Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Fevzi Kurşun tarafından, MIM401 projesi kapsamında Prof.Dr. Ayfer Aytuğ yürütücülüğünde tasarlanan pazaryeri ve rekreasyon alanı projesi.
İstanbul’un en önemli kıyılarından biri olan Haliç kıyısında tasarlanan projenin; pazar alanları yanı sıra, cafe, restoran ve sosyal etkinliklere imkân veren birimlerle yaşayan ticari bir merkez olması hedeflenmiştir. Bunlara ek olarak rekreasyon alanlarıyla da haliç kıyısında önemli bir kentsel merkez oluşturulması amaçlanmıştır.
Yapılan analizler doğrultusunda hedef kullanıcılar belirlenmiştir. Bölgede pazar ihtiyacını karşılamak isteyen halk, yoğun olarak bulunan oteller dolayısıyla gelen turistler ve üniversitelerin yoğunluğundan kaynaklı öğrenciler. Öğrencilerin pazar alanı, restoran, cafe, rekreasyon alanlarına ek olarak kullanabilecekleri söyleşi ve etkinlik alanları oluşturulmuştur. Turistlerin de bu bölgede sadece barınma amaçlı kalmamaları gerektiği düşünülmüş ve bu doğrultuda cafe, restoran, rekreasyon alanlarına ek olarak hediyelik eşya, bijuteri ve antika satışı yapılacak birim oluşturulmuştur.
Plan organizasyonu düşünülürken iklim, kullanıcılar, haliç gibi birçok etken göz önüne alınmıştır. Meyve sebze, kuru baklagiller ve şarküteri gibi bozulması muhtemel birimler arazinin kuzey kesiminde konumlandırılmıştır. Giyim, temizlik ürünleri, bijuteri gibi birimler ise arazinin güney kesiminde konumlanmıştır. Restoran ve cafe birimleri ise manzara ve şarküteri ile ilişkileri düşünülerek kuzeybatı kesiminde konumlandırılmıştır. Kuzey ve güney kesimde konumlanan iki farklı Pazar koluna ulaşmadan önce ortada bir cafe tasarlanmış ve Pazar alanının önünde bir meydan oluşturulması hedeflenmiştir. Orta kısımda bodruma inen merdiven, yürüyen merdiven ve asansörler konumlandırılıp, Pazar alanına bodrumda bulunan otopark ve sosyal etkinlik alanlarından çıkış amaçlanmıştır. Bodrum kotuyla aynı kotta oluşturulan bir etkinlik meydanı sayesinde sosyal etkinlik alanlarına ulaşımı kolaylaştırmak ve açık etkinliklere imkân vermek hedeflenmiştir. Bunun yanı sıra haliç kıyısı rekreasyon alanlarına ayrılmış ve kıyıdaki bütüncül aks projeye dahil edilmiştir. Proje akslarıyla uyumlu bir şekilde tasarlanan iskele ile hem haliç manzarasını deneyimlemek hem de bölgede kullanılan kayıklarla Eyüp ve civarından kullanıcıların gelmesi amaçlanmıştır.
Pazar alanı ve rekreasyon merkezi projesinde uzay kafes sistemlerle bir strüktür modeli geliştirilmiştir. Haliç bölgesinde bulunan eski fabrikalara da atıfta bulunularak geleneksel bir strüktür sistemi çağdaş şekillerle yorumlanmıştır. Strüktür sistemi projede öne çıkarılarak vurgulanmıştır.