Sürdürülebilir Mimari üzerine Yaşar Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Berkay Nalçakan'ın lisans eğitimi esnasında, bitirme projesi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Mauricio Gabriel Morales Beltran ve Öğrt. Gör. Mustafa Gökhan Çelikağ yürütücülüğünde geliştirdiği Mars projesi.
PROJE RAPORU
Senaryo:
Artan sorunlar, dünyanın dengesini çoktan değiştirdi. Kitlesel ölümler, değişen iklimler, bulaşıcı hastalıklar, kirlilik, terörizm gibi faktörler insanlığın sonunu yaklaştırmaya devam ediyor. Dünya artan nüfusla birlikte çok daha yorgun durumda. Dünya, insanlığın devamı için yeterli kaynaklara sahip değil. Bu kaynaklardan en önemlisi sudur. Oldukça fazla araştırma ve bilgiye sahip olan kızıl gezegen, Mars, alternatif gezegen arayışında ilk sırada yer alıyor. 100 kişilik bir koloni, kademeli olarak kargo ve mürettebat yolcuları ile 2024 yılında Mars’ın yaşamını deneyimleyecek. Bir mimar olarak tüm canlılar için problemlere çözümler üretmekteyiz. Bu defa, Dünya için çözüm arayışı içerisindeyiz. Bu koloni yeni uzay yaşamı için ilham kaynağı olacak. Bu proje ile koloni yaşamı için her şey eksiksiz düşünüldü.
Proje özeti:
Teraryum 3 anahtar kelime üzerine kurulacak. Araştırma, ulaşım ve tecrübe. Bunlar ışığında uzay gemi istasyonları, Araştırma Teraryum’u ve Mars yüzeyine çıkacak rover tüneli birlikte düşünüldü. Tüm bu programlar toprak altına inşa edildi. Çünkü kum fırtınaları, soğuk hava, radyasyon ve suya erişim problemleri bulunuyor.
Araştırma Teraryumu’nun yaşamını sürdürebilmesi için yaşamsal bir döngü ayarlanması gerekiyor. Bu döngünün merkezinde su olacak. Suyu elde ettikten sonra elektrolize uğrayacak. Oksijen ve yüksek enerjili hidrojen molekülleri elde edilecek. Bu moleküller parçalanarak yakıt, ısı ve kinetik enerji üretilecek. Kinetik enerji su pervanesini döndürecek ve oluşan dalgalar ile Wells tirbünü elektrik üretecek.
Araştırma Teraryumu, 6 kattan ve su deposundan oluşuyor. Aşamalı olarak üretim, tüketim ve dönüşüm seviyeleri bulunuyor. En üst iki katta tarım ve hayvan yetiştirme laboratuvarları bulunuyor. Orta katlar uyuma ve araştırma birimleri. En aşağı katlar sırasıyla servisler(su oksijen ve ısı birimleri ). Protein ve lif kaynağı olan mantar yetiştirme birimleri. En altta ise temiz ve pis su tankları bulunuyor. Yer altındaki buz su eritilerek su tankına getiriliyor. burada kirli ve temiz su dönüşümleri gerçekleşiyor.
Mürettebat, tamamıyla uzman kişilerden oluşuyor. Kendi dalında bilgi birikimi yüksek insanlar buraya getirilecek. Böylece tüm araştırmalar koordineli bir şekilde hızlıca yürütülecek. Mürettebatta veteriner, biyolojist, mühendis, botanikçi, doktor, arkeolojist, uzay bilimci, astronot vs gibi meslek grupları yer alacak.
Mürettebat bir yıldan daha uzun süre burada kalabilir. Fakat 1 yıl bu yerin yaşanılabilir bir yer olduğunu anlamak için yeterli bir süreç. Her şey minimum zamanda olacak şekilde düşünüldü. Dönüş için iki alternatif bulunuyor. Birincisi suyun hidrolizi ile ortaya çıkan hidrojen moleküllerinden elde edilecek enerji. İkincisi ise Mars’a yakıt taşıyan bir kargo gemisi daha yollanacak.