"Beton Dışı: Ahşap" proje dosyasının ilk projesi, Viyanalı mimarlık ofisi heri&salli'nin Burgenland'de tasarladığı ahşaptan ofis binası.
heri&salli, OFFICE OFF (Ofis Dışarı) ismini verdikleri projeyi anlatıyor:
Yapı aslen “çalışmak” için hazırlanmış olsa da; “yaşam kalitesi” ve “boş zaman kültürü” kavramları, planlama sürecinde tamamlayıcı bir rol üstlendi. Bu nedenle, “işe gitmek” eylemi üzerine gösterilen gelenekselci yaklaşım, çalışma boyunca ikinci plana atıldı. Entegre toplanma noktaları, birbirine bağlı dinlenme ve yaşam alanları, bir spor salonu, bir yangın göletinin dönüştürülmesi ile elde edilen bir yüzme havuzu, ortak kullanıma açık dış mekanlar ve giriş holünde yer alan üç kat yüksekliğinde bir tırmanma duvarı ile “çalışma” kavramı, OFFICE OFF ile yaşam dolu bir alana taşınıyor.
Enerji tüketimi bakımından bağımsızlığı hedefleyen modern çözümlemeleri göz önünde bulundurulduğunda yapı, çevresi için sürdürülebilir ve ekonomik bir örnek. Binayı, bina sakinleri ile dengeli bir ekolojik ilişkiye sokabilmek bu noktada oldukça önemli idi. Sıkıştırılmış bir iklimsel kabuğun, mekansal grid yapı içerisine entegrasyonu sağlandı. Grid yapılı strüktürü, fonksiyonel genişleme için mekansal bir ihtimal olarak ele alırsak, bu kabuğu da arada bulunan ve üst üste kırılımlar gösteren bir tür zar olarak tanımlayabiliriz.
Dış kabuk, ahşap bir konstrüksiyondan oluşturulan sabit panel elemanlarından yapıldı. Gözle görülebilir destek ve kiriş konstrüksiyonu ile, bina eklentisindeki gridal sistem tanımlandı. Sistem ayrıca cephe prototipleri için bir yardımcı vazifesi görebilir, tırmanma iskelesi olarak kullanılabilir.
Yaz ayları boyunca bina içindeki sıcaklık koşulları, geceleri çalıştırılan soğutma sistemi ile dengeleniyor. Yapıya kurulan sistem sayesinde sürgülü kapılar ve pencereler de hava sıcaklığına bağlı olarak açılıp kapanıyor ve iç mekandaki sıcaklık dengede tutuluyor. İnşaat aşamasından önce, alanda çeşitli rüzgar ölçümleri gerçekleştirildi. Gün boyunca odalardaki karbondioksit değeri sürekli olarak ölçülüyor, gerek duyulduğu takdirde ise birbirine paralel şekilde konumlandırılmış pencereler tarafından binanın havalandırılması sağlanıyor. Ayrıca sistem, bir meteoroloji istasyonuna bağlı olarak hareket ediyor.
Çatının yüzde seksen beşi, fotovoltaik panellerle kaplandı. Üretilen elektrik enerjisi, doğrudan ofislere aktarılıyor, bir kısmı da ayrıca acil durumlar için biriktiriliyor. Geri kalan fazla enerji ise şebekeye aktarılıyor. Yüzme havuzu, soğutma sisteminden açığa çıkan ısı ile ısıtılırken; bina içindeki sunucular, yangın göletindeki sular aracılığı ile soğutuluyor. Yağmur suları bir milde toplanıyor ve gerektiği takdirde borular aracılığı ile tesisat içindeki döngüye dahil edilebiliyor.
Yapı, tamamen ahşaptan inşa edildi. İç mekanda ladin, dış cephede de karaçam ve çatıda da Kanada çamı kullanıldı. Asansör, gerekli yangın güvenliği yönetmeliklerini karşılayan bir ahşap yapının içerisinde bulunan ilk asansördür. Çalışma masaları, toplantı masaları, raflar, dolaplar, yataklar ve bunun gibi mobilyaların her biri ayrı ayrı tasarlandı.
Planlama süreci boyunca firma çalışanları konsepte dahil edildi ve bir “çalışma ortamı”na eklenebilecek olası değerler çalışanlara açıklandı. Önceden bahsedilmiş olan boş zaman faaliyetleri için ilave işlevler kapsamında değerlendirmeler yapıldı. Bu işlevleri, FOB firmasının çalışma felsefesindeki en önemli parçalar olarak tanımlamak mümkün.