Tyylit ja esitystavat
Tyylit ja esitystavat
Tyylit ja esitystavat
Tyylit ja esitystavat
Tyylit ja esitystavat
Tyylit ja esitystavat
Tyylit ja esitystavat
Parviainen Architects tarafından tasarlanan güç istasyonu, elektrik dağıtımı için kullanılan endüstri yapısının işlevine mimari bir ifade veriyor.
Proje, Fingrid isimli şirketin Länsisalmi’deki güç istasyonunun yenilenmesi ve genişletilmesini kapsıyor. Elektrik akımı Fingrid’in ana şebekesinden, güç istasyonu aracılığıyla, Vantaa ve Helsinki’deki 800.000 haneye iletiliyor.
Projenin arkitektonik konsepti ilhamını elektrikten ve elektriğin görsel dışavurumu olan ışıktan alıyor.
Güç istasyonundan akan elektrik enerjisi ve araziden akan araç trafiği, görsel olarak cazip ve akılda kalan bir mimari ürün ortaya koymak için mimarlara ilham verdi.
Arazideki kütlelerin yerleşimi ve plan kurgusu, yaratıcı ve açık fikirli arkitektonik ifadeye katı sınırlar koymayacak şekilde, işlevsel gereklilikleri yerine getiriyor. Böylece, genellikle gri ve tanımsız olan trafo yapısı ışın yayan bir fenere, sıradan dikine makaslı peyzaj girişi yaklaşık 50 metre yüksekliğinde yay formunda bir ikona dönüşüyor.
Trafo binasının ana malzemesi doğal olarak renklendirilmiş beton ve cam. Cephede öne çıkan, camdan kaplama malzemesi kütleden 600 mm ayrık duruyor. Hava kararıp bu cam alan aydınlatıldığında, bina ışık kaynağı gibi çalışarak elektrik enerjisini görünür hale getiriyor. Seçilen cam çeşidi, elektrik dağıtım endüstrisinde yaygın olarak kullanılan sırlanmış yalıtıcıları çağrıştırıyor.
Kumanda odası ve odanın altındaki kablo mekanı, 3 katlı beton iskelete sahip yapıda en geniş alanı kaplıyor. Diğer teknik mekanlar binanın güney kısmındaki 3 kata dağılıyor.
Yay şeklindeki yüksek giriş 800 mm çapındaki Corten çelik tüplerden üretildi. Yüksek yay strüktürü için Corten çeliğin seçilmesinde, malzemenin bakım gerektirmeyen karakteri etkili oldu. Corten’in doğal ve sıcak paslı rengi diğer cepheyle uyumlu titreşiyor.