RGY Özel Ödülü, Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Öğrenci Fikir Yarışması 2019

Proje Raporu

Doğa ve canlıların çeşitliliğini, üretkenliğini, devamlılığını esas alan tüm çalışmaların bir döngü içerisinde olması sürekli yaşam faaliyetleri için büyük önem taşımaktadır. Bitki ve tohum türleri sayısının azalması arkeolojik döngüde sekteler yaşanmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte bitki ve tohum çeşitliliğinin azalmasıyla tüketim ihtiyacının karşılanmasında sorunlarla karşı karşıya kalınacağı tahmin edilmektedir.

Projede bölge içinde endemik ve koruma altına alınan bitki tohumlarının üretimi, tanıtımı ve sergilenmesiyle kent kullanıcılarını alan içerisinde üretime ve tanıtıma teşvik ederek toplumsal bilinç oluşturulması hedeflenmiştir. Bu yaklaşımlarla tasarım alanı tercihi ekolojik erişilebilirlik ve tasarım kararlarına yön verebilecek olan Küçükçekmece Gölü yakın alanı, alan olarak seçilmiştir.

Alandaki açık ekim alanları, gastronomi seraları, ziraat seraları, sergi alanları botanik gölet ve bitki kütüphaneleri gibi fonksiyonlar her yaştan ve gruptan kent kullanıcısı profillerini alana çekmektedir.

Deniz suyundan beslenen göl kıyı yerleşimi sayesinde tuzlu su dezavantajını su arıtma birimleriyle arıtarak tatlı su göletine ve depolama birimleriyle suyu depolayarak yer altı sulama kanallarıyla alandaki sera ve ekili alanların sulama ihtiyacı dönüşümsel olarak sağlanmıştır.

Alan etrafındaki yaya yolları, kara yolları, metro hattı bisiklet yollarının yanı sıra deniz ulaşımıyla da yüksek erişilebilirlik potansiyeli bulunmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın