Nail Çakırhan'ın kendisi ve eşi için Akyaka'da tasarladığı, yapımı 1971'de biten konut projesi 1983 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.
Hiç bir zaman mimarlık eğitimi almamış olan Nail Çakırhan’ın ilk mesleği gazetecilik ve şairlikti. Nail Çakırhan’ın yapıya olan ilgisi 40’lı yaşlarında, arkeolog olan eşi Halet Çakırhan’a arazi çalışmalarından eşlik ettiği sırada başladı. Yaklaşık on yıl, yapı projelerinde denetçilik yapan Çakırhan; annesinin eski, yerel yöntemlerle yapılmış evini, o yörede çalışan iki marangoz ustasının yardımıyla restore etti. Bu vesileyle gerekli el sanatını öğrenen Çakırhan kendi evini yapmaya koyuldu.
Yapıya dair fikirler ve formlar kabataslak eskizlerle oluştu ve geleneksel yapı ustalarının kullandığı yöntemleri izleyerek arazide uygulandı.
Mimar, ana yüklenici ve şantiye şefi rollerini üstlenen Nail Çakırhan projeye 1969’da kağıt üzerinde yaptığı taslaklarla başladı; 1970 yılında başlanan inşaat ise uygulama çizimleri kullanılmadan tamamlandı. Yapımı 1 yıl süren evin inşaatında Ula’lı ağaç ustaları Ali Duru ve Cafer Karaca çalıştı.
2 yorum
Akyaka’ nın oluşum süreci, amaçlananlar, gelinen nokta ve Nail Çakırhan etkisi için 2010 yılı tez çalışmamı eklemek istedim:
https://goo.gl/yOwuFI
Bildiğin köy evi : ) kral çıplak misali 🙂