Mecidiyeköy Meydanı

Mecidiyeköy Meydanı

İstanbul Şişli’de bulunan Mecidiyeköy Meydanı caps.office tarafından tasarlandı.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Mecidiyeköy Meydan düzenlemesinin temel tasarım yaklaşımı dört tarafı yollar ile çevrili olan bu alanın trafik gürültüsü ve yoğunluğundan, yeşil alan bitkisel tampon ile ayrıştırılarak kullanıcılar için güvenli, kontrollü ve yeşil bir meydan yaratma fikridir. Yapılan alan değerlendirmelerinde gürültü kirliliği ve araçların yarattığı görsel yorgunluk yeşil alan ile tamponlanmış, böylece meydan iki çeperi kontrollü hale getirilmiştir.

Yaya geçişleri ve hareketliliği göz önüne alınarak, ana yaya bağlantısının sağlandığı alanlarda yavaşlatılmış trafik ile yayanın hemzemin bir şekilde karşıdan karşıya geçişi sağlanmış, Meydan yaya öncelikli bir yaklaşım ile dönüştürülmüştür. Ana geçiş bağlantısı, insanların gün içerisinde hızlı geçiş yaptıkları omurga olarak sert zemin olarak tasarlanmış, bu yaya bağlantısı aydınlatma direkleri ve yönlendirmeler ile birlikte kurgulanmıştır. Meydan’ın tamamında tek tip ağaç kullanılmış, beyaz gövdeli bu ağacın Meydan’ın sanat kimliğine katkı sağlaması amaçlanmıştır. Ağaç ızgaraları sanat bazaları olarak özel olarak düşünülmüş, sanatçıların eserlerinin ağaçlar ile birlikte sergileneceği, zamanla meydanın heykel ve sanat eserleri ile gelişeceği yaklaşımı geliştirilmiştir. Yeşil alanın olduğu bölgede insanların oturacağı, nefesleneceği, dinleneceği bir ahşap oturma basamakları, meydanın hızlı yaya geçişleri üzerinde kiosklar ve bu kioskların olduğu bölgelerde oturma elemanları kullanılmıştır. Meydan geneli bitkilendirme karakteri çevre kirliliğinin yoğun olduğu bu bölge için karbon tutucu bitkiler ile yapılmış, böylece karbon azalımına katkı sağlayacak bir kent meydanı tasarlanmıştır. Ağaçlar ve bitkilerin gürültü kirliliğini azaltması ve görsel olarak trafik yoğunluğuna bariyer oluşturması böylece Meydan’ın yayalar için konforlu hale gelmesi sağlanmıştır.

Mecidiyeköy Meydanı, transfer merkezi olarak insanların gün içerisinde sayısız defa geçtiği, uğradığı, ayak bastığı bir alandır. Meydan’ın geçilen bir yer olmasının ötesinde, durulan, beklenilen ve buluşulan bir alan olmasını da mümkün kılacak bir yaklaşım ile, Meydan’da Mecidiyeköy Sanat ve İstanbul Kitapçısına yer verilmiş, kentlinin sanat ile buluşması için bir durak alan yaratılmıştır. Yapıların genel yaklaşımında sanat ile karşılaşma kurgusu benimsenmiş, dışarıdan görülen, izlenen ve temas edilen bir kurguda kent ekranı olarak tasarlanmıştır. Böylece 7/24 izlenen bir sanat, kentlinin gündelik hayatının bir parçası olacaktır.

Meydan Ekim 2021 tarihinde tamamlanmış ve kullanıma açılmıştır.

Mecidiyeköy Sanat ve İstanbul Kitapçısı

 

Etiketler

Bir yanıt yazın