Mi’Costa Residences

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulununan projeyi Uras X Dilekçi Mimarlık ofisi şöyle anlatıyor:

Micosta projesi izmir cesme yarimadasinin en guzel plajlarindan biri olan boyalik plaji uzerindedir. Cesme yarimadasi denizi, iklimi ve termal su kaynaklariyla one cikmaktadir. Bolgede genel olarak otel ve konut yapilasmasi vardir.

Micosta, tum unitelerin denizi kesintisiz gorebilecegi bir sekilde tasarlanmistir. Proje alani denize daha yakin alcak yapilanmalar (ayni zamanda ruzgari kesmek icin) ile arkadaki yuksek yapidan olusur. Alcak yapilar iki cephede de kullanilabilir dis alanlara sahiptir. Alt katlari is guney yonundeki gunesi alabilen ic bahcelerle aydinlik ve ferah bir kurguya sahiptir.

Etkin gunes yonu (guney) projenin arkasinda kalmaktadir. Sicak ve ruzgarli iklim icin bu faktorler belirleyici unsur olmustur. Her unite icin acik alan kullanimi icin genis bahce-teras alanlari olusturulmustur. Bu alanlarin gokyuzu ve ufukla bulusmasini istememiz, gunesin ortadaki avluya daha fazla gelmesini saglamak icin yapi her katta 2 mt guney yonunde geriye kaydirilmistir. Bu kayma ayni zamanda guney yonunden gelen etkin gunes icin avantajli golge alani yaratmasi saglanmistir. Uniteler farkli hava durumlarina gore kullanilabilecek bir ic-dis mekan kurgusuna gecisliligine sahiptir.

Proje denize sifir bir knumda olmasinin yaninda kuzeyden gelen ruzgar donemleri icin korunakli ic bir avlu olusturulmustur. Bu avlu on ve arkadaki unitelerin birbirleriyle ortak bulusma ve dagilma noktasini olusturmaktadir. Bu alandan kapali alandaki, giris lobisi, sosyal merkez, restaurant, spa gibi birimlere gecilebildigi gibi acik alanda havuz ve termal havuz alanlarini barindirmaktadir.

Proje alani iki girisi vardir. Bunlardan orta alandan ana guris holu ile erisim saglanirken, ayrica kuzey cephesinden de bir ust kottan giris yapilabilmektedir.

Proje ekolojik ve sürdürülebilirlik kriterleriyle tasarlanmıştır. Pasif iklimsel verilerin kullanımına önem verilmiştir. Projenin yönlenişi, güneşin geliş açılarını kullanarak gölgeler yaratmakta, kuzey ışığının olumlu etkilerini de projenin parçası haline getirmektedir. Aynı zamanda rüzgar etkisi ünitelerin iki cepheli kurgulanması sebebiyle iç mekanda gerekli havalandırmaya katkıda bulunmaktadır. Projede Gerek iki cepheli uniteler kuzey-guney yonunde havalanma imkani bulabilmekte. Kis doneminde ısı enerjisi, jeotermal su ile temin edilmektedir. Projede yangin suyu depolari ve havuz suyu reverse osmosis yontemi ile denizden elde edilmektedir. Yapıda kullanılan elektrik enerjisi ise Çeşme bölgesinin genelinde yaygın kullanılan rüzgar türbinlerinden elde edilen enerjilerden temin edilmektedir. Yapısal sistem betonarme iskelet sistemdir. Cephelerde yüksek perfornanslı cam ve GFRC kullanılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın