Kutu Yuva – Konteyner Anaokulu

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEU) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bünyesinde kurulan ACT FOR-Harekete Geç proje topluluğu tarafından bir sosyal sorumluluk projesi olarak tasarlanan Kutu Yuva - Konteyner Anaokulu, İzmir Menderes’te inşa edildi.

Proje koordinatörü Didem Kan Kılıç, projeyi anlatıyor:

ACT FOR proje topluluğu tasarımcılar ve ihtiyaç sahibi insanlar arasında kolektif eylem oluşturmak amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEU) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bünyesinde kurulan, gönüllü tasarım öğrencilerine ve akademisyenlere açık olan sürdürülebilir bir dayanışma platformudur.

Kutu Yuva’nın ana özelliği, ihtiyaca göre tasarlanan bir sosyal sorumluluk projesinin nasıl uygulanacağını ve tasarımın gücüyle olumlu bir değişimin nasıl sağlanacağını göstermesidir. ACT FOR tasarımcılarının yaklaşımı, ihtiyaç sahibi çocuklar için daha iyi yaşam alanları yaratan çözümler sunmaktır. Bu proje ile tasarımcılar, sosyal sürdürülebilir bir etki için nasıl tasarım yapacaklarını ve ihtiyaç sahibiyle iş birliği içinde nasıl çalışacaklarını geliştirmişlerdir. ACT FOR tasarımcıları ilk olarak yerel çevrelerinin ihtiyaçlarını analiz etmişlerdir. Sonrasında ihtiyaç sahibi olarak belirlenen bir ilkokulun bünyesinde bulunan, 25 çocuğun havalandırma, ısıtma, mekansal organizasyon gereksinimlerini karşılayamayan ve sağlıksız bir alanda onlara eğitim veren bir anaokulu için bu projeyi geliştirmişlerdir.  Mevcut mekanın kullanıcısı olan öğretmenlerle çalışan tasarımcılar öncelikle ıslak mekanlara ve yemek pişirme alanına ihtiyaç olduğunu, bununla birlikte havalandırma ve ısıtma probleminin de öncelikler arasında olduğunu belirlemişlerdir. İhtiyaç analizinden sonra kavramsal aşamaya geçilmiş ve konsept proje hazırlanmıştır. Bir sosyal sorumluluk projesinin tasarım sürecinde yaratıcılık ve gerçeklik dengesine ihtiyaç vardır. Projenin hayata geçirilmesi için gerçeklikten uzaklaşmamak gerekmektedir. Projeyi hayata geçirip ihtiyaç sahibinin gereksinimini karşılamak için sponsor bulma süreci uzatılmadan nihayete erdirilmelidir. Bu sebeple, bu projede ACT FOR tasarımcılarının ilk önceliği, en iyi tasarımı en uygun maliyetle üretilebilecek şekilde oluşturmaktı. Bundan sonra, tasarımcılar tarafından konsept aşaması biten projenin uygulama çizimleri hazırlanmış ve sponsorluk dosyası oluşturulmuştur. Büyük ölçekli firmalara sponsorluk dosyası sunulmuş ve proje uygulama aşamasında örneğine az rastlanacak bir biçimde çok farklı sektörlerden toplam 17 firma tarafından desteklenmiştir. Gerekli mobilya tasarımları ve üretimleri İEU mobilya tasarımı öğrencileri tarafından tasarlanmış ve uygulanmıştır. Bu sebeple, mobilya üretimi uygulama bütçesine dahil edilmemiştir.

Çocukların çevreleriyle iletişim kurduğu en kritik yaşlar olan 3-6 yaş arası çocuklar için tasarlanan bu proje, 27 m2’lik iki konteynerden oluşmaktadır. Konteynerlerden biri yemek alanı ve ıslak mekanlar için tasarlanmıştır. Diğeri ise çocukların faaliyetleri ve eğitim alanı için kullanılmaktadır. Cam geçiş yolu ile birleştirilen bu iki konteyner, içerisine yeterince güneş ışığı alabilmektedir ve bu geçiş yolu ön ve arka bahçeye açılmaktadır. Eğimli çatı sistemi konteynerlerin tavanına yük olmaması için ayrı olarak tasarlanmış ve uygulanmıştır. Eğimli olma özelliği ve konteyner eninden fazla olan ölçüleri sayesinde yağmur suyunu toprağa aktarmaktadır. Sonuç olarak, KUTU YUVA sosyal sorumluluk projesi ile birlikte çocukların daha mutlu olmalarını ve sağlıklı bir ortamda eğitim almalarını sağlayan bir tasarım oluşturularak tasarım eğitimi alan öğrencilerin yaratım süreçlerine doğrudan dahil oldukları bir sosyal sorumluluk projesinin parçası olmaları sağlanmıştır.

Not: Projenin detaylı künyesine buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın