Sumu Yakushima

tono Inc., tarafından tasarlanan Sumu Yakushima, Japonya'da bulunuyor. Yaşam birimleri oluşturulurken insan yerleşimi ile doğal çevre arasındaki ilişkiyi yeniden kavramsallaştırmak için "Rejeneratif Mimarlık" kavramı uygulanmış.

Yakushima Adası, Güney Japonya’da, 2.000 metrelik zirvelere yağan bol miktarda yağmurun bin yıllık Japon sedir ağaçlarını beslediği, yoğun ormanlara sahip doğal bir cennet.

Sumu adı hem “yaşamak” hem de “açık hale gelmek” anlamına geliyor ve temel yaşam kavramını peyzajı olumlu yönde etkileyecek şekilde ifade ediyor. Tasarım, ayrık bir alan olmaktan çok, dağlardan denize tüm nehir havzasını bütüncül bir şekilde ele alıyor ve doğal süreçlere olumlu bir katkı sağlıyor. Geleneksel Japon inşaat mühendisliğini çağdaş teknoloji ile birleştiren tasarımcılar tarafından geliştirilen yeni bir yaklaşım olan “yenileyici mimariyi” uyguluyor.

Doğayı bugün olduğu gibi korumanın ötesine geçen tasarımdaki hususlar şunları içeriyor:

  • Yeraltındaki sistemin tasarlanması
  • Peyzaj boyunca su ve hava akışlarının derinlemesine anlaşılmasına dayalı olarak binaların yönlendirilmesi
  • Mimari aracılığıyla doğa ile sürekli bir bağlantı oluşturulması

Proje, Geleneksel Japon bilgeliğinin modern uygulamalarını keşfetmenin yanı sıra özellikleri şunları içeriyor:

  • Güneş enerjisi, akümülatörler ve yerel yakacak odundan elde edilen şebeke dışı enerji kullanımı
  • Kamp tarzı konaklama birimlerinin aksine etkili hava geçirmezlik ve yalıtım sağlamak için mimari uzmanlıktan yararlanan konforlu yaşam alanları
  • Şık tasarıma sahip modern mekanlar

Geleneksel doğa deneyimi tesisleriyle çokça farklılık gösteren olan Sumu, gezegenimizin geleceğini iyileştirmek amacıyla toplumun daha geniş bir bölümünü öğrenmeye katılmaya teşvik ediyor. Sumu sakinleri, doğayla iç içe yaşayarak olumlu bir etki yaratma konseptine sadık kalarak, yakacak olarak kullanılmak üzere ağaç parçaları toplamaktan, soğuk havanın içeri akmasını sağlamak için çimleri temizlemeye kadar günlük faaliyetlerle çevreyi iyileştiren bir “yenileyici yaşam tarzı” benimsiyor.

Sumu’nun tasarımı doğayla olan ilişkimizi değiştiriyor. Sakinlerin doğa ile etkileşim için yeni olasılıklar keşfetmelerini ve düşünme ve hareket etme biçimlerine uyum sağlamalarını, böylece doğa ile nesilleri aşan ilişkiler kurmalarını sağlıyor. Daha yaygın olarak uygulanırsa, benzersiz yaklaşımı çevresel girişimleri hızlandırma potansiyeline sahip.

Etiketler

Bir yanıt yazın