Novacella Manastırı Müze Eki

Novacella Manastırı Müze Eki

MoDusArchitects tarafından tasarlanan müze İtalya’da Eisack Vadisi’nde 1142 yılında inşa edilen bir manastır yerleşkesinin içine eklemleniyor.

Güney Tirol’deki en önemli mimari yapılardan biri olmasını yani sıra, zamanının en önemli Augustinian manastırı olan; kiliseleri, şapelleri, değirmenleri, atölyeleri, zirai yapıları, tarlaları ve evleri ile kendi kendine yeten bir yerleşke olarak günümüze gelen yapıların küçük bir bölümü müze olarak dönüştürülmüş.

MoDusArchitects’in tasarladığı ek, eski yapılara yeni bir işlev kazandırırken, tali yapılar ile ana yapılar arasındaki bağı da güçlendiriyor. Ancak tasarımcılar yeni işlevleri görsel olarak büyük ölçüde gizli tutmuş. Nitekim projede, dışarıdan bakıldığında, yeniden yapılandırılmış servis binaları ile ana manastır yapısını üst katta birbirine bağlayan, karartılmış bakır kaplı köprü dışında aleni bir müdahale hissedilmiyor.

Ana manastır binasının 17’nci yüzyılda yapılan kanadına yaslanan bir dizi yapının kısmen yıkımı, kısmen renove ve kısmen restore edilmesinden oluşuyor. Bu yapılardan ilki, zirai depo binası, içi tamamen boşaltılarak iki kat yüksekliğinde, ferah bir giriş alanına dönüştürülmüş. İkinci olarak, tek katlı lavatorium (el yıkamak için kullanılan bir çeşit şadırvan) yerine, eski manastır ile yeni ekleri birbirine bağlayan, asansör ve merdiven şaftı inşa edilmiş. Üçüncü ve son yapı, zeminde etkinlik, seminer ve avlu, üst katında ise geçici sergi alanı ve koro odası olacak şekilde renove edilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın