Organik Mimari: Doğanın Formlarını Kucaklayan Mimari Akım

Organik Mimari: Doğanın Formlarını Kucaklayan Mimari Akım

Siirt Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi M. Dilay Diriarın'ın; Stüdyo-7 dersi kapsamında Öğr. Gör. M. Berkay Kızılkan danışmanlığında “Anaokulu ve Kreş Projesi” ana teması doğrultusunda, “İnovasyon ve Yapay Zekâ Merkezi” konusu üzerinden tasarladığı dönem projesi.

Proje Raporu:

Projenin tasarım sürecinde analizler yapılarak ele alınan sorunlarla beraber Montessori eğitim modelini odağa alarak, çocukların bireysel gelişimlerini destekleyecek, bağımsızlıklarını teşvik edecek ve onları çevreyle uyumlu bir yaşam biçimine yönlendirecek bir mekân kurgusu oluşturuldu. Arazinin eğimli yapısından faydalanarak organik mimari anlayışıyla doğanın formlarını kucaklayan bir tasarım dili geliştirilmeye çalışıldı.

Projede dairesel formlar, çocukların mekânda yön bulmasını kolaylaştırmak ve algılarını güçlendirmek için bilinçli olarak kullanıldı. Renk psikolojisinden faydalanarak, çocukların enerjilerini doğru bir şekilde yönlendirmelerine ve duygusal olarak kendilerini iyi hissetmelerine olanak sağlayan renk kodlamaları uygulandı. Peyzaj tasarımında ise doğayla uyum ön planda tutularak yeşil çatı, dış mekânda kullanım sağlayan rampa, iç mekânda yer alan tasarım rampa, teras, bitki örtüsüyle bütünleşen oyun alanları, meydan ve farklı yaş gruplarına özel modüler avlu düzenlemeleriyle çevre ve kullanıcı bir araya getirildi.

Peyzaj tasarımı, çocukların çevreyle daha fazla etkileşimde bulunmasını sağlayacak şekilde tasarlandı. Açık, yarı-açık ve kapalı mekanlar birbirine organik yollar ve rampa ile bağlanarak doğal bir akış oluşturuldu. Arazinin sahip olduğu 6 eğim, 3’e 3 olabilecek şekilde ayrılıp kotlar yapı yerleşiminde kullanılarak gömülü mimari yapı tasarımı oluşturuldu. Renkli zemin kaplamaları ve bitkilerle zenginleştirilen bu alanlar, çocukların mekâna duyusal bir bağ kurmasına olanak tanıyor.

Yapının sadece inşa ürünü değil aynı zamanda çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, keşfedebilecekleri ve hayal güçlerini geliştirebilecekleri bir yaşam alanı oluşturulması hedeflendi. Farklı detaylar sayesinde, çocukların ihtiyaçları duyarlı bir şekilde ele alındı; doğa ile uyumlu, eğlenceli, güvenli ve eğitici bir mekân kurgusu ortaya koymayı amaçlarken güncel teknoloji araç olarak kullanıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın