UNStudio'nun Kutaisi Uluslararası Havaalanı Projesi tamamlandı.
UNStudio’nun yakın zamanda tamamladığı Kutaisi Uluslararası Havaalanı turistler, yerel politikacılar ve yabancı diplomatlar için yurtiçi ve yurtdışı uçuşları ile hizmet vermeye başladı. Havaalanı, 2014-2015 yılı için bir milyon yolcu hedefiyle merkezi bir üs olma yolunda. Havaalanı ile ilgili güncel veriler gösteriyor ki, haftada 30 olan uçuş sayısı 2014 baharda – tam da Batı Avrupa’dan Kutaisi’ye direkt uçuşların mümkün olacağı tarihte – 40’a yükselecek.
UNStudio’nun tasarımı; kapsadığı uçak pistlerinin revizyonları, peyzaj ve planlı kalkınma master planı, terminal binası, ofisler, bir meteoroloji istasyonu ve hava trafiği kontrol kulesi ile tam bir havaalanı geliştirme projesi.
Terminal binasının tasarımı, temiz strüktürel anahatlarıyla çevreleyici ve korumacı bir hacim yaratan giriş kapısına benziyor. Hem geçiş bölgesi ve farkındalığın noktası olarak görev yapan dış cephe köşe detayı, hem de terminal binası içindeki – yolcu akışları için ada kavşak görevi gören – ‘şemsiye’ olarak nitelendirilen yapı, tüm havaalanı fonksiyonlarının etrafında organize edildiği iki ana mimari detay.
Şemsiye, aynı zamanda, terminalden uçak hangarlarına ve ufukta Kafkaslar’a kadar görüntülere olanak sağlıyor. Yapının merkez noktası dışarda giden yolcular için bir avlu oluşturuyor. Bu merkezi alanın etrafındaki geçirgen mekan, giden-gelen yolcuların çakışmamaları ve yolcu akışının sorunsuz, sakin olmasını sağlamak için tasarlandı.
Ben van Berkel: “Bu yeni havaalanı tasarımı arazinin koşullarını cisimleştirerek yolcuyu kucaklıyor. Yolcuların gidiş ve dönüş anlarını – tıpkı geçmişteki büyük tren garları gibi – büyük açıklıklar, açık mekanlar ve terminal yapısının yüksek tavanı ile kutluyor.“
Bu tasarım lojistik süreçleri organize ediyor, daha iyi güvenlik sağlıyor ve yolcunun daha rahat bir şekilde dolaşması için yeterli alanı temin ediyor. Gürcistan lobi faaliyetleri için hizmet veren terminal, buna ek olarak, genç Gürcü sanatçıların eserlerinin sergilendiği ve böylece kendini çağdaş Gürcü kültürünün bir başka tanımlayıcısı olarak sunduğu bir sanat galerisi ve kafe olarak çalışıyor.
55m yüksekliğindeki Hava Tarfiği Kontrol Kulesi ve onu çevreleyen ofis/operasyon binası, terminal binası tasarımının tamamlayıcısı. Kulenin güçlü görünüşü onu havaalanının ve çevresinin imleyicisi yapıyor. Etrafına 360 derecelik bir bakış sunan, en üst seviyedeki trafik kontrol kabini kulenin odak noktasına şekil veriyor. Geniş ve konforlu iç mekan 4-8 operatörün ideal konsantrasyon ile çalışmasını sağlayan bir mekan sunuyor. Kulenin dışı, rüzgarı havalandırma amaçları adına kullanmak için, ana malzeme beton üzerine delikli bir tabaka ile kaplanmış. Duvar ve kaplama arasındaki LED Işık, ne zaman rüzgar hızında bir dalgalanma olsa rengini değiştirerek, gün doğumu ve batımında kulenin işaret etkisini arttırıyor.
Yeni havaalanı tasarımı sayısız sürdürülebilir bileşeni bir araya getiriyor. Arazideki zengin yer altı su kaynağı, “concrete core activation” – beton döşemelerin içerisinden geçirilen boruların su ile ısıtılıp/soğutulması sistemi – ve sulama suyu depolanması ile enerji kullanımının azaltılması için bir temel oluşturuyor. Terminal binası ve trafik kontrol kulesi katları bu suyu, iki hacimde de kontrol edilebilir sıcaklığı sağlamak için kullanıyor. Terminal binasında çatının çıkmaları, güney ve güneybatı bölegelerde gölgelendirmeyi sağlıyor. Melez düşük basınçlı havalandırma sistemi terminalin ana yapısına entegre ve binanın alt katında gri su toplama merkezi bulunmakta. Bir sonraki amaç, Kutaisi Havaalanı’nı – Gürcistan’ın yeni ve mevcut projelerine uygulanabilecek – atık ayrıştırmasını yapan ve geri dönüşüm sistemini bünyesinde barındıran ilk proje olarak lanse etmek.
Havaalanı 2012 Eylül ayından beri faal olan bu proje, UNStudio’nun rehber danışmanlığında iki sene içerisinde tasarlandı ve inşa edildi. Tasarım ve inşaat süreçlerinde çok sayıda yerli ve yabancı şirketin, açıksözlülükleri ve bilgi paylaşımlarıyla katkıda bulunmaları sıkı iş programını yerine getirirken gerekliliklerini kanıtlıyor. Terminalin – Macaristan’da üretilen ve gemiyle sevkedilen – çelik strüktürü son zamanlarda, Avrupa Çelik Tasarım Ödülü’nü kazandı.