PROJE RAPORU
Bu projemizde ana konsept olarak Denizli’nin ören yeri olan kanyonun önemini ve yerleşim yerleriyle olan bağlantısını arttırmak amaçlanmıştır. Doğanın ve yerleşim yerlerinin keskin hatlarla ayrıldığı Denizli’de bir bütünlük kurmayı hedefleyerek, şehirden doğaya ve doğadan şehre geçişi sağlayan duraklar sayesinde insanların ortak hafızasında Denizli’nin doğayla bütün yaşanılabilir bir şehir olmasını sağladık.
Bütünlük sağlanması için iki durakta da aynı strüktür ve malzeme kullanılmıştır. Bu sebeple her iki durağın strüktürleri yöreye ait yapılarda bulunan karkas ve yığma sistemlerden ilham alınarak oluşturulmuştur. Kanyondaki durağın formu geleneksel ahşap istifleme tekniği, modern tekniklerle yorumlanarak meydana getirilmiştir, merkezdeki durağın formu ise karkas sistem kullanılarak daha hafif ve ince bir durak yapılması amaçlanmıştır.
Şehrin bütünlüğü sağlanması için duraklar sosyokültürel mekanlar haline getirilmeye çalışılmıştır. Bu sebeple yerellik ve doğallık göz önünde bulundurularak yerel sarıçam ahşabı seçilmiştir. Kanyondaki durakta ahşap birimler arasındaki bağlantılar için gijon tij düşünülmüştür, merkezde ise üç ana taşıyıcı olarak çelik boru ve ahşap birimler arasındaki bağlantı elemanları olarak iki tane çelik boru düşünülmüştür.
İki durak arasındaki bağlantı merkezdeki durakta keskin hatlardan kaçınılarak daha doğal bir strüktür oluşturmaya çalışılırken; kanyondaki durakta ise daha keskin geometri ile yerleşim yerine giden bir geçit olduğu anımsatılarak sağlanmıştır.
Bu projede her iki durağın tasarımı için (kanyon/merkez) üç ana problem ele alınmıştır:
Bu problemler doğrultusunda kanyon için insanların ve çevre koşullarını ele alaraktan şöyle bir tasarım yolu izlendi:
İlk önce çevredeki yapılarla aynı dokuda ve strüktürde olmasına gaye gösterildi.
Analizler doğrultusunda kanyonun girişinde çok geniş bir işlevsiz alan tespit edilmiştir. Bu sebeple durakta, hem insanların soluklanabileceği hem de iki durak arasındaki uzak mesafeden dolayı uzun bir süre geçirebileceği ve durağın araziye farklı perspektifler yaratması amaçlanmıştır.
Durak asfalt yolun bir parçasıymış gibi konumlandırılarak güney doğu yönüne bakacak şekilde konumlandırılmıştır.
Kanyondan gelen serin hava tasarımın geçirgen yapısı sayesinde içeri alınmakta ve güneşin zararlı ışıkları engellenmektedir.
Durağın konumlandırılmasında ikinci bir etken otobüslerin geliş ve gidiş yönü olmuştur. Ayrıca durakta oturanlar otobüslerin geliş ve gidişini önceden görerek aksiyon alabilmeleri sağlanmıştır.
Yolcuların yöreye ait hissetmeleri sağlanmış ve çevre etkilerinden en etkili şekilde yararlanılmıştır.
Merkezdeki kanyonun tasarımı için şöyle bir yol izlendi: