People’s Choice Award, A ‘Place’ to Eat Architecture Competition

People’s Choice Award, A ‘Place’ to Eat Architecture Competition

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tasarım atölyelerinden Atölye DüşleDüşün öğrencisi Melike Şen, Uni.xyz tarafından düzenlenen A ‘Place’ To Eat yarışmasında People's Choice Awards ödülünü aldı.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tasarım atölyelerinden Atölye DüşleDüşün öğrencisi Melike Şen, Uni.xyz tarafından düzenlenen A ‘Place’ To Eat yarışmasında People’s Choice Awards ödülünü aldı. Gazi Üniversitesi mimari tasarım atölyesi Atölye DüşleDüşün’ün “Seç&Yarış-8” teması kapsamında yapılan projede Prof. Dr. Pınar Dinç Kalaycı (koordinatör), Doç. Dr. Can Güngör, Öğr. Gör. Hamiyet Gökmen Balcı, Öğr. Gör. İnci Shoainia ve Arş. Gör. Özge Zenter ile birlikte çalışıldı.

Proje Raporu:

People’s Choice Awards, Re-defining eateries – Design Competition

BAZEERO

Gıda İsrafı

Gıda israfını önlemek ve ihtiyaç sahibi insanlara gıda desteği sağlamak

Yarışmaya katılımın en önemli nedeni insanlığa faydalı olabilecek mekanlar oluşturmak ve bunu en temel ihtiyaçlarını biri olan ‘beslenme’ ile sağlamaktır. İlk olarak beslenmenin amacı ve önemi keşfedilmiştir. Bunun üzerine gıda israfının bütün dünyayı etkileyen bir sorun olduğu görülmüş ve bunun hakkında araştırmalar yapılarak bilgi edinilmiştir. Bu bilgiler ışığında tasarım için fikir düşünülmüştür. Haftanın her günü açık olan ve gıda israfının yoğun olduğu bir bölge seçilmiş ve bu soruna çözüm üretmek amaçlanmıştır. Bu bölge Hindistan’da bulunan Chennai kentindeki, Koyambedu Pazarıdır. Bu arazideki sorun gıda israfının fazla olması, ihtiyaç sahibi insanların fazla olması ve hijyenik olmamasıdır. Pazar hakkında daha fazla araştırma yapılarak bu sonuca varılmış ve pazarın içinde uygun bir arazi bulunarak bu bilgiler aracılığıyla tasarıma başlanmıştır.

Coğrafi bölgenin koşulları ve etraftaki kurulu pazar alanına göre tasarıma başlanmıştır. Bunun için bu bölgede ne tür malzemeler kullanıldığı araştırılmış ve ahşabın kullanımına karar verilmiştir. Bölgenin kültürel yapısı araştırılmış ve hijyen açısından etrafı kapalı olan ayrıca nefes alan bir sistem olması için ahşaplar tam boşluk mantığı ile örülmüştür. Ayrıca Hindistan’ın dini bayramı olan Holi renkleri ile ahşaplar mekan içindeki alanların işlevine göre renklendirilmiştir.

Ana mutfaklar ve depolar koridorlarla birbirine bağlanırken, tuvaletler ana yapıdan ayrı olarak tasarlanmıştır. Sabit mekanlardan sonra hareketli modüller oluşturularak pazar içinde de yatay bir akış sağlanmış ve pazar içindeki çalışanlara yemek desteği gerçekleştirilmiştir. Bu hareketli modüller ile pazardaki fazla gıdalar toplanarak merkez mutfağa getirilmiştir ve gıda israfının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Fazladan insan iş gücünü önüne geçilmesi için hareketli, döner masa ve self servis alanı kullanılmıştır.

Pazardaki malzemeler sadece sebze, meyve ve süt ürünlerinden oluşmaktadır. Bu yüzden vejetaryen sıcak yemek hazırlama alanları ve hazır ürün olarak verilebilecek meyveler olarak mutfak alanı da ayrılmaktadır. Buna ek olarak hareketli modüllerin getirdiği gıdalar için, temizleme ve ayrışma alanları da bulunmaktadır.

Kısacası, proje sadece bir yemek yeme alanı değil aynı zamanda insanlığın büyük problemlerinden biri olan beslenme ve paylaşma duygusu ile beraber bir sosyal sorumluluk projesi olmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın