Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs'ünde bulunan sinema salonu iç mekan tasarımı Halükar Mimarlık tarafından yapıldı.
Ofis projeyi anlatıyor:
Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü, bu proje için bize danıştığı zaman, yapının mimari kararları verilmiş ve yapısal müdahale edilemeyecek şekilde uygulamaya başlanmıştı. Toplantılarımızın ilk yarısı mevcut koşullarda koltuk mesafeleri, seyirci kapasitesi, engellilerin kullanımı, acil durum önlemleri gibi konuların hepsine eşit önemi vererek nasıl çözümler üretilebileceği çalışmalarıyla geçti.
Optimum çözümü üretip ana kararları verdikten sonra sinema salonlarında görmeye aşina olduğumuz malzemelere alternatifler bularak nasıl akustik izolasyonu ve tasarımı iyi çözülmüş bir mekan olabilir üzerine çalıştık. Ses yutucu malzemeleri tavanda yoğunlaştırmaya karar verdik ve bu yoğunlaştırmayı vurgulamakta sakınca görmedik. Mekan ihtiyaçlarını tasarıma dönüştürmek oldu aslında bu.
Projede bizim de kendimizi geliştirdiğimiz ve keşke her projede bu hassasiyeti taşıyan işverenlerle çalışabilsek dediğimiz şey ise engellilerin salon kullanımını sorunsuz sağlayabilme çabasıydı. Söz konusu olan sadece salon için değil projeksiyon odasında bir bedensel engellinin de çalışmak isteyebileceğini öngörebilmek gibi bir hassasiyet. Bedensel engelliler için genellikle 1-2 park yeri ayrılan salonların tersine ilk ve son sıranın tamamı bedensel engellilerin kullanımına açık. Tüm kapılar bedensel engellilerin de kullanımını kolaylaştırmak için sensörlü ve yangın güvenlikli akustik kapı olarak tasarlandı. İşitsel engelliler için sesli betimleme sistemi kuruldu ve çalışıyor. Görme engelliler için zemin kılavuzu ve gerekli yerlere braille’ler (kabartma yazı) yerleştirildi.
Projedeki başka bir gönderme de gökkuşağı renklerinde giden bir sıra. Bununla hem LGBTI’ye selam vermek, hem de Gezi’ye göz kırpmak istedik.