Mimkent Sosyal Alan Projesi

Mimkent Sosyal Alan Projesi

Herkes İçin Mimarlık Derneği tarafından tasarlanan Mimkent Sosyal Alan Projesi, Kahramanmaraş'ta yer alıyor.

Kahramanmaraş Mimarlar Odası’nın 6 Şubat Depremleri’nde Kahramanmaraş merkezde bulunan ofislerini kaybeden mimarlar ve mühendisler için oluşturduğu konteyner ofis alanı Mimkent için, Herkes İçin Mimarlık Derneği, Kahramanmaraş Mimarlar Odası ve İstinye Üniversitesi ortaklığında bir sosyal alan inşa edildi. Bu alanın hem buradaki konteynerlerde çalışacak mimar ve mühendisler için bir sosyalleşme alanı, hem de mimar ve mühendislerin kentlilerle bir araya gelip paylaşımlarda bulunabileceği, kentin geleceğini tartışabileceği etkinliklere ev sahipliği yapması hedeflendi.

Yapılan açık çağrıya başvuran farklı okullardan mimarlık ve iç mimarlık öğrencileri arasından seçilen ekiple 2 hafta boyunca İstinye Üniversitesi’nde tasarım çalışmaları ve prototip denemeleri gerçekleştirildikten sonra katılımcılar ile Kahramanmaraş’a gidildi, ve 11 günde projenin uygulaması gerçekleştirildi. Uygulama tamamlanıp Kahramanmaraş’tan ayrıldıktan sonraki hafta içerisinde projenin kitapçığı hazırlandı. Uygulama sırasında Mimkent’te o sırada boşta olan konteynerlerde kalındı. Projeye ahşap malzeme desteği Dulkadiroğlu Belediyesi’nden tarafından sağlanırken, diğer masraflar Kahramanmaraş Mimarlar Odası ve Herkes İçin Mimarlık Derneği tarafından karşılandı.

Vaziyet planında pembe ile gösterilen alan “alt ünite” olarak tasarlandı. Bu mahal; oturma, yemek yeme-bar çalışma alanı gibi işlevlere sahip olmasının yanı sıra kullanıcılara esnek alanlar sundu. Bu ünitenin altındaki modüldeki çalışma alanı bölümü, uygulama sırasında malzeme kaynağı bittiği için inşa edilmedi.

Sarı ile gösterilen 2.mahal “sahne ünitesi” olarak tasarlandı. Bu birimin hem 1.mahal ve 3. mahal ile ilişki kurulması amaçlandı. 1.mahal ile ilişki güverte ve çardak ile sağlanmış olup 3.mahal ile ise sahne sayesinde ilişki kuruldu. Sahne ünitesi ve alt ünitenin yazın gölge sağlayacak kumaş parçaları mevsim sonu geldiği için takılmayıp, ertesi sene kullanılmak üzere kumaşlar alanda depolandı.

Mavi ile gösterilen son mahalde ise “amfi” birimi tasarlandı. Sarı ile gösterilen 2.mahaldeki sahne buradan izlenebillir durumda konumlandırıldı. Aynı zamanda serbest zaman geçirilmesi açısından da uygun olacak şekilde tasarlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın