MİMARİ PROJE RAPORU
TESKİ hizmet binasının projesine başlamadan önce Tekirdağ’ın bir bütün olarak incelenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu aşamada proje alanını kentten bağımsız düşünmeden kenti ele alarak tasarımı yürütmenin daha doğru olacağı kanısına vardık.
Kent bütününe bakıldığında;
Tekirdağ’ın kent ölçeğine bakıldığında kent merkezinin sit alanı olarak çevrelendiğini, sahil bandının Namık Kemal üniversitesi tarafına doğru olan kısmının yoğunluğun az olduğu yerleşim alanları ile kentin diğer yakasında olan kısmın ise yoğunluğun daha fazla olduğu yerleşim alanları olarak göze çarpmaktadır.
TESKİ hizmet binası proje alanı ise kent merkezine yakın gelişmekte olan yoğunluğu az ve çok konut alanları ile çevrili, sanayi alanı ile üniversite arasında olan yeni bir odak noktası özelliği taşıyan bir konuma sahiptir.
Bu açıdan bakıldığında kent merkezinin daha iç noktalara çekildiği bu proje alanında biz kentten kopmadan kent ile bütünleşik bir proje bütünlüğü sağlamak istedik.
Bu amaç ile hem yeni merkezin denizle bağlantılı olmasını hem de kentin önemli paydaşları ile bir bütün oluşturmasını sağlamak istedik.
Kentin ziyaret ettiğimizde proje alanının kentin merkezine oldukça yakın olmasına rağmen, bir tepenin üstünde konumlandığını ve kentten kopuk bir alan olduğu hissine kapıldık.
Bu noktada öncelikle kent ile bağlantının güçlenmesi yönünde nasıl proje fikirleri ile yönlendirme yapabiliriz diye düşündük.
Proje alanı yakın çevresine bakıldığında pek çok ulaşım ağına sahip olan kentin bütünleşik bir form içinde dağınık yapısı ile karşılaştık. Bu noktada acaba biz ne kadar bu ulaşım ağını proje alanına yönlendirebilirizin incelemesini yaptık.
Mevcut raylı ulaşım hattından bir ring oluşturarak yeni bir tramvay hattı proje alanımızdan geçip Namık Kemal üniversitesine ve kent merkezine gidecek şekilde bir döngü oluşturulmasını önerdik. Ayrıca araç ulaşım yollarının yanında kentin sahil bandından ve içinden geçen ana aksları mevcut kent merkezinden alarak kuzey yoluna bağlantısını sağlayan bir aks sistemi oluşturulmasını önerdik.
Kent ölçeğinde çok miktarda irili ufaklı parklar yer almakta, bu küçük park alanları kentlilerin sosyalleşmesinde ve komşuluk ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir rol oynarken, bu alanların geliştirilmesi ve kent bütünlüğünde endemik türlerin bir arada kullanılabileceği bir politika başlatılabileceğini öngördük. Ayrıca Kent ölçeğine baktığımızda daha çok gelişmekte olan alanlarda göze çarpan yeşil park alanları bulunmakta, bu park alanlarının özellikle kentin tren garı tarafında artırılarak kentsel bütünlük sağlamayı amaçladık
İnsanların kentsel alanlarda betonlaşmış dar sokaklardan geçerek içine kapanması özellikle deniz ile dağ arasına sıkışmış kentlerde kendine daha çok ön plana çıkarmaktadır. Bu amaçla kentlerin içinde yer alan yeşilliklerin artırılarak kent balkonlarının daha çok olmasını doğadan gelen insanların doğadan uzaklaşmanın önüne geçerek kent nefes noktalarının artırılmasını öneriyoruz.
Bu aşamada proje alanının hemen arkasında bulunan sosyal–kültürel tesis alan ve Tekirdağ büyükşehir belediyesi alanı ve rekreasyon alanı ile bütünlük oluşturacak şekilde ortak bir kullanım alanı planlanmalıdır.
Oluşturulacak olan tramvay hattı ile belirlenen güzergahta kullanıcıların kent bütününde yeni mekanlar oluşturmasını sağlayacaktır. Burada oluşacak mekânsal bütünlük hizmet binasını bir odak noktası haline getirecek ve büyükşehir belediyesi, TESKİ hizmet binası ve sosyal–kültürel tesis alan ile birlikte kentin yeni merkezini daha çok ön plana çıkaracak düzenleme sağlanacaktır.
Proje alanının planlamasına bakıldığında sırtımızı sosyal–kültürel tesis alan ve büyükşehir belediyesi imar alanına verip yüzümüzü şehre döndük.
Bina davetkar olmalıdır.
Binanın yüzünü kente çevirerek, kentin binaya ulaşımını kolaylaştırmayı amaçladık. Burada odak nokta olma fikrinden yola çıkarak yeni kent merkezinde nirengi özelliği olan bir bina tasarımına odaklandık.
Jeolojik yapıda oluşan kotlandırmayı potizif olarak lehimizde kullanarak teras düzleminde önerdiğimiz yeni topoğrafik yapıda hizmet binası önünde daha bütüncül bir meydan avlu biçimi oluşturmayı öngördük.
Hizmet binası barındırdığı sosyal alanların yanında binanın bulunduğu konum nedeniyle insanların uğrak noktası olma özelliği taşımaktadır. Bizler tasarımda iç sokaklar oluşturarak hem bina içinden geçilen bir avlulu yapı oluşturmak istedik hem de insanları koruyan davetkar yapısı yanında sosyal platform oluşturulması ile seyir terası yapmayı öngördük.
Bunu yaparken hizmet binasının girişinde bir kısıtlama yapmadan hem sosyal ve belediye binası tarafından yaya aksı ile binaya ulaşım sağlandı. Hem de eski kent merkezinden ulaşım aksının çıkış noktasında avlulu birimlere giriş aksı oluşturuldu.
Hizmet binasını oluştururken,
4 ayrı kütle olarak tasarımı planladık. Planlamada bu parçalı yapıyı, hizmet binası merkezi kütle ve işlevselliğinin yanında sosyal yapı ile birbirinden ayrılması amacıyla tasarladık. Aynı parsel alanı üzerinde oluşturulan kütlesel yapı ile birlikte hizmet binasının algısal resmiyetinin yanında, sosyal alanlar ve kullanıcıların ilk olarak ulaşacakları mekanları avlular ve sokaklar ile ayırarak parçalı bir yapı oluşturduk.
Böylece kullanıcıların geçiş güzergahında kullanabilecekleri, ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, deniz ve kent manzarasını yudumladıkları çay keyfiyle izleyebilecekleri bir mekan örgüsü oluşturduk.
Bir taraftan konferansa gelip, çocuklarını kreşe bırakabilecek, diğer taraftan ödemelerini gerçekleştirdikten sonra spor yapabilecekleri ya da kahve içecekleri bir terasta mükemmel şehir, öneri yeşil alanlarda doğa ve denizin keyfini çıkarabileceklerdir.
A Bloğu;
TESKİ hizmet binasının hizmetlerinin ve yürütücülüğünün yapıldığı ana blok binasıdır. Tabanda 3730 m2 oturum alanı ve normal katları 1760 m2 ‘den oluşmaktadır. Güney batı cephesinde iç sokaktan ana ulaşım aksının yanında kuzey doğu cephesinde yoğunlukla belediye binası ve kültürel alandan giriş yapılabilecek 2 cepheden binaya ulaşım yapılabilecek şekilde tasarım yapılmıştır. Ana hizmet binası olmasının yanında yemekhane ve ilk ulaşılması gereken birimlerin iki cepheden de direk ulaşılabilir şekilde tasarlanmış olması kullanıcıların zaman – fayda analizi doğrultusunda oluşturulmuş pozitif bir yaklaşımdır. Bloğun çatısında PV paneller ile kaplanarak binanın ihtiyaç duyduğu zayıf akım elektrik yükünün karşılanabileceği bir mekan tasarımı yapılmıştır.
B Bloğu;
Süleyman paşa hizmet şube müdürlüğünün bulunduğu blok binasıdır. 1270 m2 taban oturumundan oluşan tek katlı hizmet birimidir. Ana hizmet binası ile aynı iç sokağa açılan yapısı ile özellikle engelli kullanıcıların direk ulaşabilecekleri şekilde tasarlanmıştır. Ana blok binası ile zemin kat düzeyinde direk ilişki içermektedir.
C Bloğu;
Konferans salonu ve çok amaçlı salonların bulunduğu blok binasıdır. 1270 m2 taban oturumundan oluşan tek katlı birimdir. İçerisinde ayrıca kafeterya yer almaktadır. Kolay ulaşılabilir. Ana blok dışında ayrı bir giriş çıkışı bulunan, mesai saatleri dışında çalışmaya olanak veren ve hem yol cephesinden hem de iç sokak cephesinde fuaye ile bağlantı sağlanarak iki yönlü giriş ve çıkış imkanı verecek şekilde tasarlanmıştır.
D Bloğu;
B ve C bloklarının üzerinde ayrı bir giriş ve çıkışı var olacak şekilde tasarlanmıştır. 1250 m2 taban oturumundan oluşan tek katlı birimdir. İçerisinde kreş, fitness salonu, kafeterya ve mescidin bulunduğu sosyal kattır. Bu blok planlamasında mevcut ana bloktan ayrı olarak kullanıcıların rahat zaman geçirebilecekleri bir mekan olarak tasarlandı. Tasarım güdüsü içerisinde kullanıcıların şehrin güzelliklerini ve denizi bir üst kottan seyir terası olarak izleyebilecekleri şekilde tasarlamak istedik. Bu tasarım içerisinde kullanıcılar bir taraftan spor yapıp, ibadet hizmetlerini gerçekleştirip, kafeteryada hoşça vakit geçirirken, çocuklarının güvenli bir ortamda özgürce, gökyüzünün altında bakılabilecekleri kreş birimi ile birlikte tasarlanmıştır.
Yapı kabuğu oluşturulurken mevcut bina ile entregre olacak şekilde güneş yönlenmesine ve panellerin güneşin etkisi olumlu yönde etkileyecek şekilde yerleştirilmesi yapılmıştır. Mevcut proje üzerinde yapılan cephe düzenlemesinde güney cephesi üzerinde güneş kırıcı panellerin daha aktif kullanımı ile doluluk boşluk oranı ve doğal havalandırma planlaması dikkatlice yapılmışken, kuzeye bakan kısımlarda boşluklar artırılarak güneşin daha binaya girişi sağlanmıştır.
Tasarım üzerinde çalışırken ilk toplantıdan itibaren sürdürülebilirlik kavramını ön planda tutan konuşmalar yaptık. Bu aşamada geleneksel yöntemler ile gelişmiş aktif sürdürülebilir tekniklerin harmanlanmasını ön gördük. Bu aşamada planlama içinde binanın konumlanması, güneş ile olan etkileşimi, güneş enerjisinin kullanımı, gölgelik alanların oluşturulması ve oluşturulan sokaklar ile rüzgar yönünü bina içine alarak pasif iklimlendirmenin yapılması, yağmur suyunun gri su tankında toplanarak bina içerisinde ve peyzajda kullanılması gibi pek çok konu irdelenerek proje içerisinde yer alması amaçlanmaktadır.
Güney cephesine bakan avlu ve iç sokakların atmosferin etkilerinden kolayca korunabilmesi için bir üst örtü oluşturuldu. iç sokakların ışık alabilmeleri ve havalandırılabilmesi için üst örtünün belli bölgelerinde boşluklar oluşturuldu. Bu boşluklar hem bu sokağın aydınlatılmasını, hem ısınan havanın yükselerek üst örtü boyunca oluşacak negatif hava akımının uzaklaştırılması hem de gölgelik alanların oluşturulması açısından tasarlanmıştır.
A bloğunun sağ üst tarafında otoparkın girişinin bulunduğu bölgede bodrum katta bir gri su toplama tankının oluşturulmasını ön gördük. Bu tank sayesinde çatıda ve yüzeyden toplanan yağmur suyunun depolanması sağlanacaktır. Böylece hem binanın tuvaletlerinde hem de çevre sulamasında kullanılacak olan bu suların geri dönüşümü sağlanmış olacaktır.
A Bloğunun çatısına PV panelleri yerleştirilmiştir. Ortalama 1500 m2 lik bir alana yerleştirilen PV paneller ile tüm alanın zayıf akım ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır.
Proje alanında oluşturulan üst örtü ile bir hava geçiş aksı oluşturuldu. bu aks içerisinde bulunan üst örtüde yer alan ara boşluklar, sokak zemininde yer alan yeşil bölümler ile bütün oluşturularak alanın doğal iklimlendirilmesi amaçlandı.
A bloğu içerisinde yer alan 1. Kat hizasından çatıya kadar uzanan galeri boşluğu boyunca ısınan havanın katlar arasında dağılması ve yükselen havanın çatıda galerinin üstüne denk gelen kısımdan atmosfere ulaşması hedeflenmiştir.
Tasarımın içinde uyguladığımız pasif sistemler dışında, a bloğunun çatısında PV paneller, bina cephesinde Low-E yalıtımlı camlar, enerji etken yapı tasarımında yer alan akıllı sistemler, az elektrik harcayan led içerikli aydınlatma elemanları, verimli ısıtma ve soğutma sistemleri ile enerji tasarrufları sağlanması ön görülmüştür.