Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Mimarlık Bölümü 3. sınıf öğrencisi Elif Şahin tarafından, 2021-2022 Eğitim - Öğretim yılı Bahar yarıyılı, MİM 601 Mimari Proje VI dersi kapsamında, Mimar Mehmet Kevseroğlu, Mimar Recep Akbulut ve Arş. Gör. Merve Hündür yürütücülüğünde "Talas Belediyesi Hizmet Binası Tasarımı" konulu proje çalışıldı.
MİMARİ PROJE RAPORU:
Proje Alanına Yaklaşım:
– Yapı, kent merkezine 9 km uzaklıkta, tarihi dokunun yoğun olarak bulunduğu Eski Talas bölgesinde tasarlanmıştır.
– Arazide 2. dereceden korunması gereken konut yapıları bulunmaktadır. Bu yapılar alanın karakterini meydana getirirken güçlü bir sokak dokusu oluşturmaktadır. Aynı zamanda alan içerisinde bulunan yeşil doku da alanın karakteristik özelliklerinden biridir.
Proje alanı detaylı olarak incelendiğinde:
– Az katlı, bitişik nizamlı konut yapılarının olduğu tespit edilmiş olup, yoğun araç kullanımının olmadığı, yaya üstün bir sokak hayatının olduğu gözlemlenmiştir.
Tasarım Kararları:
– Tasarım süreci, ‘ yapı daha fazla nasıl kente – kentliye ait olur ? sorusuna cevap aranarak başladı. Verilen yapı programı, proje alanının kent içindeki konumu da göz önünde bulundurulduğunda, yalnızca bir kamu idare yapısı tasarlamanın ötesinde bir tür “kamusal kompleks” tasarımı amaçlanmıştır.
– Verilen yapı programı kapsamında , Belediye Hizmet Binası, Meclis Salonu ve Sosyal Donatı tasarımı yapılmıştır.
– Belediye Hizmet Binası, arazi kotlarına göre biçimlenerek, proje alanının kuzeyine, önünde kamusal boşluk oluşturacak şekilde konumlanmıştır.
– Temel çalışma prensibi olarak, bir sirkülasyon aksına takılı ofis birimleri olan yapı, yakın çevredeki mevcut parçalı dokuyla daha mütevazı bir etkileşim kurabilmesi için yatayda ve düşeyde parçalı olarak tasarlanmıştır.
– Kültürel birimlerin, Belediye Hizmet Binasından bağımsız çalışabilmesi için alanın farklı noktalarına konumlandırılmıştır. Gece kamusal bir yapının ıssızlığının çevresine verdiği güvensizlik duygusunu kıracak ve alanın gece / gündüz kullanımını olanak sağlayacak işlevlerin yerleştirilmesine öncelik verilmiştir.
– Belediye Binasına, farklı noktalardan yaya yaklaşımı esas alınmış olup, arazi kotları kullanılarak, işlevler ile bağlantılı girişler yerleştirilmiştir. Ana giriş ise yaya yaklaşımının daha yoğun olduğu Erhan Caddesini karşılayacak şekilde konumlandırılmıştır.
– Atatürk Bulvarı ve Tablakaya Meydanı’nı birbirine bağlayan, sokak tasarımı amaçlanmıştır. Bu yaklaşım doğrultusunda, yapı içerisindeki sirkülasyon hattı, kamusal merdivenler, çeşitli idari ve sosyal işlevlerle desteklenmiş olup yapı içerisinde bir sokak oluşturulmuştur.
– Belediye Binasının iç mekanı, açılan galeri boşlukları, tasarlanan merdivenler ile zenginleştirilmiştir.Aynı zamanda çatı pencereleri ile de aydınlık bir mekan elde edilmiştir.
– Proje kapsamında açık alan, yarı açık alan ve kapalı alan hiyerarşisi göz önünde bulundurulmuştur. Açık alan, projenin tamamlayıcı öğesi olarak kullanılmıştır. Önerilen açık alan senaryosu ile birlikte kullanıcıları bir araya getiren bir tasarım amaçlanmıştır. Bu doğrultuda birimler ile ilişkisi düşünülerek, farklı işlevlere olanak sağlayan açık alan tasarımı yapılmıştır.
– Mevcut otopark sorununa ise –0.50 kotunda kapalı otopark tasarımı önerilmiştir. Bu sayede alan içerisinde sert zemin miktarı azaltılmış, yaya için keyifli, güvenli alanlar oluşturulmuştur.
– Evrensel tasarım kriterleri, tüm mekanlar için uygulanmış olup, engelliler için erişilebilirlik bakımından rampa, asansör, kapı ölçüleri vb. çözümler uygun koşullarda yapılmıştır.
– Yangın, deprem vb. felaketler göz önünde bulundurulmuş, malzeme seçimi ve tasarımda güvenlik dikkate alınmıştır. Tasarımda toplu kaçışlara imkan verilmiştir.
Sonuç:
– Verilen tasarım kararları doğrultusunda, çağdaş mimari kriterler ile örtüşen,işlevsel, sosyal ve yeşil alanı ile var olan Kamusal Kompleks tasarımı yapılmıştır. Proje kapsamında, kentli bireyin belediyenin hizmetlerine kolayca ulaşmasının yanı sıra, kent bütününde mekanların kullanımını sürekli hale getirecek çözüm önerilerinde bulunulmuştur.