Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde Hakan Dölgen tarafından yürütülen Arch401.E tasarım stüdyosunda, Eda Nur Kış tarafından belirli bir motife/patterne sadık kalarak öncelikle bir vaziyet planı çalışması yapıldı. Bu çalışmalar ihtiyaç programlarına, denize, dokuya, sadık kalınarak yükseltildi.
Benim projemde Bir Selçuklu otifi olan “sekiz köşeli yıldız” figürünün modern bir yansıması. Bu yıldızın her bir köşesi belirli bir değeri sembolize etmekte: merhamet, şükür, şefkat, cömertlik, sadakat, sır tutmak, doğruluk, sabretmek.
Bu motif iki tane karenin aynı eksen etrafında döndürülmesiyle oluşmuştur.
Selçuklu dönemi eserlerinde sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Buna bağlı olarak oluşan formda deniz ile cadde arasında bir duvar oluşturulmak istenmedi. Eğime sadık kalındı. Yapılara girişimiz cam tüplerin içerisinden verildi. Bu cam tüpler her bir yapı fonksiyonun üzerindeydi. Zeminden çatı merdivenleri yoluyla aşağı inilerek fakültelere, spor salonuna, öğrenci merkezine vs ulaşım sağlandı.
Planları incelediğimizde alıştığımızın dışında formlarda sınıflar, çalışma alanları görmekteyiz. Her bir iç mekan fonksiyonu da yine bu motife sadık kalınarak planlandı.
Cephede lineer formda olan güneş kırıcılar açılı kullanılarak formun dış mekanlardaki kırıklarının güneş kırıcıların açılarının değişmesiyle hissedilmesi sağlandı.
Peyzajda formun içerisinde belirli akslarla sert zemin ve yeşil alanlar olarak ikiye ayrıldı. Formun yap-boz gibi bağımsız ama uyumlu parçalarından oluşan yeşil alanlar teraslarda da zeminde de korundu.
Liman üniversitenin açık alanı olarak kullanıldı. Teraslardan limana uzanan forma uyumlu köprüler tasarlandı. Terasta forma uyumlu ama bu kez parçalanmıştan ziyade daha bütün yeşil alanlar oluşturuldu.