Kayseri-Kocasinan Eski Devlet Hastanesi Bölgesinde Şehir İçi Otel ve Spor Kompleksi Tasarımı

Kayseri-Kocasinan Eski Devlet Hastanesi Bölgesinde Şehir İçi Otel ve Spor Kompleksi Tasarımı

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Banu Ateş tarafından 2020-2021 Bahar Dönemi Proje VI kapsamında, Dr.Öğr. Üyesi Füsun Kocatürk ve Mimar M. Akif Kemerlioğlu, yürütücülüğünde "Kayseri-Kocasinan Eski Devlet Hastanesi Bölgesinde Şehir İçi Otel ve Spor Kompleksi Projesi" konu olarak çalışıldı.

Proje Raporu:

Proje alanı şehir merkezinde Kocasinan Bulvarı ile Atatürk Bulvarı arasında bulunmaktadır. Bu iki bulvar Kayseri’nin yoğun araç ve yaya dolaşımına sahiptir. Aynı zamanda Kocasinan Bulvarı alanı yatay, Atatürk Bulvarı ise alanı dikey olarak kesmektedir. Alanın kuzey kesiminde tarihi Kayseri Tren Garı, güneyinde ise tarihi Eski Devlet Hastanesi bulunmaktadır.

Tasarım kapsamında yarı olimpik yüzme havuzu, kapalı spor salonu, buz pisti, idari birim, rekreasyon ve açık spor alanı, konaklama birimi olarak; şehir içi otel tasarlanmıştır. Tasarımda avlu oluşturacak şekilde kütleler yerleştirip Eski Devlet Hastanesi’nin avlusu ve hastanedeki bağlantıyı anımsatması hedeflenmiştir.

Alana yerleşim kuzeyde yarı olimpik yüzme havuzu ile başlayarak buz pisti, idari kısım ve sosyal alanlar, güneyde kapalı spor salonu ve konaklama birimi olarak otel yer almıştır.

Kapalı spor salonu, yarı olimpik yüzme havuzu ve buz pisti +6 kotunda birleştirilmiştir ve geçiş ile birbirlerine üst kotta bağlanmıştır. Bağlantı aynı zamanda Tren Garını ve avluyu gören kafe olarak kullanılmıştır.

Kütleleri birbirine bağlayan bağlantı kapalı spor salonundan başlayıp yüzme havuzuna ve aynı zamanda buz pistine kadar devam etmektedir ve seyir alanı oluşturması amaçlanmıştır.

Kapalı spor salonu diğer kütlelere nazaran daha güneydedir ve salonun batı tarafında kapalı otopark girişi mevcuttur. Kütlelerin seyirci, protokol ve basın girişleri avludan düşünülüp, sporcu, hakem, idari ve personel girişleri kütlelerin arka ve yan taraflarında kurgulanmıştır.

Kent oteli alanın en güneyine konumlandırılarak hem ısı yönetimi sağlanmıştır hem de manzara ile iç içe bir durumları mevcuttur. Aynı zamanda otelin otopark girişi alanda mevcut olan arka yoldan alınmıştır. Süit odalar alandaki manzaralı ve ana caddeye bakan tarafa yerleştirilmiştir.

Açık spor alanları kuzey-güney doğrultusunda eğimli bir şekilde yerleştirilerek sert zemin ve yumuşak zemin ayrımı yapılarak kurgulanmıştır ve yeşillerle desteklenmiştir.

Cephe kurgusu olarak açıklıklar fazla düşünülmüş olup batı ve doğu ışığı almasından dolayı bazı yerlerde mesh yüzeylerle kapatılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın