Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri Vedat Bayram ve Fevzi Aydemir'in, Öğr.Gör.Dr. Berk Minez yürütücülüğünde, Kentsel Tasarım dersi kapsamında hazırladığı Edirne Merkez Talatpaşa mevkii öğrenci projesi.
Proje, arazinin Tunca Nehri, Saraçlar Caddesi, Selimiye Camii ve Üç Şerefeli Camilerinden gelen potansiyel etkiyi göstermesi amacıyla Saraçlar Caddesi’nden gelen izi devam ettirerek meydanlaşma, yaya aksı kararları, sedde işlevlenmesi ve Tunca-Yalnızgöz Köprüsü etkinlik alanları, sedde üstü araç ve sedde yanı yürüyüş aksı, dağınık yerleşme için parsel düzenlenmeleri düşünülerek tasarlanmıştır.
Yapılan analizler sonucunda Saraçlar Caddesi’nden gelen yoğun yaya aksının Hükümet Caddesi’ne doğru akışında araç aksına çarpması ve yaya sirkülasyonunda çok fazla araç kesişimi meydana getirmesi, yaya akslarında sürekli kesilmeler meydana geldiği, Talatpaşa Caddesi’nden beslenen cadde boyu parselleri ve arazi içi gecekondulaşmadan ötürü parsel sınırları belirsizleşmesi, parsel düzenlemeleri zorlaşması ve alan kayıpları, yanlış parsellenme sonucu oluşan kırıklı yollar, sedde nedeniyle proje alanının yanı başındaki Tunca Nehri’nden kopması, seddenin alanı kısıtlaması ve arazinin kullanıma açık alanlarının işlevsizliği sorunları tespit edilmiş ve çözüm olarak Saraçlar Caddesi’nden gelen aksın mahalle içinde devam etmesi, Saraçlar Caddesi aksının ticari aks ile devam ettiği noktada Üç Şerefeli Camii, Saatli Medrese, Makedonya Kulesi, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Taş Han gibi güçlü imaj ögeleriyle çevrelenen meydanlaşma, alan kayıplarının giderilmesi, yaya aksları komşuluk birimleri arasında ve ticari aksa ulaşacak şeklide iki doğrultuda tasarlanması, seddenin katılığını kırmak adına iki tarafa da yaya aksı oluşturulması, yer yer yaya aksını sağlamak adına sel ihtimaline karşılık açılır kapanır sedde panelleri ve seddenin nehre bakan alanındaki atıllığı atmak için ise yürüyüş, dinlenme ve etkinlik alanları önerileri getirilmiştir.
Tasarım aşamasında korunmaya değer yapıların tespiti yapılmış ve tasarımda kullanılmıştır. Örnek olarak Ordu Binası kültürel anlamda zengin olan meydanlaşmayı fonksiyonel kılmak adına müzeye dönüştürülmüş ve alanı Selimiye ve Eski Cami’ye açık hale getirmiştir. Meydandan kentin spor ve kültürel etkinlik alanına uzanan saraçları devamı niteliğinde ticari aks iki kısma ayrılmıştır. Bu tasarım mevcut arazi izinin korunması adına iki sokaktan ve tek katlı yapılardan oluşmaktadır. Konut alanları parsellerle düzenli hale getirilmiş ve yaya aksı kesilmeyecek şekilde düzenlenmiştir. Konutların tasarımında arazi silueti korunması için iki katlı yapılar tercih edilmiştir. Konut ve ticari yapıları arasındaki keskin etkileşime tampon bölge görevi görmesi için tasarlanan kamusal alanlar; kütüphane, sağlık ocağı, muhtarlık, kültür sanat merkezi, halk eğitim binalarıdır. Saraçlar Caddesi çevresinde yayalaştırma yapılmış ve araç aksı meydana girmeden yeraltından geçmektedir. Yeraltı otoparkı ile turistik ve ticari yoğunluktaki otopark sorunu da çözülmektedir.
Proje kendisinde parçalanmış tarihi ve doğal açıdan güçlü ögeleri bir araya getirerek siluetin ve dokunun korunduğu, kentsel alanda işlevselliğin arttığı, yaya ve araç aksının kesilmeden devam ettiği bir tasarım hedeflemektedir.