Havva Beyza Düzgün'ün tasarladığı proje, Buildner tarafından düzenlenen Workplace Reimagined Edition #3'de kısa listeye kaldı.
Yarışma bağlamından yola çıkarak insan odaklı, esnek ve sürdürülebilirliğe önem veren bir tasarım yapmaya karar verdim. Proje arazisi için Ankara için tarihi, sosyal yapısı ve konumu açısından oldukça stratejik bir yerde olan İtfaiye Meydanı’nı seçtim.
Proje alanı Melike Hatun Camisi’nin arka sokağından başlayıp denizciler caddesine kadar uzanmaktadır. Proje alanına yerleşirken depo girişleri ve otopark alanı dikkate alınarak araç girişleri vaziyet planında işaretlenen 1 ve 2 numaralı bölgelerden verilmiştir. Adnan Saygun Caddesi ve Atatürk Bulvarı üzerindeki duraklar ve yaya akışı dikkate alınarak yaya girişleri plandaki 3 ve 4 numaralı bölgelerden verilmiştir.
Zemin kattaki meydanın mevcut fonksiyonundan yola çıkarak ikinci el eşya satışının devam ettiği bir çarşı tasarlandı ve bu çarşı yapısının üst katına ofis yapısı eklendi.
Çarşı planında ayakkabı tamirhaneleri, ikinci el mobilya ve beyaz eşya mağazaları birimler halinde tasarlandı. Tasarlanan bu birimler eski çarşının geleneksel düzeninden yola çıkılarak satış sokakları oluşturularak bir araya getirildi. Kosova Caddesi’nden yaya girişiyle buluşan bölüme kafelerin ve ofis binasının ana girişinin bulunduğu büyük bir birim eklendi. Ofis planında ise geniş bir giriş holü ve ana girişi karşılayan oyun alanı ve bu oyun alanının sonunda kafeterya eklenerek geniş bir sosyal alan oluşturuldu ve bu sosyal alana bireysel ve ortak çalışma birimleri eklendi. Çalışma alanlarına açılan büyük teraslarla çarşı ve ofis arasında bağ kurulması sağlandı. Çalışma alanlarının tasarımında, bireysel ve ortak çalışma birimlerini destekleyen hareketli bölme duvarları kullanılmıştır. Bireysel çalışma alanları, ihtiyaç duyulduğunda toplantı odalarına dönüşebilmekte ve ortak dinlenme ve çalışma alanında yer kaplamayan duvarlar sayesinde esneklik sağlanmaktadır. Ayrıca, hareketli duvarlar sergi alanları olarak da kullanılabilmektedir.