Mamak’ta Alternatif Konut Projesi

Atılım Üni. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, MMR 202 Tasarım Stüdyosunda; Yrd.Doç.Dr. Emel AKIN, Mimar Mete Öz ve Mimar Yeşim Uysal yürütücülüğünde Ömer Mustafa Özen tarafından tasarlanan Alternatif Konut Tasarımı Projesi.

PROJE RAPORU

Ankara ili Mamak ilçesi Şirin tepe mahallesinde yer alan tasarım alanı; kent çeperinde bulunan, gecekondu dokusu ve yeni yapılaşan konutlar arasında bulunan bir geçiş alanı olarak kabul edilerek gecekondu alanlarının bütününde üreyebileceği düşünülerek, sürekliliği olan bir doku planlanmıştır.

KENTSEL YAKLAŞIM

Tasarım alanının doğusunda, topografyanın en yüksek bölgesi olması ve yamacın tüm yönlerinde gelişebilir ve üreyebilir bir bölge olması nedeniyle sosyal bir aks (yayalaştırılmış – yavaşlatılmış) oluşturularak bu aks üzerinde, o bölgede yaşayanlar için özelleşen, trafikten ve kent koşullarından izole edilmiş etkinlik alanları, Kahvehaneler, Kütüphane ve Halk Eğitim Merkezi gibi işlevlerin bulunacağı kurgulanmıştır.

Tasarım alanının batısında bulunan Hocalı Caddesi ise kent ile bağlantının sağlandığı, bölgenin ulaşımının bulunduğu aks olması göz önünde bulundurularak, cadde çeperindeki alanlarda açık, yarı açık sergi alanı, kermes alanları, satış büfeleri ve bekleme saçakları planlanmıştır.

YAŞAM ALANLARI

Gecekondu dokusunun rastlantısal yerleşimine bir düzen getirebilmek, İnşa edilebilir alanların sınırlarını kabuk ile belirleyip, tariflenen alanlar içerisinde zamanla farklılık gösterebilen aile nüfusunun ihtiyaçlarına cevap verebilecek konutların (barınma) yanı sıra kullanıcının yaşam biçimine göre farklı fonksiyonlara hizmet edebilen mekanlar kurgulanmıştır. Tasarım alanı içerisinde konut tasarlanırken, rant odaklı değil, alan içerisinde mevcutta bulunan konut sayısı dikkate alınmıştır.

KABUK VE MODÜLER SİSTEM

Kabuklarla tariflenen mekanların içerisine, 3.50 cm x 6.00 cm ölçülerinde dikdörtgen prizma formundaki birim modüllerin bir araya gelmesi ile beraber konutlar tasarlanmıştır. boyutları değişmeyen modüllerin içerisi yaşam alanı, servis mekanları ve yatma bölümü ile beraber banyo birimleri de modül olarak planlanmıştır.

Bölgede ikamet eden insanların konut ile beraber ticaret alanları, zanaat ve hobi atölyelerinin bulunduğu gözlemlenmiş, konut bahçeleri ile bağlantılı olarak, kullanıcı ihtiyaçlarına göre kimi konutta hobi atölyesi, kimi konutta sokağa cephesi olan bir dükkan, kimisinde ve yardıma muhtaç yaşlı bir mahalle sakinin yaşam alanı olarak tasar-lanmış olup bu birimler diğer kalabalık nüfuslu ailelerin konutları ile yakın ilişkili olarak planlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın