PROJE RAPORU
Tasarım Alanının Genel Kararları
Balıkesir il yerleşiminin tepe noktası itibari ile etrafında gelişmeye yönelik lineer dizaynlar ile tasarlanmayı planlamış projeyle ekibimiz çalışmalarını sürdürmüştür. Etrafında sosyal rekreasyon ve kentin yükünü merkezden arındıracak kent popülasyonunu karşılayacak sosyal ve işlevsel peyzaj anlayışı tasarım kararları oluşturulmuştur. Kentlilerin dinlenme, yeme-içme seyir terası ve sosyalleşme amaçlarına hizmet edecek şekilde tepe noktaya konumlandırılmıştır. Felsefesine ve kentine hizmet etmenin yanı sıra sadeliği ile kent siluetinde dingin bir davet niteliğiyle etrafına ve büyük ölçekte izlerini aktaracak bir yapı ile kararlara varılmıştır… Projede amaçlanan meydan karar ile yine sadelik ve manzaraya hakim olma prensibi ile meydanlarda ağaçlandırma ve pasif yeşil çalışmaları ile her daim kullanılmayı prensip edilmiştir. Meydan hem meydan işlevi yürütürken hem de sanat ve kreşin hayatı noktasında çocuklara güvenli oyun alanı tasarlanmıştır. Bu sanat sokağı kararı ile çocukları güvende meydanın yanı sıra çocukları sanatla buluşturma, sergi kültürünü yeni nesillere aktarımını mimari üslup ile tasarlanmıştır. Sosyal yaşam koridoru olarak kurgulanan aks sosyal faaliyetler içerisinden süzülerek belediye ana binasına davetkar bir biçimde süzülmektedir. Bu biçimleniş de proje ana kararlarından olan yaşayan belediye anlayışını ön planda tutacak şekilde hedef kılmıştır. Belediye günlük aktivitesini tamamlasa da sosyal yaşam koridoru gün boyu hizmetine devam etmektedir.
Doğal ve Yapayın Akslarda Dansı
En kuvvetli aks olarak işlevini sürdürürken kısmen ağaç kısmen köprü gölgesi ile ana aksa gölge dansını gün boyu hissettirerek davet edecektir. Mimar tasarımının yapaylığı ile ağaç tasarımın doğallığı sadece bu aks da hissedilmeyecek bina cephesinde tasarlanan ahşaplar ile peyzaj tasarımı mekan içerisinde de doğallık yapaylık dansını sürdürerek güneşin izlerini, doğallığın ve yapaylığın izlerini döşemelerde hissettirecektir.
Ortak Hafıza ve Benlik
Projenin ana aksına yardımcı aksların manzara koridoru olarak dizayn edilmesinde amaçlanan hedef kentin siluetini halkın hafızasında ortak benlik oluşturarak gelecek nesillere aktarımında isteyerek ya da istem dışı aktarımında sadece birimlere ulaşım olarak ele alınmayıp bu amaca da hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır.
Mimari Tasarım
Halkın ayak izlerini bünyesine işleyen hedef ile kararlara varılmıştır. Kent kararlarında karmaşaya çözüm getirecek doğal ve yapay prensibi örnek teşkil edecek tasarım kararları ile izlerini ortaya koymaktadır. Sadece belediyede işi olanın hizmetine sunulmayacak kararlar ile köprü, sosyal donatı ve manzara koridorları ile halkın şehir hakkında ortak benliğini aktaracak izleri bu manzara koridorları ile gelecek kuşaklara aktarımında yardımcı olacak şekilde konumlanmıştır. Belediye birimlerinin işleyişi itibariyle şeffalık mekan içerinde de kurgulanmıştır. Birbirini denetleme denetlerken sorgulama amacıyla mimarisi çözümlenmiştir. Yapı içerisinde bulunan iç bahçeler ile kentin önemli simgesi olan zeytin ağacı ile peyzaj kararları çerçevesinde iç bahçeler dizayn edilmiştir. Birimler içerisinde işlevlerini yerine getiren halka ve çalışan personele manzara ile ortak hafıza aşılamak amacıyla manzara koridorları ve seyir terasları tasarlanmıştır. Ana aksı karşılayan giriş aksı yan akslar ile yön tayinini kolay algılaması amaçlanırken, halkın tabela mimarisi yerine kendi yönünü kendi belirlemesi imkanı sunulmuştur. Yine belediye çalışanları sosyal birimlerden faydalanması için manzara koridorlarını kullanarak restaurant, kafe, kreş gibi birimlere geçişi yapılırken bu geçitler zemin kotunda çocuklara güvenli mekan hakim rüzgardan korumak ve sergi holü ile çocukları sanatla buluşturmak hedef kılınmıştır. Yapının tüm işleyişi itibariyle kolay ulaşılabilir mekanları kolay algılanabilir ve tabela mimarisinden uzak olacak şekilde kurgusu yapılmıştır. Bu kurgu da akslar 8×8 metre ölçülerinde yapılmış olup ihtiyaç halinde işlev değişikliği ya da yerinde yapımda kolay imkanları sağlayacak şekilde çözüme kavuşturulmuştur. Sosyal mekanlar ile meclis fuayesini birbirine bağlayan köprü çelik ile tasarlanmış olup, meclis fuayesine hizmet verecek şekilde ve işlevini dönüştürmeye kolaylık şekilde tasarlanmıştır. Örneğin bu köprü meydana konser veren bir aktiviteye dönüşüm gösterebilir. Cephenin ilk iki katlarında sadelik kurgulanırken diğer üst katlarda cephenin ritmik hareketliği kurgulanmıştır. Bu hareketlilik ile yapının döşemesinde yapay ve doğal gölgelenmelerin dansı kurgulanmıştır.
YAPI VE PEYZAJ İLİŞKİSİ
Yapı ve peyzaj birbirinden bağımsız ilerlemeyen hiyerarşik bir sistem bütünüdür. Yapı ve peyzaj birçok kalemde ele alındığı için bazen yapısalı korumak adına uyum stratejisi ile ilerler iken bazen iki öğenin de vurgu niteliğini ortaya koymak adına zıtlık ilkesi ile hareket edilebilir. Projemiz kapsamında öngördüğümüz peyzaj-yapısal ilişkisi şu şekildedir;
Şeffaflık konsepti ile vurgu yaptığımız yapısal binamızın çevresinde her dem yeşil ve çok boylanan bitkiler yerine yaprak döken ve çok boylanmayan bitkiler öngörülmüştür. Şeffaflık ilkemiz hakim manzarayı absorbe etmemek adına kullanıldığı için bitkilendirme projemiz de hakim manzarayı korumak temel esas olarak ele alınmıştır. Aynı zamanda yaprak döken bitkileri öngörme sebebimiz kış aylarında güneş ışığını çok kırmadan bina içerisine taşımaktır. Bina formumuz formal bir yapıya sahip olduğu için informal tasarımlar ve zıtlık teması ile vurgu yapılması öngörülmüştür. Mimari projemizin formal duruşunu ön plana çıkarmak adına spiral, piramidal forumlar ele alınarak doğal bir hareketlilik yakalanabilecektir
İÇ MEKANDA PEYZAJ ALANI SİRKÜLASYONU
Projemizde bina içerisinde bıraktığımız yeşil adacıklarda insanları doğadan uzaklaştırmadan sadece yapısal ile değil peyzajla görsel etki yaratmak esas alınmıştır. Yüksek formlu bitkiler kullanılmadan doğal çalılarla bir peyzaj çalışması öngörülmüştür. İç mekan bitkileri de alana uygun şekilde plantasyona dahil edilmiştir
1-YAPININ TANIMI
Yapı; mimari olarak birbirinden bağımsız üç ayrı kütle olarak tasarlanmıştır. Hizmet binası olarak tasarımı gerçekleştirilen kütle; bodrum kat, zemin kat ve üzerine 4(dört) kat olarak planlanmıştır. Çok amaçlı salon ve belediye meclisi olarak tasarlanan ikinci bağımsız kütle; bodrum kat, zemin kat ve üzerine 1(bir) kat olarak planlanmıştır. Son olarak üçüncü bağımsız kütle; Kreş, kütüphane, kafeterya ve restoran olarak tasarlanan bağımsız kütle; bodrum kat, zemin kat ve üzerine 1(bir) kat olarak tasarlanmıştır. Çok amaçlı salon ve belediye meclis salonu hariç tüm katların tabliyeler arası net yükseklik değeri 4.00(dört) metredir. Çok amaçlı salon ve belediye meclis salonu kat yüksekliği 8.00(sekiz) metredir.
2-YAPININ TAŞIYICI ÖZELLİKLERİ
Birbirinden bağımsız üç ayrı kütle halinde tasarlanmış olan yapı 1. Derece Deprem Bölgesinde yer almaktadır.
1.Derece Deprem Bölgesi Parametresi olan Etkin Yer İvmesi Katsayısı (Ao) = 0.40, Bina Önem Katsayısı (I) = 1.50’dir. Sunulan Zemin ve Temel Etüt Raporları doğrultusunda ön görülen Yerel Zemin Sınıfı Z2 olup Ta= 0.15 snTb= 0.40 sn’ dir. Yine rapor doğrultusunda ön görülen Zemin Emniyet Değeri Katsayısı σ = 2.48 ‘ dir. Ayrıca bütün bağımsız kütleler her iki yönde 8(sekiz) metrelik akslarla çözülmüştür.
1. Bağımsız Kütle (Hizmet Binası)
Bodrum kat, zemin kat ve 4(dört) kattan oluşan hizmet binasını içeren kütle; 150 santimetre kalınlığında radyejeneral temel sistemi öngörülmektedir. Bodrum kat, toprağın altında kalan kısım, yapının etrafını çevreleyecek şekilde 50 santimetre kalınlığında perde duvar yapılması öngörülmektedir. Bodrum katta yer alan otoparka giriş için düzenlenecek iniş rampası bir taraftan perde duvara mesnetlenecektir, rampanın diğer tarafına ise stabilite sağlaması açısından 50 santimetre kalınlığında yine perde duvar inşa edilmesi öngörülmektedir. Yapıda bulunan 5 adet çekirdek yapısı 30 santimetre kalınlığında perde duvar ile inşa edilmesi öngörülmektedir. Yapıda kullanılacak olan döşeme tipi; plak döşemedir ve kalınlığı 23 santimetre olarak öngörülmektedir. Yapıda 50/80 santimetre boyutunda kirişler ve 90/90 santimetre boyutlarında kolonlar kullanılması öngörülmektedir.
2. Bağımsız Kütle (Çok Amaçlı Salon ve Belediye Meclisi)
Bodrum kat, zemin kat ve 1(bir) kattan oluşan çok amaçlı salon ve belediye meclisi içeren kütle; 80 santimetre kalınlığında radyejeneral temel sistemi öngörülmektedir. Bodrum kat, toprağın altında kalan kısım, yapının etrafını çevreleyecek şekilde 30 santimetre kalınlığında perde duvar yapılması öngörülmektedir. Bodrum katta yer alan otoparka giriş için düzenlenecek iniş rampası bir taraftan perde duvara mesnetlenecektir, rampanın diğer tarafına ise stabilite sağlaması açısından 50 santimetre kalınlığında yine perde duvar inşa edilmesi öngörülmektedir. Yapıda bulunan 1(bir) adet çekirdek yapısı 30 santimetre kalınlığında perde duvar ile inşa edilmesi öngörülmektedir. Yapıda kullanılacak döşeme tipi; plak döşemedir ve kalınlığı 20 santimetre olarak öngörülmektedir. Yapının betonarme olan bölümleri 40/70 santimetre boyutunda kirişler ve 70/70 santimetre boyutlarında kolonlar kullanılması öngörülmektedir. Çok amaçlı salon ve belediye meclisinin çatı taşıyıcı sistemi geniş açıklıklarda daha mukavim bir malzeme türü olan çelik konstrüksiyon ile inşa edilmesi öngörülmektedir.
3. Bağımsız Kütle (Kreş, Kütüphane, Kafeterya, Restoran)
Bodrum kat, zemin kat ve 1(bir) kattan oluşan kreş, kütüphane, kafeterya, restoran içerikli kütle; 80 santimetre kalınlığında radyejeneral temel sistemi öngörülmektedir. Bodrum kat, toprağın altında kalan kısım, yapının etrafını çevreleyecek şekilde 30 santimetre kalınlığında perde duvar yapılması öngörülmektedir. Bodrum katta yer alan otoparka giriş için düzenlenecek iniş rampası bir taraftan perde duvara mesnetlenecektir, rampanın diğer tarafına ise stabilite sağlaması açısından 50 santimetre kalınlığında yine perde duvar inşa edilmesi öngörülmektedir. Yapıda bulunan 1 adet çekirdek yapısı 30 santimetre kalınlığında perde duvar ile inşa edilmesi öngörülmektedir. Yapıda kullanılacak olan döşeme tipi; plak döşemedir ve kalınlığı 20 santimetre olarak öngörülmektedir. Yapıda 40/70 santimetre boyutunda kirişler ve 70/70 santimetre boyutlarında kolonlar kullanılması öngörülmektedir.
3-ÖNGÖRÜLEN MALZEME TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Çok amaçlı salon, belediye meclisi, kreş, kütüphane, restoran ve kafeteryanın bulunduğu kısım durabilite için alt limit olan C30/37 beton sınıfı, hizmet binasının bulunduğu kısımda ise C35/45 beton sınıfı kullanılması öngörülmektedir. Aynı şekilde yapıda kullanılacak çelik malzeme S420 çeliği olması öngörülmektedir. Çok amaçlı salon ve belediye meclisi kütlesinin çatı kısmında ise ”I” türü profile sahip olan çelik malzemeler kullanılacaktır.