Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi

Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi

05 Temmuz 2015 tarihinde ilan edilen, Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi Mimari Proje Yarışması sonucunda 1. Ödül kazanan Orhan Ersan, Ferhat Hacıalibeyoğlu ve Deniz Dokgöz tarafından tasarlanan yapının inşaatı 2016 yılında tamamlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Lüleburgaz Yıldızları Akademisi, kadınların toplumsal hayata katılımlarına, üretimlerine ve diğer ailesel problemlerinin çözümlenmesi, destek olunmasına yönelik bir yapı. Ağırlıklı olarak çocuk ve kadınların uzmanlarla iletişim kurarak gelişim ve üretim anlamında etkinliklere katılabilecekleri, çeşitli kongre ve seminerlere halkın katılımıyla birlikte çözümler üretileceği bir merkez.

Kadın sığınma evi ve çocuk bakım evleri, kreşin de bulunduğu merkez kullanıcıların yapıyla güçlü bir ilişkiye girmesini, yapının 24 saat kullanılmasını sağlıyor. Bu yüzden merkezde kentten farklı olarak bir yaşam örgüsü oluşuyor. Bu yaşam örgüsü spor alanları ve ekolojik tarım alanları, üretim atölyelerinin de etkisiyle yeni bir tür insan-doğa-yaşam ilişkisi çerçevesi kuruyor. Akademi bir anlamda komün bir yaşam formunu geliştiriyor.

Lüleburgaz kent merkezi dışında, yeni gelişmekte olan konut bölgesinde, boş bir yapı adasında tasarlanan akademi, yapı adasının yaklaşık %50’ sinde, belirlenen sınırda yapılaşan, kalan alanların ise açık alan önerileriyle değerleneceği bir parsel.

Alanın doğusundan geçen İstasyon Caddesi kentten ulaşımı sağlayan en önemli arter. Akademinin ana girişi bu caddeden alınırken kadın sığınma evi ve çocuğa yönelik birimlerin girişleri kuzeydeki sokaktan alınıyor. İstasyon Caddesi’nde bulunan girişe yakın olarak konumlanan ortak sosyal mekanlarla halkın kolay ulaşması amaçlanmıştır. Üst kotta oluşturulan açık yaşam platformuna çıkan amfi de girişten algılanmaktadır. Üç ana avlu ve bu avluların platform ve zeminle ilişkilerinin kurguladığı yaşama yönelik ölçekli mekanlardan oluşan tasarım bu anlamda birtakım duyarlılıkları barındırmaktadır.

Öncelikle az katlı, avlulu yapı tipolojisi kullanıcıları ürkütmeyen, oluşan iç sokaklarla sürprizli mekanlar yaratan, avlularında etkinlik ve doğayla ilişkilenme şansı sunan bir yapılaşmadır.

Her ne kadar 2 ana avlu dışa açılabiliyorsa da çocuk mekanlarının ve kadın sığınma evinin korunaklı bir avlusunun olması kullanıcı psikolojisini olumlu yönde etkileyeceği düşünülmüştür.

Kadın, çocuk kullanıcıları açık teraslara, avlulara oradan da açık alanlara ulaştıran mekanlar silsilesi yapının genel mekânsal karakterini oluşturmaktadır.

1. Ödül, Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi Mimari Proje Yarışması

Lüleburgaz Belediyesi Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi Mimari Proje Yarışması

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın