Şehremini Karma Yapı Projesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Hatice Kübra Ayvalı tarafından, MIM302E dersi kapsamında Dr. Öğretim Üyesi Uğur Özcan yürütücülüğünde tasarlanan "Çok Katlı Yaşam ve Sosyal Donatı" projesi.

Proje Fatih Şehremini İETT Garajı’nın olduğu bölgede çok katlı karma yapı konusu üzerine kurgulanmıştır. Yapı kütleleri, bulunduğu alan itibari ile surlara doğru yönelen ve Mustafa Çavuş Mescidi’ni merkez noktası kabul ederek kütleler yükselen ritimde tekrarı ile konumlanmıştır. Turgut Özal Caddesi’nde bulunan kütleler mescide saygı göz önünde bulundurularak kuzeye doğru kademeli olarak azaltılmıştır. Konut kütleleri arazinin daha sakin ve mahrem tarafı olan güneybatı yönünde konumlandırılmıştır. Araziyi doğu batı ekseninde ayıran yol ticaret ve yaşam alanını ayırmakla birlikte ihtiyaç halinde araç trafiğine açılmaktadır.

Kütleler konumlandırılırken mevcut yeşil alan varlığı korunmak istenmiştir. Bu doğrultuda yerleştirilen konut kütleleri plandan gelen hareketlilikle cephede ve kütlede kişilik kazanmaktadır. Kütlelerin ilk iki katı ticaret, spor salonu ve bina yönetimine ayrılmıştır. Güneydeki kütlede bulunan iç bahçe ise dışarıya açılabilmekte ve mevcut yeşil alanla ilişkilenmektedir. Loft dairelerin olduğu kısımlarda tasarımın öğesi olarak karşımıza çıkan açılı parçalar kullanılmıştır. Konut tiplerinde balkon hacimleri büyük tutulmuştur. Kültür merkezi konut kütleleri doğrultusunda fakat diğer kütlelerden farklı biçim ve malzeme ile ayrılmaktadır.

Ofis kütleleri çevre ve hayat akışı ile ilişkilendirilmesi için cam cepheler, atriyumlar ve ferah alanlar üzerine tasarlanmıştır. Cephede plandan gelen loft hacimler görülmektedir. Boşluklu hacimler alüminyum profillerin oluşturduğu öbekler ve ahşap elemanlarla geçilmiştir.

Cephe tasarımında sıva, ahşap ve alüminyum profiller kullanılmıştır. Cephe tasarımında öbek parçalar alüminyum profillerle öne çıkarılmıştır. Tasarımda çapraz ahşap elemanlar yapı kütlelerinin dili olmuştur. Otoparklar 2 katlı ve 2 ayrı kütle olarak çözülmüştür ve geniş mesafeler geçildiği için dilatasyon derzleri uygulanmıştır. Projede tercih edilen sistem otoparklardan son iki konut katına kadar betonarme ve son iki katta ve çatıda ise çelik sistemdir. Kültür merkezi ise CLT elemanlar ile geçilmiş ve cam ile geçirgenliği çevreye yansıtılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın