Solar Decathlon Afrika yarışmasına katılan İTÜ ve YTÜ’lü lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri [TEAM Bosphorus]* tarafından tasarlanan, projelendirilen ve inşa edilen bir konut projesi olan ReYard 2019 yılında inşa edildi.
İTÜ ve YTÜ öğrencilerinden oluşan Team Bosphorus anlatıyor:
Tasarım aşamasında, Fas’ın, Mardin, Antakya ve Şanlıurfa illerinin konut tipolojisine ait yerel malzemelerden biri olan toprağı bugünün yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla bir araya getirerek, özelde Fas’a, genelde ise Afrika kıtasına yeni, yerel, ekonomik, ekolojik ve sürdürülebilir bir konut projesi önermek hedeflenmiştir. İsmini İngilizce tekrar anlamına gele “re” ve avlu anlamına “courtyard” ın bir araya gelmesiyle oluşmuş ve Fas’ın geleneksel konut tipolojisi ‘Riad’a atıfta bulunmaktadır.
Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu’nun geliştirdiği Alker yönteminden yola çıkan ve Türkiye’nin önde gelen yapı malzeme firmalarından Fibrobeton’un fabrikasında üretilen toprak bazlı paneller yapının taşıyıcı sisteminin oluşturmaktadır.
2 L formun bir araya gelmesi ile oluşan ve yapının ortasında kalan boşluk avlu olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Avlu, yaşam ve kullanım alanlarını birbirinden ayırarak bir geçiş mekanı oluşturmuştur. Buna ek olarak, Avlu Fas kültür ve mimarisine uygun çok amaçlı bir yaşam alanı olarak da kullanılmaktadır. Çatıdaki canopy bir rüzgar kapanı görevi görmekte ve bu rüzgarı içeri alarak, gündüzleri Fas sıcağında avlunun serin kalmasını sağlamaktadır.
ReYard Evi’nin çok önemli bir diğer yenilikçi yönü de mikro yosunların kullanıldığı biyolojik atık arıtma sistemleriyle kendi atığını arıtacak, bu atığını peyzajında kullanılmak üzere gübreye dönüştürecek olması. ReYard Evi bir orman gibi havadan CO2 alıp O2 üretme kabiliyetinde olan yosun havuzuyla atık suyun sulama suyu olarak yeniden kullanımını sağlamayı, projenin karbon ve su ayak izini en aza indirmeyi hedefliyor. Bunların yanı sıra fotovoltaik ve güneş panelleri, havadan suya ısı pompası, doğal havalandırma ve faz değiştiren malzemeler gibi günümüzün en yeni teknolojilerinin kullanımıyla enerji verimliliğinin en yüksek seviyeye çıkarılması bekleniyor.
*[Not: TEAM Bosphorus proje ekibinin ayrıntılı üniversite, ekip ve görev listesine buradan ulaşabilirsiniz]