TAXI Durak

Hakan Gürsu'nun tasarladığı TAXI Durak projesi İBB'nin İstanbul için Taksi Sistemi Tasarımı Fikir Projesi Yarışması'nda son aşamada internet sitesinde halk oylaması sonucu teşvik ödülüne layık görülmüştü.

Hakan Gürsu’nun sözleriyle:

Kentsel doku içerisinde dikkati yakalamayı başaran TAXI Durak, grafik elemanların hem görsel hem de yapısal kullanımı ile ikonik bir biçimde tasarlanmıştır. Kent insanıyla algısal olarak iletişimi mümkün kılan durak, işaret görevi de görür. Evrensel bir dil kullanımı ile “TAXI” metaforunu fizikselleştiren tasarım, modern ve dinamik kimliği ile çağdaş kent yaşamına ayak uydurur. Çelik “I” taşıyıcı profiller yapısal eleman olmanın yanında, tasarımın görsel kimliğini de oluşturmaktadır. Power LED aydınlatmanın kullanıldığı tasarımda, sarı renkte harflerle gece veya gündüz şehrin her daim uyanık taksi durakları kentsel donatı olarak geliştirilmiştir. Aktif bir reklam alanının ile işletme giderlerine katkı sağlaması öngörüldüğü sistem, yağmur suyu toplayan çatı ve dikey yeşil örtü alanı gibi yenilikleri de barındırmaktadır. Kentsel koşulları ve beklentileri karşılamayı hedefleyen yapı, “1T” ve “2T” olarak iki farklı boyut seçeneği sunarak kurulumu ve bakımı kolay bir sistem sağlar.

Tarihi kent dokusu için öngörülen T durak alternatifi; Araç sayısına ve kentsel mekânda yer alacağı alt yapı ve fiziksel şartların gereklerine uygun olarak 2 farklı yapısal büyüklükte geliştirilmiştir. Kent planlamacılarına ve yerel yönetimlere çözüm kolaylığı sağlayan öneri “1T” ve “2T” seçeneğini sunmaktadır. Her yapı grubu içinde; istemin çelik taşıyıcı profilleri, fonksiyonel yapısının yanında gece ve gündüz bir grafik öğe olarak yapıya özellik ve kimlik katmaktadır. Sistem elemanları her yapı grubu içinde aynı olup konumlandırmaları ihtiyaç programına bağlı olarak değişmektedir. Bu “I” çelik profiller gündüz kullanımında sarı rengi ile geceleri de profillerinin içine yerleştirilmiş power led aydınlatmalarla taksi durağı metaforunu grafik olarak desteklerken modern bir mimarı için kentsel imgeye dönüşmektedir. Önerilen mimarı yapının bir yüzünde etkin bir billboard alanı bulunmakta, işletme maliyetlerine önemli bir katkı sağlayacak bir öneri olarak yer almaktadır. Metal Çatı kabuğu ise; giderek yeşil bir örtüye dönüşecek, öneri yatay dikey yeşil alan imkânı sunan bir çiçeklik ile peyzaj katkısı sunacaktır.

Evrensel “TAXI” vurgusu ile imgelenen yapı formu, tarihi İstanbul kentli kullanıcılarına ve tüm ziyaretçilerine konforlu bir hizmet sunacak zenginlikte bir mahal listesine göre tasarlanmıştır. 2T durak alternatifi 32 m2 kapalı alana sahiptir. İçerisinde 12m2‘lik 10 yolcu kapasiteli bir bekleme alanı, durak ofis alanı, sürücüler için kişisel dolapların bulunduğu bir soyunma odası, genel tuvalet, malzeme deposu, mutfak ve dinlenme alanı bulunmaktadır. Daha kısıtlı imkânlarda ve dar alanlarda çözüm sunmak üzere tasarlanan 1T durak ise; toplamda 12,8 m2 kapalı alana sahiptir. İçerisinde yolcu bekleme alanı, ofis alanı, mutfak, depo ve bir genel tuvalet bulunmaktadır. Bekleme alanının dışında kalan mahallerin üzerinde, çatı örtüsü altında gizlenmiş bir tesisat katmanı vardır. Bu katmanda bulunan multi klima sistemi ile taksi durağının iklimlendirilmesi yapılmaktadır. 1T durağın tesisat katında 1 adet 500 litrelik su deposu varken, 2T durakta 2 adet 500 litrelik su deposu bulunmaktadır. Elektrik ve aydınlatma sistemleri de tesisat katında konumlandırılmış böylece görsel kirliliğin ve yapı tesisat gruplarının düzenlenmesi sağlanmıştır. Tesisat katmanının her noktasına hareketli kapaklar vasıtası ile 3 cepheden müdahale imkânları bulunmaktadır. Ayrıca çatı sistemi, yağmur suyunu toplayacak şekilde düşünülmüştür. Bu toplanan su tuvalet ihtiyaçlarında değerlendirilecektir. Her iki model de geçerli olan genel tuvalet alanlarında ”kasetli” bir paket arıtma sistemi öngörülmektedir. 

Önerilen yapı, tarihi kent İstanbul’un dinamik ve çağdaş yaşamının beklentilerine cevap verebilecek ve kentsel imge özelliklerini taşımaya aday bir modern mimarının özelliklerine sahiptir. Bakım, onarım kolaylığı kadar, prefabrik bir yapı sisteminden oluştuğu içinde kolay kurulum seçeneklerini barındırmaktadır.

Etiketler

1 Yorum

  • azmi-acikdil says:

    Trafiğin keşmekeş olduğu (düzenleyen ve kuralları denetleyen yok), kaldırımlarda yürümenin zor olduğu ( reklam panoları,elk.direkleri,elk.ve telekomun panoları.sözde ağaçlar,düzensiz yerleştirilmiş otobüs durakları,etkinlik ilanı seyyar panolar) kaldırmlara bir de taxi durağı özentiden öte bişey değil.Tarihi İstanbul doku falan filan kabul ettirmek için bir sürü laf. Taxi kelimesi önce Türkçe’ye yabancı tasarımı da İstanbul’a.

Bir yanıt yazın