La Quintaine

King Kong mimarlığın 2015 yılında tamamlanan kültür merkezi 'La Quintaine’; Fransa'nın Chasseneuil-du-Potiou kasabası'na, teknik ve mekansal donatılarıyla kasabanın ihtiyacını karşılayacak bir sosyal merkez sağlıyor.

Chasseneuil-du-Poitou’da inşa edilen yeni kültür ve şenlik merkezi eski tren garı çevresindeki yeni gelişim bölgesinde kasabanın talebi üzerine tasarlanmış. Mimarlardan, merkezin mekânsal ihtiyaçlarının yanı sıra bölgede uygulanan teknolojik risk önleme planını da göz önüne almaları istenmiş. King Kong’un tasarladığı bina tam da bu bölgenin sınırına teğet olacak, arazinin güneyindeki konut için gürültü kirliliği oluşturmayacak şekilde konumlanıyor. Merkez gerisindeki konutlar için bir kalkan gibi çalışırkan kuzeyine doğru ise fonksiyonuna uygun olarak araziye açılıyor. Bina incelikle tasarlanmış kompakt hacmiyle güney cephesinden gerekli malzeme giriş çıkışına, bar kullanımına ve otopark alanına imkân sağlarken, konuk ve izleyicileri karşılamak için olan asıl girişi buradan ayrı tutuyor. Sahne arkası girişi ise stratejik olarak binanın doğusunda konumlanmış ve ziyaretçilerden tamamen saklanmış.

Binaya kuzey-batı cephesindeki üstü örtülü avludan geçerek giriliyor. Avlu aynı zamanda yaya kullanımına ayrılmış bir plaza olarak ziyaretçilerin dinlenmelerine ve sosyalleşmelerine izin verecek şekilde tasarlanmış. Atriumun geniş cam cephesi ziyaretçileri sezgisel olarak ana girişe yönlendiriyor.  Yapı malzemesi olarak; termal, akustik ve ekonomik verimi nedeniyle beton kullanılmış. Binanın başında yer alan, oranları ve düzeni içerdiği fonksiyonların çeşitliliği göz önüne alınarak belirlenen giriş holü, yön bulmada ziyaretçilere kolaylık sağlıyor. Yoğun ağaçlandırmanın olduğu diğer bir avlu binanın merkezinde yer alıyor. İçeriye ışık ve yeşilin sızmasına izin veriyor. Giriş holündeki hareketin akıcı ve rahat olması istenmiş, hareket halindeyken dışarıya açılan kısa bakış anlarıyla mekân algısını güçlendirip keyiflendirmek amaçlanmış. Ana salona giriş çıkışların kolay düzenlenebilir olmasına önem verilmiş.

Ana salon, şenlikler ve kültürel etkinlikler olmak üzere bazı noktalarda birbirleriyle çelişen gereksinimleri olan iki fonksiyon barındırıyor. Bu durum mimarları, salonu çift yönlü bir birime dönüştürmeye yönlendirmiş. Salon, doğu batı doğrultusunda sahneye bakacak şekilde sahne şovları ve performanslar için kullanılırken, kuzey güney doğrultusunda yemek salonu olarak kullanılıyor. Salon yemekler için kullanıldığı durumda dışarı açılarak bahçeye doğru uzanıyor. Yüksek verimli ses yalıtımı salonun düzenini değiştirmeyi kolaylaştırıyor ve istenirse salonun tamamen karanlığa gömülmesini sağlıyor.

Beton ve yeşil çatı yapının kentsel bağlamıyla zahmetsizce ilişkilenmesini sağlıyor. Yapının çevresiyle ilişkisine dair bir diğer karar ise otoparkın da binanın çevresinin genel peyzaj tasarım prensiplerine göre tasarlanmış olması. Yapının çevresinde otoparkta ve ilişkili araç geçişlerinde çimli beton zemin kullanılırken yayalar için olan geçişlerde malzeme olarak sabitlenmiş kum seçilmiş.

King-Kong mimarlık Chasseneuil-du-Poitou için tasarladıkları binada kasabanın ihtiyaçlarına cevap verecek teknik ve mekânsal donanıma sahip, kentsel çerçeveyle uyumlu bir kültür ve şenlik merkezi tasarlamaya gayret göstermiş. Çevresinin maddi ve tinsel koşullarını gözeterek onlarla rezonansa girebilecek, kasabanın enerjisini ve duyarlılığını yansıtan bir bina tasarlamayı amaçlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın