On Architects Inc. tarafından Güney Kore'de tasarlanan NONSPACE adlı projeyle, pirinç ve çiçek tarımıyla ünlü bir yerel köyün canlanması amaçlanıyor. Yaşlanan bir nüfusa sahip olan köyde, farklı kültürler arasında etkileşimi sağlayan deneysel bir kafe öneriliyor.
NONSPACE, farklı kültürlerin bir araya gelerek etkileşime girdiği ve yeni bir şeyler yaratma sürecinin bir parçası olduğu bir mekan…
Pirinç Samanı ile Açığa Çıkarılmış Beton
Pirinç samanı ile açığa çıkarılmış betonun inşası, saman dokulu bir mekâna girdiğiniz hissini yaratmak üzerine yapılan deneylerle hayata geçirilmiş. Beton dökülmeden önce, pirinç samanı demetleri zemin kalıbının üzerine yerleştirilmiş ve betonun nemini emecek şekilde su ile ıslatılmış. Kalıp ve saman demetleri sonunda kaldırılmış, ancak betonda kalan saman dokusu korunmuş. Zamanla, saman değişikliklere uğradıkça mekânın atmosferi sürekli olarak değişecek.
Beş Duyunun Mekânı
Girişteki mekâna girildiğinde, değişen gökyüzü ve rüzgar, zemindeki bir aralıktan gelen akış sesleriyle suyun varlığı hissedilebiliyor. Su, sadece basit bir görsel araç olmanın ötesinde işitsel bir zevk sunuyor. İçeride, hizmet alanları iki zıt tarafa bölünmüş ve su sesinin kaynağı görsel olarak belirgin hale geliyor. Dört mevsim ağaçlarla birlikte, ziyaretçiler taşlı bir manzara ile görsel bir genişlik hissi sunan başka bir boşluk mekânı keşfediyor. Koku reseptörleri, hizmet alanında hazırlanan yiyecek ve içeceklerin kokularıyla canlanıyor. Kapalı mekânda yürürken doğanın farklı unsurlarıyla karşılaşılabiliyor: açılıp kapanma, küçülme ve genişleme, parlaklık ve karanlık… Genişlik ve derinlik düzenlemeleriyle oluşturulan dokuz mekânın uçlarında, görsel uyaranlar arasında çeşitli manzaralar yer alıyor.