Kınık Olive

Studio Evren Başbuğ tarafından tasarlanan Kınık Olive, İzmir'de yer alıyor.

İzmir’in çeper kuzey ilçelerinden Kınık’ta bir tarımsal kalkınma kooperatifinin kullanımı için Stüdyo Evren Başbuğ tarafından tasarlanan, günlük 80 ton zeytin işleme ve 20 ton zeytinyağı üretim kapasitesi olan küçük ölçekli endüstriyel tesis, Kasım 2023 itibariyle hizmete girdi.

İhtiyaç programındaki teknik hacimler ve ıslak hacimler haricinde tek mekan olarak planlanan yapı, yükseltilmiş bir platform üzerinde çelik taşıyıcı sistem olarak tasarlandı. Mevcut zeytin ağaçlarının arasında kırsal bir peyzaj içinde bulunan yapının, ters eğimli çatı formuyla ve bu formun cephe düzenine yansıyan sert açılarıyla çevresindeki benzer işlevli tesislerden ayrışması öngörüldü.

Cephe ve çatı yüzeyleri için seçilen galvaniz trapez kaplama panelleri, günün farklı saatlerinde farklı açılardan vuran güneş ışınlarının, gökyüzünün ve etrafındaki zeytin ağaçlarından oluşan yoğun bitkisel peyzajın renklerini yansıtıyor. Bu sayede yapı, ilk bakışta çevresine yabancı ve uyumsuz gibi görünen formuna rağmen kırsal peyzajın içinde çözünüyor, renk ve doku anlamında şeffaflaşıyor ve bazen neredeyse ortadan kayboluyor.

İşlevin gerektirdiği mekanın en basit ve maliyetsiz biçimde inşa edilmesi talebi öncelikli tasarım kriteri olarak belirlendi. Bu sebeple yapıda iç mekanda ve dış mekanda kullanılan malzeme çeşitliliği oldukça sınırlı tutuldu. Bununla birlikte imalatların büyük bir kısmı için yerel işgücünden faydalanıldı. Yapının toplam yatırım maliyeti yaklaşık 3.300.000 TL olarak gerçekleşti.

Bu tesis, aynı kooperatifin ilçedeki diğer yatırımı olan süt işleme tesisiyle birlikte yakın çevredeki üreticinin ürünlerini yerelde işleyip son kullanıcıya katma değerli ürünleri daha uygun koşullarda sunmalarını sağlayarak yerel döngüsel ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın