Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Gayem Duygu Yeter'in, 2017-2018 Bahar Yarıyılın Mimari Tasarım 6 Dersi kapsamında tasarladığı Termal Otel ve Kür Merkezi projesi.
En önemli tarihi doku ve doğal kaynak suyunun bulunduğu Çekirge Mahallesi Bursa için en önemli ve eski mahallelerden biridir. Burada hamamları ve camileri ile dokunulmamış bir tarihi doku vardır, Bursa’nın doğusu ile batısını birbirine bağlayan en önemli ulaşım yollarına sahiptir. Böylesi değerli bir yerde oldukça fazla termal otel projesi görülmektedir.
Bu projede araziye yaklaşılırken çevredeki tarihi dokular ve Çekirge Meydanı baz alınmıştır. Elde edilmiş verilere göre Çekirge Meydanı’nın yoğun trafik aksı olması sebebiyle meydan tam olarak yayalar açısından güvenilir ve kullanışlı değildir. Bu sebepten dolayı arazinin Güneydoğu tarafında bir meydan çözümlemesi yapılmıştır. Arazinin Güney cephesinde bulunan 1.Murad Hüdavendigar Camii ve Türbesi bu projenin en önemli kilit noktalarından birisidir. Türbenin bahçesinden Acemler kavşağına kadar eşsiz bir manzaraya tanık olunur. Projeye başlanırken iki asıl amaç elde edilmiştir.
- Bunlardan birincisi 1.Murad Hüdavendigar Camii ve Türbesi’nin Bursa genelinde görülebilir ve algılanabilir olması ve manzaranın bozulmamasıdır. Bu yüzden proje genelinde ‘seyir terasları’ uygulanarak girişler ve sirkülasyon alanları ‘şeffaf yüzeyler’ ile sağlanmıştır.
- İkinci amaç ise; projeye başlanırken 1.Murad Hüdavendigar Camii ve Türbesi, günümüzde özel işletme olarak kullanılan aşevi ve hamamlar baz alındığında burayı bir külliyeye tamamlanması gereken yapı ‘Şifahane’dir. Bu yüzden 1.Murad Hüdavendigar Cami’nin karşısına fizik tedavi ve kür merkezi konumlandırarak buradaki tarihi yapıları bir bütün olarak birbirine bağlamış ve külliyeyi tamamlamış olmaktır. Binanın biçimsel formlarında da şifahanelerin avlulu olmasına dikkat edilmiş ve binalar avlulu bir şekilde oluşturulmuştur.
- Böyle önemli bir tedavi birimi olan termal otel ve kür merkezi projesinde, insanları doğa ile bütünleştirmek istenmiştir. Bu arazinin kendi eğimini kullanarak oluşturulmuş şelaleler, göller, yeşil doku ve teras bahçeleri ile sağlanmıştır. İnsanları kışın kapalı, yazın açılabilen cam tüpler ile göllerin üzerinden geçirerek huzurlu ve sağlıklı bir ortam ile bütünleştirmek istenmiştir.