Ödül, International Competition for RIT Kosovo Multipurpose Building Design

Ödül, International Competition for RIT Kosovo Multipurpose Building Design

GAD, Kosova'nın Priştine kentinde yapılacak çok amaçlı öğrenci merkezi için açılan uluslararası yarışmada birinci oldu.

Tamamen İngilizce dilinde öğretim veren tek özel, kar amacı gütmeyen yüksek öğrenim kurumu ve New York’taki Rochester Teknoloji Enstitüsü (RIT) ile ortaklık sayesinde uluslararası tanınan tek kurum olan RIT Kosova (AUK, American University of Kosova), içerisinde öğrenci yurdu, ortak çalışma alanları, kütüphane, rekreasyon alanları ve spor salonundan oluşan çok amaçlı öğrenci merkezi için yerel bir ofisle ortaklaşa katılımı şartıyla bir yarışma düzenledi. Dünyadan birçok mimarlık ofisinin katıldığı yarışmaya GAD, yerel mimarlık ofisi OUD ile birlikte katıldı.

Proje Raporu

RIT Kosova Kampüsü çok amaçlı öğrenci merkezindeki temel yaklaşımımız kampüs hayatının odak noktası olacak ortak yaşam, üretim, rekreasyon alanlarını bir arada bulunduran; Okulun gelecek vizyonunu ve öğrencilerin aldıkları eğitimin kalitesini mekânsal olarak da temsil eden bir proje yaratmaktı. Bu anlamda ortak kullanım alanlarının zenginliğinin tüm kampüsten hissedebilecek, görsel ve mekânsal olarak da kampüste bir odak noktası yaratabilecek mekânsal organizasyonu sağlayabilmek için ortak alanları ve yurt katlarını düşey katlarda birbirinden ayırmaktansa farklı iki blok olarak yorumladık. Yurt bloğunu oluşturan L şeklindeki bina verili alanın çeperine yerleşip daha mahrem bir pozisyonda bulunurken ortak alanlar ise bu L formunun oluşturduğu sınırın göbeğinde kendini konumlandırmaktadır. Bu şekilde tüm öğrencilerin kullanacağı ortak alanlar kampüs ile görsel ve fonksiyonel bir diyalog kurabilmektedir. Yurt blokları ise kontrollü ayrı bir girişe sahip olup istendiğinde ortak alanlar ile ilişki kurabilen diğer durumlarda da kendi iç yaşamını daha izole bir şekilde sürdürebilme opsiyonuna sahip olmaktadır. Ortak alanlar ile yurt binası kullanıcıları birbirleri ile ilişkilerini kendi istedikleri mahremiyet ve sosyallik seviyesinde kurmakta serbest bırakacak mimari bir düzenleme gözetilmiştir.

Bu iki bloğun fonksiyonel olarak ayrışması taşıyıcı sistem tasarımında ve cephe hatlarında da sürdürmüştür. Yurt bloğu betonarme sistem olup odaların yeterli ışık alabileceği boyutlardaki pencereleri ile dışarısı ile daha kontrollü bir ilişki içindedir. Yurt binasının hemen arkasında bulunan yeşil tepenin topoğrafyasındaki organik formlar yurt cephesine sirayet eder. Yurt cephesi yükselip çevrelediği ortak alanlara doğru yaklaştığında bu organik formlar dinginleşir ve daha rasyonel çizgilere evrilmeye başlar. Ortak hacimlere ait bloğa gelindiğinde ise mekanın çok fonksiyonlu yapısını gerçekleştirmeye müsait olan açıklıkları sağlayacak çelik strüktür bir sistem söz konusudur. Topoğrafyadan yola çıkarak cephede ilerleyen non-lineer formlar bu alana ulaştığında lineer bir hal alır. Çelik ve cam sistemlerin bir arada olmaları ortak alanların dışarısı ile daha geçirgen bir ilişki kurmasını sağlar. Bina organik formlardan lineer formlara doğru geçerken şeffaflığı ve çevre ile paylaşımı artar. Bu iki blok birbirleri ile dil ve mekansal olarak ayrışsalar da birbirlerine sınır oldukları ara yüzde birbirleri ile ilişkiler söz konusudur. Yurt binasının her katında ortak çalışma ve dinlenme alanları mevcuttur. Bu alanlar yurt bloğu ile ana ortak alanların ara kesitinde bulunur ve büyük galerinin cephesinden ortak alanlar ile görsel ilişki kurar. Yurt binasında yaşayanlar bu ana galerideki fonksiyonlara diledikleri zaman katılabilecek mekânsal ilişkilere sahip oldukları gibi dilediklerinde de yurt hayatının sakin rutinini bozmayacak bir mahremiyetini seçmelerini sağlayacak opsiyona da sahiptirler.

Etiketler

Bir yanıt yazın