Juan Pablo Ortiz ve TALLER Architects’in, Pontifical Javierian Üniversitesi Mühendislik Laboratuvarları için tasarladıkları proje tamamlandı.
Proje, 2014 yılında düzenlenen, mevcut tuğla yapı ile yeni çelik kulenin entegrasyonuna yönelik yarışmanın sonucunda tasarlanmış. Yapı, And Dağları’nın eteklerinde 2.600 metre yükseklikte yer alıyor.
Karbon emilimini düşürmek, enerji ve kaynakları muhafaza etmek ve orijinal strüktürün ömrünü uzatmak için 7294 metrekarelik tuğla binanın güçlendirilmesi zorunlu olmuş. 80’lerin sonundan kalma yapının güçlendirilmesine, kültürel miras özelliklerdense lojistik ve ekolojik faydalar nedeniyle öncelik verilmiş. Bu entegrasyon, yapının modern standartlara ulaşarak enerji tasarruflu hale gelmesinin yanında işbirliğini ve topluluk oluşumunu teşvik eden fakülte alanları yaratılmasına olanak tanımış.
Komplekste önemli bir yeri olan “Atriyum”, yeni ve eski strüktürler arasında köprü görevi gören ve kampüste farklı kotlarda yaya bağlantısını sağlayan bir ortak alan. Vestibüler mekan, Mühendislik Fakültesi için erişim ve toplanma alanları sağlıyor. İçerideki tuğla cepheyi, düşey bir bahçeye dönüştürerek akustik emilim, termal düzenleme ve estetik bir görünüm yaratıyor.
14.089 metrekarelik çelik eklenti; kampüsün 74 metre üstünde, 15 kat ve 3 bodrum kat üzerine inşa edilmiş. Yapı 94 laboratuvar, 15 özel eğitim alanı ve 700 metrekarelik öğrenme alanı içeriyor. Laboratuvarların çoğu farklı disiplinler arasında etkileşim yaratmak amacıyla transparan yapılmış. Altyapı ise fakülteyi oluşturan dört bölüme (İnşaat, Elektronik, Endüstri ve Sistem Mühendisliği) ve gelecek programlara yönelik hizmet veriyor.
Yapının tasarımı, çelikle ilişkili iki yapı türünden ilham alıyor: açık planlı nef ve yapısal çelik boru iskeleti. Atrium birinciyi bünyesinde barındırırken kule, cephe ve yapının bir ve aynı olduğu ikinci yapı türünün yönergelerini takip ediyor.
Bina kabuğu, iç perde duvarlar ve lamine cam kullanılarak oluşturulmuş. Bu tasarım, enerji yüklerini azaltırken çevredeki coğrafya ve şehir manzarasını optimize ederek görüntülenmesini sağlıyor. Yarı yükseklikteki mekanik katta, çatıyı ortak teras olarak kullanmak üzere serbest bırakan merkezi hava dağıtım sistemi bulunuyor.