SEV Amerikan Koleji

Evrenol Architects'in tasarladığı SEV Amerikan Koleji Çekmeköy'de yer alıyor.

Evrenol Architects projesini anlatıyor:

“2011 yılında davetli bir yarışma sonucu elde edilen “Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) Nişantepe Kampüsü Okulları” projesinin ilk etabı “SEV American College” lise binası, 2014-2015 yılı eğitim/öğretim döneminde kullanıma açılmıştır.

Bildik okul tipolojisinden farklı bir yaklaşımla tasarlanan binaların üzerinde konumlandığı mevcut eğimli arazi, çağdaş eğitim/öğretim anlayışının gerektirdiği mimari ihtiyaç programına en yetkin yanıtları vermek adına bir avantaja dönüştürülmüştür. Eğitim sisteminin ve Vakfın hedeflerinin etüd edilmesiyle başlyayan tasarımda mimari yaklaşım olarak öncelikli konu okul kavramının yorumudur. Okul, Evrenol Architects için sadece bina olmaktan öte, belirli yaş gruplarının bir arada eğitim aldıkları ve sosyalleştikleri mekanların matematiğini oluşturuyor. Yönetmeliklere boğulmuş sistemin mimar tarafından öğrencilerin lehine yorumlanması ön koşulu ile yola çıkan tasarım ekibi için okul hem mekânsal olarak hem de eğitim standardı olarak öğrenci odaklı olmalı; eğitici olduğu kadar özgürleştirici de olmalı. Tasarım sürecinde çocuk eğitimi, psikolojisi gibi destekleyici uzmanlıkların görüşlerinin de alındığı projede ders yüküyle boğuşan değil özgüvenli, donanımlı gençler yetiştirmek adına iyi tasarlanmış, sosyalleşmeyi destekleyen mimari çözümler üretme yoluna gidilmiştir.

İstanbul’un kentsel dönüşüm alanlarından Çekmeköy Nişantepe’de, eğimli bir arazi üzerinde konumlanan lise ve ilkokul binaları, giriş kulübelerinin kontrol ettiği rampalarla ulaşılan bir yaya köprüsü ile sağlanan birlikteliği ile iki ayrı parselde yer almaktadır. Yarışma sürecinden sonra proje ilkokul ve lise olarak 2 etaba ayrılmış ve ilk etap olan Lise binasının yapımına Eylül 2012’de başlanmıştır. 2013 yılında Iconic Awards German Design Council’da ‘En İyi Konsept’ ödülünü alan projenin tasarımı bol, kolay ulaşılır açık teneffüs alanlarına ve doğal ışığa verilen önemle şekillenmiştir. İki üçgen binadan oluşan okulda, sınıfların açıldığı geniş, üçgen iç avluların, kat bahçelerinin olması ve her kattan rahatlıkla erişilen açık teneffüs alanlarının yer alması, açık-kapalı alan ilişkisini güçlendirmekte. Sınıfların ve koridorların doğal ışık almasını sağlayan tepe ışıklıkları sayesinde alt katlarda dahi gün ışığı alabilen, enerjik mekânsal etkiye sahip kütüphane, yemekhane ve sosyal alanlar mevcut. Bu konsept çerçevesinde öğrencilerin sosyalleşmelerine olanak sağlanarak sanat, müzik ve spor dallarında eğitim için özel mekanların oluşturulmasına önem verilmiştir.

Okul iç mimarisinde, renk konsepti ve geometrinin mekansal dili kullanılarak elde edilen enerjik ve kullanıcılar için yönlendirici planlama önemsenmiştir. 4 kat için 4 farklı renk kullanılmıştır: Canlılık ve dinamizmin rengi olan kırmızı; dışa dönüklüğün ve güvenin rengi turuncu; doğanın ve huzurun rengi yeşil; neşe, zeka ve pratikliğin rengi sarı. Dersliklerde, koridorlarda ve genel kullanım alanlarında kullanılan farklı renkler sayesinde ilgili katların fonksiyon özellikleri öne çıkıyor. Renklere eşlik eden farklı geometrik formlara sahip okul mobilyaları, aydınlatmalar ve zemin/yüzey tasarımları mekansal kaliteyi arttıran ve yönlendirmelere işaret eden tercihler olmuştur.”

Etiketler

Bir yanıt yazın