Sağlıklı Yaşam ve Spor Merkezi

Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Tevfik Onur Şerifoğlu'nun, Prof.Dr. Aysun Özköse, Yük.Mimar Bilal Yakut, Yük.Mimar Çicek Özmert, Yük.Mimar Ebabekir Özmert ve Arş.Gör. Emre Karataş yürütücülüğünde hazırladığı ‘Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi’ projesi.

Karabük ilinde Kardemir cüruf sahası üzerinde tasarlanan spor ve sağlıklı yaşam merkezi projesinde tasarım kriteri olarak arazi baz alınmıştır. Arazideki tepelenmelere ve vadileşmelere göre bir yerleşim söz konusudur. Farklı kullanımlarla zenginleştirilmiş çarşı bölgesinden alınan bir yaya aksı ile arazimizi giriş sağlanmaktadır. Bu noktada çarşı bölgesindeki trafiği yoğunlaştırmamak için araç girişi alınmamıştır. Arazinin iki farklı köşesinden araç girişi alınıp birbiri ile bağlantılıdır. Araç girişi de içeride bulunan vadlerden biri boyunca uzanır ve dallanmalarla yapılara giriş sağlanır.

Yaya aksı ise su ile birlikte araziye giriş sağlamaktadır. Arazi içerisine alınan su üzerinde yüzen platformlar ile zenginleştirilmiştir. Yaya girişinde  karşılıklı olarak iki kütle yerleştirilmiştir.

Kütlelerin girişleri ortak bir meydanla bağlıdır. Ayrıca kütlelerin farklı işlevlerde olmasından dolayı kendi iç meydanları da bulunmaktadır. Girişin sonunda karşımızda büyük bir kütle olan eğimle bağlantısı kurularak kırıklı bir çatı formuna sahip olan yüzme havuzu ve spor salonu bulunmaktadır. Yolun sonunda bizi direk yüzme havuzu seyirci girişi karşılar ve yan taraftan sporcu girişi verilmiştir. İç planda seyirci ve protokol ayrımı yapılmıştır. Taşıyıcı olarak betonarme kolonlar üzerinde taşınan kafes sistem çelik bulunmaktadır. Spor salonunda ise alt kottan protokol ve sporcu girişi verilirken eğimden yararlanılarak amfi merdivenlerle bir kat yukarı çıkılarak giriş sağlanmıştır.

Sporcu sağlığı merkezi çelik sistemle çözümlenirken sağlıklı yaşam merkezi betonarme  taşıyıcı yapılmıştır. Gün ışığından maksimum fayda sağlanması için büyük cephe açıklıkları verilmiş bu açıklıklar bazı durumlar da mahremiyet bazı durumlarda güneş ışığını engelleyici olan hareketli çelik güneş kırıcılar ile desteklenmiştir. Doğal bir alanda yapılan yapının zıtlık oluşturması düşüncesi ile brüt beton kullanımına gidilmiştir. Zira sanayi kenti olan Karabük’ü nitelendirmek anlatmak amaçlı beton ve çelik kullanımı üzerine gidilmiştir. Peyzaj olarak açık spor alanları ve parklar ön plana çıkmıştır.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın