Kavuşma Durağı

Kavuşma Durağı

IND [Inter.National.Design] tarafından tasarlanan Kavuşma Durağı, 16.02.2020 tarihinde İstanbul Taksim Meydanı’na inşa edildi; 9 Mart’ta Bağcılar Meydanı’na taşındı ve 27 Ağustos’ta tekrar hizmete açıldı.

Inter.National.Design projeyi anlatıyor:

Çağdaş demokratik kentlerin en önemli kamusal yüzleri meydanlardır. Kentte yaşayanlar ancak meydanlarda özgürce bir araya gelebilir, farklılıklar buralarda tanışıklıklara dönüşür ve kendilerini yaşadıkları kente ait hissederler. Bu nedenle, kentler asıl meydanlar ile anlam bulurlar.

İstanbul’da da kent hakkı ve kentsel yaşamın özgürce yaşanabilmesi amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir dizi önemli kamusal mekânın İstanbulluların katılımıyla yeniden tasarlanması sürecini başlatıyor; Taksim Meydanı başta olmak üzere, İstanbul’un önemli meydanları için kentsel tasarım yarışmaları açılıyor.

Sürecin herkesin katılımına açık ve çok katmanlı olabilmesi için yarışmalar öncesinde “sen de fikrini söyle” ve “kentin parçası ol” sloganları ile çalıştay, panel, sergi, forum gibi bir dizi etkinlik düzenlenecek. Bütün bu birlikte karar verme sürecinin en önemli mekanı ise İBB Kültür Varlıkları Projeler Şube Müdürlüğü girişimi ile Taksim Meydanı’na kurulan “Kavuşma Durağı” isimli toplanma, etkinlik ve sergi yapısı.

Çelik strüktür üstüne ahşap basamaklı, birbirlerine karşılıklı bakan iki amfi tarafından spiral olarak sarılan orta mekân bir etkinlik platformu niteliği taşıyor. Beyaz tül metal cephe örtüsü ile açık cepheli, 180 metrekare taban alanlı orta alanda dans, tiyatro, müzik gibi etkinlikler izlenebilecek, daha önemlisi kentsel tasarım yarışması finalistlerinin İstanbullular tarafından oylanırken, amfilerin karşılıklı konumu yeni tanışıklıklara, fikirlerin bir araladığının gücüne imkân tanıyacak.

“Kavuşma Durağı” geçici strüktürü sadece Taksim Meydanı’nda İstanbullulara hizmet vermeyecek, Bakırköy Meydanı, Salacak – Harem Sahil Şeridi Düzenlemesi, Kadıköy Meydanı gibi konumlara da taşınacak ve bu bölgelere ait kentsel tasarım yarışmaları sürecinde katılım platformu olarak işlevini yerine getirmeye devam edecek. Tüm sürecin ardından İstanbul içerisinde seçilecek bir parkta sergilenecek.

Etiketler

5 yorum

  • Özgür Savaş Özer says:

    Basamakları oluşturan kutu profilleri alttan görmemize sebep olan şey nedir acaba? Üstelik 600 bin TL harcanmış ve sanatsal iddiası olan bir işte?

    Yine sanatsal bir sebebi mi var acaba? Strüktürün geçiciliğine vurgu yaparak hayatın geçiciliğini falan mı sorguluyoruz nasıl oluyor?

  • Omer Yilmaz says:

    600.000 TL’nin genel medyada konu olması olağan da bir mimarlık yayınında tuhaf duruyor. Acaba mimarlar üretim maliyetlerinden bu kadar mı uzaklar demeden edemiyorum.

  • Özgür Savaş Özer says:

    Tuhaflığı yarattığım için özür dilerim Ömer Bey, ben biraz uzakmışım demek ki kestiremedim. Danışayım ofisteki keşifçi arkadaşlara.

  • Ortanca Mimar says:

    Sayın Ömer Yılmaz bu aralar arkitera da yazılan yorumlara sert cevaplar veriyor ve insanların yazdıkları yorumların bu platforma uygunluğunu sorguluyor. Neden acaba?

  • Özlem Belir says:

    Erişebilirlik açısından sorunlu olan bu strüktür ile nasıl “herkesin katılımına açık ve çok katmanlı …” olabilecek?
    (kısıtlı çizim ve fotoğraftan göremediğim bir şekilde üst platforma basamak dışında bir erişim durumu varsa, sorumu görmezden gelebilirsiniz..)

Bir yanıt yazın