Proje Raporu
”Yol Bir Sürek Binbir”
Yolda olmak; belli bir güzergahta ilerlerken deneyimleme, dönüşme, kendini arama ve benliğini keşfetme süreci… Kişinin kendisiyle en iyi hesaplaştığı haldir yolda olma hali. Yolculuk bizi kendimize geri getirir demiş Albert Camus… Aynı yolda ilerleyen insanlar bir çok farklı deneyim yaşar, o yolda olan kaç insan varsa o kadar da hikaye, deneyim, farklılık ve zenginlik vardır. Alevilikte Hakk’a ulaşma ve insan-ı kamil olma amacı vardır. Fakat başlıktan da anlaşılacağı gibi bu yol keskin hatlarla çizilmemiştir. Alevilik kültüründe ‘Ne kadar Alevi varsa o kadar Alevilik vardır.’ denir. Aynı yola ve aynı inanca sahip bu kişiler bu yolda farklı ibadet, dönüşüm, keşif ve deneyim yaşayabilir. Çok sesli, demokratik bir anlayış tüm inanca hakimdir. Bu yolda herkes farklı bir şekilde var olabilir. Bu farklılıklar ancak yolu ve inancı zenginleştirir, ayrılık yaratmaz.
‘”Yol”
Bu veriler ışığında proje kurgulanmasında ”Yol” kavramı büyük önem kazanmıştır. Yol bir mimari öğe olmakla beraber aynı zamanda Alevilikte inanç sürecidir. Projede önerilen yarık bu iki durumun temsilidir. Projeyi şekillendiren en önemli etmen olan bu ”Yol”; devinim oluşturan, yola başlayan kişiyle yolu bitiren kişinin artık aynı kişi olmayacağı bir süreç yaşatan çizgidir.
Mekan Kurgusu
Arazinin kuzeyinde oluşturulan 0.00 kotundaki ön meydandan ‘Yol’a giriş yapılmaktadır. Bu yolun girişinde eğitim alanları, atölyeler, hediyelik eşya satış alanı ve binanın girişi bizi karşılamaktadır. Doğal taş cephenin içinde yer yer açılan şeffaf açıklıklarlarla ‘Yol’a bakan cephe tariflenmektedir. Salonun bu kottaki girişi engelli ulaşımı için idealdir. Ayrıca bu kotta yer alan kahvehane ile sosyalleşme mekanı da oluşturulmuştur. 0.00 kotundan +15.30 kotuna bağlanan merdivenli düşey yol insan-ı kamil olma yolunun ne kadar meşakkatli olduğunun bir simgesidir. +5.10 kotunda Salon, Salonun Fuayesi, Muhabbet Meydanı, Kitaplık ve Sergi Salonu bulunmaktadır. Sergi Salonu aynı zamanda Salonun Fuayesi olarak kullanılabilir. +10.20 Kotunda Aşevi, Minhan Evi, Cenaze Birimleri, Kurban Kesim Yeri ve Kent Balkonu bulunmaktadır. Önerilen Amfi +15.30 kotu ile bağlantı sağlamakla birlikte; Kent Balkonuna bağlanan bir odak noktasıdır. Bu kottan mevcut yeşil alanla bağlantı kurulmuştur. +15.30 kotunda ise Cemevi bulunmaktadır. İlk olarak Ön Avluya giriş yapılmaktadır.Dede Odası, Hazırlık Odaları, Lokma Odası ve Cem Meydanı’na bu avludan ulaşılmaktadır.
Cem Meydanı
Alevilikteki 4 Kapı 40 Makam anlayışındaki 4 kapıyı temsilen kare planlı Cem Meydanı’nın her bir duvarında açıklık oluşturulmuştur. 40 sayısını temsilen cephede yer alan açıklıklar 40 bölmeye ayrılmıştır. Aleviliğin doğa ile olan bağı referans alınarak Post makamının arka yüzeyinde yeşil alan önerilmiştir.