Katılımcı (TOO Architecture), Sivas Kızılırmak Köprüsü Yarışması

Katılımcı (TOO Architecture), Sivas Kızılırmak Köprüsü Yarışması

PROJE RAPORU

Kadim şehir Sivas.

Kızılırmağın dağlarında doğduğu Selçuklu şehiri Sivas yeni köprüsüne hazırlanıyor…

Sivas şehrine verilen farklı isimlere tanık olmaktayız. Sivas’a verilen bu isimleri şöyle sıralayabiliriz: Sebaste, Sipas, Kabira, Megolopolis, Diospolis, Talaurs, Danişment ili, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas…

Sivas, bir yerleşim bölgesi olarak ilk çağlara kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. İlk çağların uygarlıklarına ev sahipliği yapan şehirde zamanla Hititler, Romalılar, Bizanslılar hâkimiyet kurmuştur. Türklerin Anadolu’ya girmesiyle birlikte Sivas Türklerin yönetimine geçmiş ve yaklaşık bin yıldan beri Türklerin önemli bir şehri olarak varlığını sürdürmektedir. Bu süreç içersinde hiç bir zaman yabancı bir devletin istilasına uğramayan ve esaret altına girmeyen Sivas, Türk devletleri olarak zamanla Danişmentlilerin, Selçukluların, Kadı Burhanettin’in ve Osmanlıların yönetimine girmiştir. Millî Mücadele ile birlikte Sivas’ta Cumhuriyet dönemi başlamıştır.

Sivas Selçuklu medeniyetinde çok önemli bir yere sahiptir, bunu şehir merkezindeki Selçuklu mimari abidelerinden de anlamaktayız. Kendine özgü mimari dile sahip olduğunu düşünmekteyiz. Mimarlıkta birer sanat şaheseri olan ve bugün bile karşısında insanı hayrete düşüren, göz zevkinin doyumsuz tadını, taşların insan ruhundan fışkıran ince ve hassas duygularla nasıl şekillenip bezendiğini ibretle seyrettiren sayısız eser bu döneme aittir.

Sivas halkı siyası yapılanması, ekonomik uğraşlarıyla, kültür dokusuyla zengin bir yapıya sahiptir.

Cumhuriyet Üniversitesi, sadece Sivas için değil, çevresi ve bölge için önemli, referans olan köklü çağdaş bir eğitim kurumu olarak Sivas’ a değer katmakta.

Tüm bu veriler yeni köprü tasarımında mimariye yol gösterici ve referans olmuştur.

Köprü

Köprü tasarlanırken Sivas’ın dününü ve bugünü birbirine bağlayan,
Kızılırmağı geçen bir köprü yaratmak ile birlikte şehir merkezinden giriş ve çıkışa referans olan bir kapı olması amaçlanmıştır.

Köprü Kızılırmak’ın kuzeyinde yer alan eski yerleşimin olduğu, çarşı ve hizmet binalarının bulunduğu bölgeyi, karşı tarafa, Cumhuriyet Üniversitesi kampüsüne, eğitim öğretim ve ikamet amaçlı binaların bulunduğu alana bağlar.

Köprü tasarımında etkili olan kentsel özellikler ve tasarım kararları

Kadim kent Sivas’ ın yeni kapısı, Selçuklu’ nun önemli merkezi Sivas ile modern cumhuriyetin temsili Cumhuriyet Üniversitesinin yeni yapılacak olan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde geçmişten aldığı izleri çağdaş forma kavuşturan kemerler ile bağlıyor.

Yaya yolları ve vista alanları, bisiklet yolları, taşıt yolları ve duraklama alanları, raylı sistem bir bütün halinde kemer açıklıklarının içinde akışını bulur ve köprülerin en temel fonksiyonu olan karşı kıyıya geçmeyi süreklili ve başarılı şekilde gerçekleştirir. Gözlem alanları ile insanların farklı açılardan değişik vistaları görmeleri amaçlanmıştır.

Yeni köprünün kemerleri aynı zamanda Sivas’ın yeni kent simgesi olacaktır.

Kemerler bir anlamda eskiden yeniye, geçmişten geleceğe bağlanmanın bir simgesidir.

Köprü tabliyesi öngerilmeli betonarme kirişler ve beton ayaklar üzerine oturur.

Köprü tabliyesi üzerinde betonarme ve çelik makas kafes sistem kemerler yeralır.

Proje alanında yer alan kıyı kısımları ve rekreasyon alanlarında planlanan parkurlar ile insanların nehri, köprüyü ve rekreasyon alanlarını yaşamaları amaçlanmıştır. Serbest birçok açık hava aktivitesi yapılabilmesi düşünülmüştür.

Etiketler

Bir yanıt yazın