yüksek katlı bu yapıları tüm tektonikliği ile karşılayan bu yapı güney tarafından tamamıyla farklı bir karakter sergileyen kütleye köprülerle bağlanıyor.

Güneydeki kütle teraslanmalarla zemine kadar iniyor ve bu teraslanma topografya ile bir bütün oluşturacak şekilde kaz dağları varimsi bir siluet oluşturuyor. Bu parçalanma aynı zamanda kütlelerin işlevleri göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Zemin katta çözülen sosyo-kültürel tesisler aynı zamanda belediye binasından bağımsız da kullanıma ve güneydeki bahçe ve amfi tiyatro ile ilişkilendirilmiştir. Belediye meclis salonu da bu bağlamda zemin katta çözülerek bahçe ve fuaye ile ilişkilendirilmiştir. Arazinin kuzeyinde bulunan ticaret aksından iç sokağa ve bahçeye uzanan giriş başkanlık girişi olarak düşünülmüştür. Mekansal kurgu bağlamında düşünüldüğünde güneydeki kütle dışardan da merdivenlerle ulaşılabilinen içerden de kullanılabilinen teraslara bağlanmaktadır ve bu bölgede açık plan çalışma alanları tasarlanmıştır daha çok daire başkanlıklarına bağlı personellerin ve şube müdürlerinin bulunduğu alanlardır ve kamusal kullanım niteliği daha fazladır teraslarla bu özellik geliştirilmiştir. Bu mekanları küçük küçük odacıklara bölmek yerine bu alanların sirkülasyon alanlarını da beraber kullanıp daha ferah, tek geniş fiziksel ve görsel iletişimi sağlıklı yarı açık ve açık mekanlara (teraslara) bağlanan çalışma alanları tasarlanmıştır bu alanlar ayni zamanda belediyenin birimlerinde ileride artan-azalan personel sayısına yıkıp dökmeden kolayca uyum sağlamaya yardım edecektir.2. katta çözülen loft tipi çalışma ofisleri, her katta bulunan terasları, açık plan tipinde çalışma alanları ile kuzey kütlesine nazaran biraz daha kamusal alan değeri fazla olan bi kütledir.

Kuzeydeki kütle daha çok daire başkanlıkları müdürlükleri, sekreteryası, toplantı odası gibi daha çok belediyenin kendi iç işleyişine hizmet eden birimler tasarlanmıştır. Düşey düzlemde kullanım sıklığına ve kullanıcı profiline göre bir hiyerarşi ile tasarlanmıştır.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÜZERİNE

Öncelikle yapının araziye yerleşimi diğer parsellerin kullanımını desteklemesi(yeşil aks devamı, meydan oluşturularak arkasındaki ilkokula güneyden gelecek güneşin girmesini sağlamak, ticaret konut aksı boyunca ticareti destekleyecek küçük ölçekli ticari mekanların kurgusu, arazinin güney tarafındaki park ile birlikte kullanımına olanak sağlamak, festival, konser vs. etkinlikler için kentsel projeksiyonu olan bir meydan oluşturmak vb.) mekansal kurgusuyla ihtiyaca göre esnek loft tipi açık plan şemasıyla her katta terasları ve kat bahçeleriyle ve bunun kullanımını kamusal değeri yüksek olacak şekilde çevresel dış mekan merdivenleri ile ulaşımı sağlamak iç sirkülasyonlardan sağlandığı gibi. Yapı aynı zamanda bölgenin iklimsel özelliklerini de göz önünde bulundurularak güneydeki kütlenin katlarda kentsel saçaklar tasarlanarak yaz aylarından buradan gelen direk güneş ışığından korunma yoluna gidilmiştir. Kışın ise daha geniş açıyla gelen güneş ışınların teraslardaki ağaçların arasından girip de ofisleri ısıtması ve aydınlatması sağlanmıştır. Ortada oluşturulan iç sokak aynı zamanda 2 kütle için sıcak havanın kaçışını sağlayarak hava sirkülasyonuna yardımcı olur. Elbette tüm bu enerji sarfiyatı düşük doğal iklimlendirme çabalarına geniş park ve bahçelerin yağmur sularıyla sulanması gibi aktif önlemlerde alınabilir. Cephede low e pure glass ile maksimum saydamlIk, manzara sağlanmıştır. Tavanlarda ahşap kaplama kullanılmıştır bu kaplama bütünsel olarak bombeli bir şekilde binanın içine girip orda da hem doğru akustiğin olmasına yardım etmiş hem de sıcak bir malzeme olmasıyla insanla daha samimi bir ilişki kurmuştur. Arazi plato gibi bir alan karakteri sergilemektedir bu tepeye yüksek yada tektonik bir yapı yapmak yerine (hemen kuzeydeki TOKİ yapılarının yaptığı gibi) yükselen topoğrafya ile birlikte teraslanmalarla birlikte yükselerek o arazinin güneyinden gelen yükselmeyi devam ettirmek ve zemindeki bitki örtüsünü teraslar yardımıyla mekanların içine işlemesi sağlanmıştır.

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ RAPORU
1. derece deprem kuşağı olan Balıkesir için: Betonarme taşıyıcı kolon perde sistemi bodrum katlara kadar aktarılabilmekte kullanım alanına engel olmayacak şekilde düzenlenmiştir. Alt katlara kadar devam ettirilecek kolon-perde elemanlar mimari olarak herhangi bir alan kaybına yol açmayacaktır. Tasarımda betonarme taşıyıcı sistem kullanmak yapılacak işin daha hızlı ve ekonomik yapılmasını sağlayacaktır. Plak yüksekliği 30 cm olacağı öngörülmektedir. Kiriş derinliğinin 90 cm ye kadar olacağı düşünülmüştür. Malzeme olarak betonarme tanıyıcılar için C35,donatı için S420 ve çelik için St37 kullanılması öngörülmektedir.

Yüzeysel Temeller
Temel sistemi olarak deprem bölgelerinde çoğunlukla kullanılan radye temel sistemi önerilmektedir. Bu sistemde tasarım depremi altında üst yapıdan gelen yükler temel vasıtasıyla zemine daha uniform bir şekilde aktarılmakta, dolayısıyla zeminde gerilme yığılmalarının oluşması büyük ölçüde engellemiş olmaktadır. Bu sistemin bir diğer avantajı da su yalıtımı, güvenliği ve uygulamanın pratikliğidir.

Güvenlik ve uygulamanın pratikliği yönünden konvansiyonel betonarme perde-kolon sistemi ile çatıda ise çelik imalatı yapılması önerilmektedir. Çelik imalatı sırasında hassasiyetin milimetre, betonarme imalatı sırasında ise santimetre mertebelerinde olduğu ve ülke koşullarının betonarme imalatta daha tecrübeli ve hızlı olduğu da bilinmektedir. Bununla birlikte, zemin göz önünde bulundurulduğunda yapıdan temele aktarılacak yüklerin minimize edilmesi açısından, binalarda yapısal olmayan elemanların günümüzdeki teknolojik malzemeler kullanılarak hafifletilmesi tavsiye edilmektedir. Yapısal sistem olarak betonarme kolon-kiriş-perde sistemi uygulanması önerilmektedir.

PEYZAJ RAPORU

Belediye binası tasarlanırken arazinin kuzeyinden gelen kuzeyinden gelen yeşil aks belediye binası arazinin kuzey-doğusunda tasarlanış böylece arazinin güneyindeki park ile birlikte kullanılması sağlanmıştır bu bağlamda oluşturulan meydan tarafından gelişte bina girişine kadar bize iki yanımızdaki zeytin ağaçları eşlik eder. Üst kotta betonarme üzeri yeşil çatıda uygun katmanlaşmalar, toprak altı sulama sistemi ve gölge değeri yüksek geniş tepe tacı yapan ağaçlar kullanılmalıdır. Bunlar; ıhlamur ağacı, doğu çınarı, meşe ağaçlarıdır. Yapının teraslanmalarla mevcut arazinin kotlanmasına uyum sağlanmaya çalışılmıştır ve bitki örtüsünün düşey düzlemde de devamlılığı bu teraslarla hedeflenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın